Аскорбінова кислота легко переносить мороз і не любить зависокі температури
Важливість вітаміну С або аскорбінової кислоти в організмі людини важко переоцінити. Це сильний антиоксидант, який допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами. Вітамін С також бере участь у синтезі колагену – білка, що є основним будівельним матеріалом для кісток, м'язів, сухожиль, зв'язок, шкіри та кровоносних судин. Крім того, вітамін С сприяє загоєнню ран, засвоєнню заліза та зміцненню імунної системи.
Вони можуть бути як явними, і прихованими. До явних ознак відносяться:
Приховані ознаки нестачі вітаміну:
Важливо: помітивши у себе подібні ознаки, йдіть до лікаря Перш ніж приймати вітамін С у добавках добре б здати кров і перевірити його рівень в організмі. Від цього залежатиме і необхідне дозування.
Цей водорозчинний вітамін міститься у багатьох фруктах та овочах у вигляді аскорбінової кислоти. І оскільки при термічній обробці аскорбінова кислота руйнується, найкраще вживати свіжі фрукти та овочі. До того ж, вітамін С руйнується під впливом світла і кисню, тому важливо зберігати продукти, що містять його, в прохолодному темному місці.
У чому можна знайти аскорбінову кислоту?
Це насамперед абсолютно всі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, лайми, помело. А ще:
Зрозуміло, що серед зими більшість цих продуктів ми вживаємо в замороженому вигляді. Але навіть при заморожуванні втрати аскорбінової кислоти становлять близько 10-20%. Тільки потрібно знати, як правильно поводитися із замороженими продуктами.
А ось гаряча вода руйнує цей вітамін набагато сильніше – втрати його при варінні становлять 50-70%.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.