Як зрозуміти, що вам не вистачає заліза

Читать на русском

Тривалий залізодефіцитний стан небезпечний серйозними наслідками для здоров'я

Читать на русском
дівчина, авокадо, броколі, вітаміни
Поповнити нестачу цього мікроелемента можна за допомогою продуктів.

Тривалий залізодефіцитний стан небезпечний серйозними наслідками для здоров'я

Найважливіший мікроелемент, необхідний для нормальної роботи організму людини, входить до складу багатьох ферментів і молекул, що беруть участь у різних процесах. Це і транспорт кисню з легень до органів та тканин, і виробництво енергії, і синтез ДНК, і імунний захист, і зростання та розвиток - особливо в дитячому віці.

При дефіциті заліза в організмі помітно погіршується загальний стан та зовнішній вигляд.

За якими ознаками визначити нестачу?

Дефіцит заліза в організмі може проявлятися різними симптомами. Найбільш характерні:

  • блідість шкіри та слизових оболонок,
  • стомлюваність,
  • головний біль,
  • задишка,
  • бліда та суха шкіра,
  • прискорене серцебиття, |
  • дзвін у вухах,
  • підвищена чутливість до холоду, постійно холодні руки та ноги,
  • зміни в нюху та смаку: наприклад, людина може відчувати неприємний запах з рота, потяг до неїстівних предметів - до крейди чи глини,
  • зміни в нігтях - вони можуть стати ламкими, шаруватися, набувати увігнутої форми,
  • випадання волосся.

Важливо: дефіцит заліза може виникати внаслідок неповноцінного харчування, втрати крові, захворювань шлунково-кишкового тракту, які порушують його засвоєння, вагітності, лактації. Визначає рівень цього мікроелемента загальний аналіз крові та показники гемоглобіну. Якщо вони низькі, потрібна консультація лікаря, оскільки тривалий залізодефіцитний стан загрожує серйозними наслідками.

Чим заповнити?

Наш організм не синтезує залізо, тому щодня воно має надходити з продуктами харчування – як із тваринними, так і з рослинними. Наприклад:

  • печінка всіх видів тварин - один із найголовніших джерел заліза,
  • червоне м'ясо - яловичина, баранина, свинина, і навіть дичина і кролятина,
  • будь-яка птиця,
  • риба та морепродукти - тунець, лосось, креветки та устриці,
  • яйця, 
  • темна листова зелень - шпинат, броколі, листова капуста та мангольд, бобові,
  • горіхи та насіння,
  • сухофрукти.

Щоб організм міг ефективно засвоювати залізо, потрібно вживати його разом із продуктами, що містять вітамін C – цитрусові, ягоди, помідори, перець та капуста.

Заважають засвоєнню заліза кава, чай, зокрема і зелений, вітамін Е та цинк.

Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.