Литовці куштують цепелінай з пивом!
Рецепт традиційної страви балтійської кухні - картопляного цепелінаю з м'ясом - сподобається усім поціновувачам поживних страв - із різних кухонь народів світу. Готувати його просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду!
Цепелінай або цепелін найбільше нагадує величезні картопляні галушки з м'ясною начинкою. Рецепт геть нескладний, але клопіткий, тож будьте уважні й дотримуйтесь технології, аби страва вийшла схожою на ту, яку обожнюють литовці. Адже результат того вартий, переконайтеся самі!
Для фаршу:
Для подачі:
Картоплю слід вимити та почистити. Для фаршу треба перемолоти шматки свинини та яловичини, цибулю слід нарізати кубиками.
Спершу приготуйте фарш. Для цього на рослинній олії обсмажте цибулю, дайте охолонути. В глибокій мисці змішайте два види м'яса, обсмажену цибулю, сіль, перець і столову ложку рослинної олії. Все гарненько перемішайте, відставте у бік.
Поріжте 2 картоплини, залийте холодною водою і варіть до готовності. Відцідіть, пропустіть через прес або м'ясорубку. Решту картоплі подрібніть до отримання однорідної маси в блендері або натріть на дрібній тертці. Складіть сиру картопляну масу в сито, застелену двома шарами марлі, загорніть і добре відіжміть. Потрібно віджати якомога більше рідини.
У великій мисці, змішайте сиру й варену картоплю з картопляним крохмалем. Замісіть однорідне "тісто". Поставте велику каструлю з водою на вогонь. Приготуйте миску з крохмалем, для панірування.
На долоню викладіть тісто, розплющіть його рівномірно, в середину викладіть фарш. Заліпіть як пиріжок та ретельно обкачайте в крохмалі. Викладіть на тарілку. Те саме проробіть з іншими майбутніми цепелінами.
Коли закипить вода, опускайте цепеліни партіями, декілька на раз, щоб не злиплися і добре проварилися. Перемішуйте. Потім, як вода знову дійде до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і ще раз перемішайте. Варіть 20-25 хвилин після спливання.
У сковорідці, на середньому вогні, на рослинній олії, до хрускоту обсмажте бекон або сало. Додайте цибулю і смажте до м'якості. Готові цепелінай викладайте на тарілки для сервірування та поливайте сметаною. Бекон з цибулею викладайте зверху. Посипте страву подрібненим кропом.
Порада від Інформатора: слідкуйте за тим, щоб під час варіння цепелінай не приклеювались до дна. Подають таку страву, як правило, з пивом. Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.