Як зрозуміти, що вам не вистачає йоду?

Зона відповідальності цього мікроелемента велика: від репродуктивної функції до розумового розвитку

сон
Якщо хочеться спати і нічого не робити - справа може бути і в йододефіциті.

У комплексі корисних речовин, необхідні людського організму, мікроелементи грають не менш важливу роль, ніж вітаміни. Особливе місце серед них займає йод, що входить до складу гормонів щитовидної залози. Вони ж, зі свого боку, мають велике значення в обміні речовин, зростанні та розвитку, роботі нервової системи, головного мозку, органів зору, опорно-рухового апарату, репродуктивнойї функції та імунної системи.

Дефіцит йоду може бути небезпечний насамперед розвитком гіпотиреозу – захворювання, при якому щитовидна залоза виробляє недостатню кількість гормонів. Гіпотиреоз може призвести до уповільнення зростання та розвитку, зниження розумових здібностей, сонливості, втоми, набору ваги, проблем із серцем.

Тому в деяких країнах проводиться масова йодна профілактика, що полягає в додаванні йоду в сіль. Це допомагає знизити ризик розвитку йододефіциту у популяції.

За якими ознаками визначити нестачу?

Дефіцит йоду в організмі може виявлятись симптомами, які можуть бути як загальними, так і специфічними.

Загальні симптоми:

  • втома, сонливість, зниження працездатності,
  • сухість шкіри,  ламкість волосся та нігтів,
  • порушення пам'яті, концентрації уваги,
  • зміни настрою, 
  • зниження лібідо,
  • набір ваги,
  • запори,
  • сухість шкіри та слизових оболонок.

Специфічні симптоми:

  • збільшення щитовидної залози (зоб), 
  • зниження розумових здібностей, уповільнення зростання та розвитку у дітей,
  • безпліддя.

Важливо: при появі якихось із цих симптомів необхідно звернутися до лікаря для проведення обстеження та виявлення причини їх виникнення. А не приймати йодовмісні добавки та препарати на власний розсуд.

Для діагностики дефіциту йоду в організмі проводиться аналіз крові до рівня тиреотропного гормону (ТТГ). При нестачі йоду рівень ТТГ у крові підвищується.

Чим заповнити?

Йод людина отримує з продуктів, води та повітря. Продукти, багаті на йод, діляться на дві основні групи: морепродукти - риба, морська капуста та йодована сіль.

Морепродукти є одними з найкращих джерел. У 100 г деяких з них міститься велика кількість йоду:

  • морська капуста: 300 мкг, 
  • креветки: 150 мкг, 
  • лосось: 110 мкг, 
  • скумбрія: 100 мкг,
  • тунець: 90 мкг, 
  • тріска: 70 мкг.

Йодована сіль - мабуть, найдоступніше джерело йоду. В одній чайній ложці міститься 150 мкг йоду.

Інші продукти, що містять йод: 

  • молочні продукти: молоко, сир, сир,
  • яйця,
  • зернові продукти: вівсянка, гречка, рис.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube