Як зрозуміти, що вам не вистачає магнію

ПРихильники дієт та курці можуть опинитися в зоні ризику

магній, дівчина
При дефіциті магнію людей турбує поганий настрій, тривожність та депресії.

Магній – це четвертий за поширеністю мінерал в організмі людини, що пропускає вперед лише кальцій, фосфор та сірку. Його важливість для здоров'я важко переоцінити, адже він підтримує здоров'я кісток та зубів, регулює рівень цукру в крові, нормалізує артеріальний тиск, підтримує здоров'я серцево-судинної системи, покращує роботу мозку, знімає м'язові спазми. І вважається ефективним “заспокоювачем” тривоги, депресії, перепадів настрою.

Достатню кількість цього важливого макроелемента ми можемо отримувати разом із їжею, але суворі дієти, голодування, куріння та алкоголь, стреси та дефіцит овочів та фруктів у раціоні можуть викликати нестачу магнію в організмі.

За якими ознаками визначити дефіцит?

Нестача магнію може виявлятися як фізичними, так і емоційними симптомами. До найпоширеніших відносяться:

  • втома, млявість, сонливість,
  • головний біль, мігрень,
  • зниження настрою, тривожність, дратівливість,
  • судоми в м'язах, особливо в литкових, стопах та пальцях рук,
  • серцево-судинні проблеми, зокрема, прискорене серцебиття, аритмію, високий тиск,
  • проблеми з травленням, зокрема, закреп, діарея, нудота,
  • проблеми з кістками та зубами, 
  • дратівливість, запальність,
  • зниження концентрації уваги, пам'яті,
  • занепокоєння, безсоння,
  • депресія.

Важливо: симптоми дефіциту магнію часто бувають неспецифічними та можуть бути викликані зовсім іншими причинами. Тому при підозрі на нестачу магнію потрібно звернутися до лікаря для діагностики та призначення лікування. Діагностика проводиться за допомогою аналізу крові, дозування магнію підбирається індивідуально та залежить від ступеня дефіциту та симптомів.

Чим заповнити?

При нормальному харчуванні збільшити рівень магнію зовсім не складно і навіть смачно, адже основним джерелом цього макроелемента є горіхи та насіння: мигдаль, фундук, фісташки, волоські горіхи, насіння гарбуза, насіння чиа та льону. Але й інші постачальники:

  • цільнозернові продукти: коричневий рис, вівсяні висівки, цільнозерновий хліб, вівсянка,
  • морська капуста, 
  • зелені листові овочі: шпинат, броколі, листова капуста,
  • гречка,
  • чорний шоколад,
  • бобові: квасоля, сочевиця, горох, арахіс,
  • риба: скумбрія, лосось, 
  • банани
  • авокадо.

У випадку отримання магнію з продуктів на допомогу може прийти вітамін D, який покращує всмоктування магнію з їжі. Саме тому лікарі нерідко призначають їх разом.

А ось добавки з цинком можуть усе зіпсувати, оскільки порушують всмоктування магнію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.    

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube