Як зрозуміти, що вам не вистачає калію?

Як зрозуміти, що вам не вистачає калію?

Читать на русском

Більшість людей не отримує достатньої кількості цього мінералу з раціону, хоча він міститься в багатьох продуктах

Читать на русском
еда, дівчина
Одна з основних ознак дефіциту цього мікроелемента - втрата апетиту.

Більшість людей не отримує достатньої кількості цього мінералу з раціону, хоча він міститься в багатьох продуктах

Калій - це найважливіший мікроелемент, який входить до складу всіх клітин і тканин, є не меньш цінним за вітаміни, а його нестача може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Він регулює водно-сольовий баланс, допомагаючи організму утримувати воду всередині клітин та уникати зневоднення. Виводить надлишки натрію, які можуть спричинити підвищення артеріального тиску. Нормалізує роботу серцево-судинної та нервової систем, допомагає підтримувати нормальну розумову активність. Допомагає травленню, сприяє засвоєнню глюкози та інших поживних речовин. Бере участь у роботі сечовивідної системи, виводячи з організму шлаки та токсини.

За якими ознаками визначити нестачу?

Симптоми дефіциту калію в організмі можуть бути неявними і поступово розвиватися. До найпоширеніших відносяться:

  • зниження працездатності, втома, сонливість,
  • безсоння, дратівливість, нервозність, 
  • головнй біль, запаморочення,
  • зниження апетиту, нудота, блювання, 
  • м'язова слабкість, судоми, 
  • зниження артеріального тиску, 
  • серцеві аритмії.

Важливо: якщо ви помітили у себе один або декілька з цих симптомів, необхідно звернутися до лікаря для проведення обстеження та виявлення причини. Більш серйозні симптоми нестачі калію, які потребують негайної медичної допомоги, включають:

  • ослаблення чи параліч м'язів, особливо ніг,
  • утруднення дихання,
  • запаморочення, непритомність.

Чим заповнити?

Незбалансоване харчування може призвести до дефіциту калію в організмі. Тому у раціоні мають бути:

  • фрукти та овочі: банани, абрикоси, персики, виноград, апельсини, яблука, груші, капуста, картопля, помідори, огірки, кабачки, шпинат, морква, буряк,
  • горіхи та насіння: мигдаль, волоські горіхи, фундук, арахіс, гарбузове насіння, соняшникове насіння,
  • бобові: квасоля, горох, сочевиця,
  • цільнозернові продукти: вівсянка, гречка, пшоно, рис,
  • авокадо,
  • гарбуз,
  • гранат,
  • курага.

Важливо: крім недостатнього надходження з їжею вміст калію в організмі може знижуватися з двох причин: по-перше, виходити із сечею, наприклад, при прийомі сечогінних препаратів, при захворюваннях нирок, блювоті та діареї. По-друге, при перерозподілі калію в організмі, наприклад, при зневодненні, при деяких захворюваннях, таких як цукровий діабет.

Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.