Як зрозуміти, що вам не вистачає калію?
Більшість людей не отримує достатньої кількості цього мінералу з раціону, хоча він міститься в багатьох продуктах
Більшість людей не отримує достатньої кількості цього мінералу з раціону, хоча він міститься в багатьох продуктах
Калій - це найважливіший мікроелемент, який входить до складу всіх клітин і тканин, є не меньш цінним за вітаміни, а його нестача може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Він регулює водно-сольовий баланс, допомагаючи організму утримувати воду всередині клітин та уникати зневоднення. Виводить надлишки натрію, які можуть спричинити підвищення артеріального тиску. Нормалізує роботу серцево-судинної та нервової систем, допомагає підтримувати нормальну розумову активність. Допомагає травленню, сприяє засвоєнню глюкози та інших поживних речовин. Бере участь у роботі сечовивідної системи, виводячи з організму шлаки та токсини.
За якими ознаками визначити нестачу?
Симптоми дефіциту калію в організмі можуть бути неявними і поступово розвиватися. До найпоширеніших відносяться:
- зниження працездатності, втома, сонливість,
- безсоння, дратівливість, нервозність,
- головнй біль, запаморочення,
- зниження апетиту, нудота, блювання,
- м'язова слабкість, судоми,
- зниження артеріального тиску,
- серцеві аритмії.
Важливо: якщо ви помітили у себе один або декілька з цих симптомів, необхідно звернутися до лікаря для проведення обстеження та виявлення причини. Більш серйозні симптоми нестачі калію, які потребують негайної медичної допомоги, включають:
- ослаблення чи параліч м'язів, особливо ніг,
- утруднення дихання,
- запаморочення, непритомність.
Чим заповнити?
Незбалансоване харчування може призвести до дефіциту калію в організмі. Тому у раціоні мають бути:
- фрукти та овочі: банани, абрикоси, персики, виноград, апельсини, яблука, груші, капуста, картопля, помідори, огірки, кабачки, шпинат, морква, буряк,
- горіхи та насіння: мигдаль, волоські горіхи, фундук, арахіс, гарбузове насіння, соняшникове насіння,
- бобові: квасоля, горох, сочевиця,
- цільнозернові продукти: вівсянка, гречка, пшоно, рис,
- авокадо,
- гарбуз,
- гранат,
- курага.
Важливо: крім недостатнього надходження з їжею вміст калію в організмі може знижуватися з двох причин: по-перше, виходити із сечею, наприклад, при прийомі сечогінних препаратів, при захворюваннях нирок, блювоті та діареї. По-друге, при перерозподілі калію в організмі, наприклад, при зневодненні, при деяких захворюваннях, таких як цукровий діабет.
Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.