16 лютого - День Незалежності Литви. Ось, що будемо готувати
Рецепт традиційного литовського ведераю сподобається всім, хто любить поживні картопляні страви зі шкварками. Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду.
У національній кухні Литви удосталь страв з картоплі й м'яса - основних та дуже доступних продуктів. В кожній литовській сім’ї вдома час від часу готують ведерай – смачні й поживні картопляні ковбаски зі шкварками. Як майже все литовське, дуже шкварко-картопляні. Ця страва надзвичайно популярна в Литві. Тож, руки на кухню, і нехай смакує!
Дві цибулини слід дрібно нарізати, сало і бекон теж. Сало - підсмажити на сковорідці, і коли трохи пустить жир, покласти цибулю, обсмажити до м'якості цибулі, додати бекон, ще трохи обсмажити.
Картоплю натерти на дрібній тертці, додати сіль, перець та майоран. Все добре перемішати. Набиваємо всю цю масу в кишку - за допомогою спеціальної насадки для м'ясорубки. Можна робити це й чайною ложкою та продавлювати масу до кінця доведеться досить довго. Кишки потрібно набивати не туго, щоб не луснули. А далі – на запікання.
Форму змастіть смальцем, викладіть ведерай, змастіть часником, обов’язково проколіть зубочисткою ковбаски через кожні 3-5 см. Запікайте при 200 °C упродовж однієї години. Під час запікання періодично діставайте й поливайте жиром, що виділився.
Порада від Інформатора: готові чисті просолені кишки можна придбати в будь-якому великому супермаркеті. Щоб набити кишку, вставте в неї наконечник насадки від м'ясорубки, гармошкою натягніть-зберіть кишку й проштовхніть масу всередину, кишка сама рухатиметься з наконечника.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.