Як зрозуміти, що вам не вистачає вітаміну Е

Читать на русском

Основну небезпеку для цього вітаміну становлять дієти з низьким вмістом жирів

Читать на русском
дівчина, авокадо, броколі, вітаміни
Дефіцит вітаміну Е може проявитися зниженням пам'яті та концентрації.

Основну небезпеку для цього вітаміну становлять дієти з низьким вмістом жирів

Дві основні функції цього жиророзчинного вітаміну вже забезпечують йому почесне місце у вітамінній лінійці: він відповідає за уповільнення старіння клітин та репродуктивну функцію. До того ж, він потрібен людському організму для підтримки здоров'я серця, судин, нервової системи, зору та м'язів. Він покращує імунітет, захищає шкіру від ультрафіолету, зберігає молодість та красу шкіри, зміцнює волосся і посилює їхнє зростання.

Визначити рівень вітаміну Е в організмі можна за аналізом крові та деякими специфічними симптомами.

За якими ознаками визначити нестачу?

На відміну від інших вітамінів, дефіцит вітаміну Е в організмі людини трапляється нечасто. Як правило, винні в цьому дієти з низьким вмістом жирів, хвороби ШКТ, що уповільнюють всмоктування жирових сполук, або генетичні особливості.

Запідозрити нестачу можна за такими ознаками:

  • проблеми зі шкірою: блідість, сухість, лущення, підвищена чутливість до сонячних променів, утворення синців,
  • проблеми із зором: погіршення гостроти, нічна сліпота, світлобоязнь,
  • проблеми з м'язами: м'язова слабкість, судоми, тремор, 
  • проблеми з нервовою системою: уповільнення реакцій,  зниження пам'яті та концентрації уваги, розлади сну, депресія,
  • стомлюваність та зниження імунітету, 
  • оніміння і поколювання у різних ділянках тіла,
  • порушення репродуктивної функції.

Чим заповнити нестачу вітаміну Е?

Оскільки це жиророзчинний вітамін, найкраще він засвоюється із продуктів, що містять жири. Найнадійнішими джерелами вітаміну Е є:

  • олії: соняшникова, оливкова, кукурудзяна, арахісова, соєва, бавовняна, олія зародків пшениці,
  • горіхи та насіння: волоські горіхи, мигдаль, фундук, арахіс, насіння соняшнику, гарбуза, льону,
  • зелені листові овочі: шпинат, броколі, капуста, салат, селера,
  • червоний перець, 
  • авокадо,
  • спаржа,
  • яєчний жовток, 
  • цільнозернові продукти: коричневий рис, пшоно, вівсянка, цільнозерновий хліб, шипшина та обліпиха,
  • молоко.

Важливо: отримувати необхідну добову кількість вітаміну Е з харчування дуже легко, і не можна самостійно призначати його у вигляді добавки, аби не допустити передозування. Воно небезпечна тим, що у великих дозах вітамін Е уповільнює згортання крові та підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту.

Підписуйтесь на нашTelegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.