Величезні галушки: балтійський картопляний цепелінай з м'ясною начинкою

Литовці куштують цепелінай з пивом!

Рецепт, їжа, продукти, корисні поради, лайфхак, харчування
Будьте уважні й дотримуйтесь технології

Рецепт традиційної страви балтійської кухні - картопляного цепелінаю з м'ясом - сподобається усім поціновувачам поживних страв - із різних кухонь народів світу. Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду! 

Цепелінай або цепелін найбільше нагадує величезні картопляні галушки з м'ясною начинкою. Рецепт геть нескладний, але клопіткий, тож будьте уважні й дотримуйтесь технології, аби страва вийшла схожою на ту, яку обожнюють литовці. Адже результат того вартий, переконайтеся самі!

Вам знадобиться:

  • Картопля - 12 картоплин (середнього розміру).
  • Крохмаль - 3 столові ложки.
  • Сіль - за смаком.

Для фаршу:

  • Свинина - 200 г.
  • Яловичина - 200 г.
  • Цибулина - штука.
  • Рослинна олія - 3 столові ложки.
  • Сіль і свіжозмелений перець - за смаком.

Для подачі:

  • Цибулина - штука. 
  • Бекон або сало - 100 г.
  • Сметана - 200 мл. 
  • Кріп - пучок.
Кажуть, хто спробував цб страву хоч раз - впізнає її з сотень інших!
Кажуть, хто спробував цю страву хоч раз - впізнає її з сотень інших!

Як готувати:

Картоплю слід вимити та почистити. Для фаршу треба перемолоти шматки свинини та яловичини, цибулю слід нарізати кубиками. 

Спершу приготуйте фарш. Для цього на рослинній олії обсмажте цибулю, дайте охолонути. В глибокій мисці змішайте два види м'яса, обсмажену цибулю, сіль, перець і столову ложку рослинної олії. Все гарненько перемішайте, відставте у бік. 

Поріжте 2 картоплини, залийте холодною водою і варіть до готовності. Відцідіть, пропустіть через прес або м'ясорубку. Решту картоплі подрібніть до отримання однорідної маси в блендері або натріть на дрібній тертці. Складіть сиру картопляну масу в сито, застелену двома шарами марлі, загорніть і добре відіжміть. Потрібно віджати якомога більше рідини.

У великій мисці, змішайте сиру й варену картоплю з картопляним крохмалем. Замісіть однорідне "тісто". Поставте велику каструлю з водою на вогонь. Приготуйте миску з крохмалем, для панірування. 

На долоню викладіть тісто, розплющіть його рівномірно, в середину викладіть фарш. Заліпіть як пиріжок та ретельно обкачайте в крохмалі. Викладіть на тарілку. Те саме проробіть з іншими майбутніми цепелінами.

Коли закипить вода, опускайте цепеліни партіями, декілька на раз, щоб не злиплися і добре проварилися. Перемішуйте. Потім, як вода знову дійде до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і ще раз перемішайте. Варіть 20-25 хвилин після спливання.

Заправка для подачі

У сковорідці, на середньому вогні, на рослинній олії, до хрускоту обсмажте бекон або сало. Додайте цибулю і смажте до м'якості. Готові цепелінай викладайте на тарілки для сервірування та поливайте сметаною. Бекон з цибулею викладайте зверху. Посипте страву подрібненим кропом.

Присмачте ситну страву смаженим беконом!
Присмачте ситну страву смаженим беконом та сметаною із кропом!

Порада від Інформатора: слідкуйте за тим, щоб під час варіння цепелінай не приклеювались до дна. Подають таку страву, як правило, з пивом. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube