Насправді вітамін В - не одинак, як всі інші його "колеги", це ціла компанія з восьми водорозчинних вітамінів під загальною назвою "вітаміни групи В". У них багато спільних властивостей, але при цьому кожен має свою унікальну функцію.
Вони відіграють важливу роль у метаболізмі, роботі нервової системи, підтримці імунітету, виробництві енергії, синтезі білка, передачі нервових імпульсів, підтриманні здоров'я волосся, шкіри та очей.
З чого складається вітамінна група?
У кожного з її учасників є свій номер та друге ім'я, і коли говорять про нестачу, наприклад, фолієвої кислоти – отже, йдеться про вітамін В9. Ось повний перелік:
- вітамін B1 - тіамін,
- вітамін B2 - рибофлавін,
- вітамін B3 - ніацин,
- вітамін B5 - пантотенова кислота,
- вітамін B6 - піридоксин,
- вітамін B7 - біотин,
- вітамін B9 - фолієва кислота,
- вітамін B12 – ціанокобаламін.
За якими ознаками визначити нестачу?
Один із найпоширеніших симптомів дефіциту вітамінів усієї групи В – це втома. Але найчастіше він зустрічається при дефіциті вітаміну B12. Серед інших ознак, які можуть бути викликані браком будь-якого з учасників групи, є характерні для кожного:
- головний біль: найчастіше – вітамін B2,
- зниження апетиту - B1,
- зміни настрою, дратівливість, депресія, емоційні перепади – B6,
- шкірні проблеми: сухість, лущення, свербіж, екзема - B2,
- проблеми із травленням: нудота, блювання, діарея, закреп - B1,
- нервозність - B1,
- проблеми із пам'яттю - B1.
- м'язова слабкість, порушення координації рухів, судоми – В1,
- випадіння волосся, ламкість нігтів - В7
- анемія - В6, В9, В12,
- проблеми із зором - В2,
- проблеми з нервовою системою, включаючи оніміння, поколювання, слабкість та втрата пам'яті - В12,
- пелагра - захворювання, що характеризується висипом, діареєю - В3,
- запалення язика та губ - В2.
Чим заповнити?
Усі вітаміни групи В можна знайти в їжі, лідирують тут продукти тваринного походження та листова зелень. Надійними джерелами є:
- тіамін (В1): м'ясо, риба, цільнозернові продукти, бобові, горіхи та насіння,
- рибофлавін (В2): м'ясо, риба, молоко, яйця, зелені листові овочі та бобові,
- ніацин (В3): м'ясо, риба, птиця, цільнозернові продукти, горіхи та насіння,
- пантотенова кислота (В5): м'ясо, риба, птиця, цільнозернові продукти, горіхи та насіння,
- піридоксин (В6): м'ясо, риба, птиця, цільнозернові продукти, горіхи та насіння,
- біотин (В7): м'ясо, риба, яйця, бобові, горіхи та насіння,
- фолієва кислота (В9): зелені листові овочі, фрукти, бобові та цільнозернові продукти,
- ціанокобаламін (В12): м'ясо, риба, птиця, яйця, молочні продукти та збагачені продукти.
Важливо: як і всі інші вітаміни, ця група не приймається для профілактики і призначається тільки лікарем.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: