Як зрозуміти, що вам не вистачає вітаміну А

Дефіцит цього важливого для організму вітаміну відбивається і на зовнішності, і на здоров'ї

зір
Найпершрю та характерною ознакою дефіциту вітаміну А є погіршення зору в сутінках.

Без вітаміну А чи ретинолу людині було б геть неможливо, адже він бере участь у головних життєвих процесах: від продукції сперматозоїдів і формування зубів до опірності інфекціям та уповільнення старіння. Тому допускати дефіцит вітаміну А небезпечно для здоров'я організму, зате заповнити його легко, завдяки тільки правильному харчуванню.

За якими ознаками визначити нестачу?

Вони можуть відрізнятися залежно від віку та стану здоров'я людини. Найбільш ранньою та характерною ознакою дефіциту вітаміну А є куряча сліпота, коли гострота зору у сутінках та темряві різко знижується. Серед інших симтомів авітамінозу:

  • сухість шкіри та слизових оболонок. Шкіра стає сухою, в'ялою, лущиться, може з'явитися свербіж, вугрі і зморшки. Слизові оболонки очей, носа, горла, кишечника теж стають сухими та запаленими,
  • зниження імунітету - часті застуди, бронхіти, риніти, інфекції дихальних шляхів, 
  • запальні процеси сечового міхура та сечовивідних каналів,
  • уповільнення зростання та розвитку у дітей, проблеми із зором у немовлят та маленьких дітей,
  • хвороби ШКТ, включаючи гастрит та виразку,
  • проблеми із зором, сухість очей,
  • ламкість нігтів та волосся
  • порушення репродуктивної функції.

Чим заповнити?

Вітамін А міститься в продуктах тваринного та рослинного походження. І якщо людина не вегетаріанець, 70–80 % загального обсягу цього вітаміну вона отримує з продуктів тваринного походження, і 20–30 % — з рослинних продуктів. Тобто лише харчуванням питання із нестачею вітаміну А можна легко закрити.

Продукти тваринного походження, багаті на вітамін А:

  • жирна риба - лосось, скумбрія, тунець, 
  • печінка яловича,
  • консервована печінка тріски,
  • жовток яйця,
  • молочні продукти - сир, молоко, йогурт, вершки, сметана,
  • вершкове масло.

Продукти рослинного походження з вітаміном А:

  • різні овочі помаранчевого та червоного кольору: морква - абсолютний чемпіон, а також гарбуз, солодкий перець,
  • овочі зеленого кольору - шпинат, капуста, броколі, листові салати,
  • фрукти – абрикоси, персики, хурма, грейпфрут. Із сухофруктів – курага.

Щоб забезпечити організм необхідною кількістю вітаміну А, потрібно включати до свого раціону продукти з обох списків.

Важливо: пити риб'ячий жир, купувати вітамін А в капсулах "для загального здоров'я" категорично не можна. На відміну від вітаміну Е надлишок цього вітаміну не виводиться з організму, накопичується в печінці і може перетворитися на отруту.

При підозрі на дефіцит вітаміну А лікар спершу призначає аналіз крові на його кількісне визначення, а потім вирішує, яким чином заповнити нестачу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube