Турецька котлета по-київськи: подавати з лимоном

Ічлі Кёфте - турецькі котлети з булгура з фаршем та горіхами.

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Ця страва чудово підходить для святкування Ураза-байрам

Рецепт "Ічлі Кёфте" - турецьких котлет з булгура з начинкою з фаршу - сподобається усім прихильникам східної кухні. Готувати його просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду. 

10 квітня віруючі мусульмани відзначають свято Ураза-байрам, якому передує 30-денний піст. В цей період люди відмовляються від їжі вдень - їстии можна тільки із заходом сонця. У день Ураза-байрам зі сходом сонця всі обмеження знімаються, й віруючі можуть куштувати будь-які частування, дозволені ісламом. З такої нагоди приготуємо турецьку страву, яку подають в день Ураза-байрам.

Вам знадобиться: 

  • Булгур (дрібний) - 2 склянки. 
  • Манка - 1 склянка.
  • Борошно - 1/2 склянки.
  • Яйце - 1 штука. 
  • Томатну пасту - 1 столову ложка. 
  • Вода (гаряча) - 2,5 склянки.
  • Сіль, червоний та чорний перець - до смаку.

Для начинки:

  • Яловичий фарш - 500 г. 
  • Цибуля - 3 штуки. 
  • Волоські горіхи - 1/2 склянки. 
  • Петрушка - 1/2 пучка.
  • Рослинна олія - 1/4 склянки, або 60-70 г вершкового масла.
  • Сіль, кмин, перець - до смаку. 
  • Олія - для смаження.
  • Лимон, свіжі овочі та листя салату - для подачі.
"Ічлі Кёфте" - турецьких котлет з булгура з начинкою з фаршу
Ічлі Кёфте - турецькі котлети з булгура з фаршем та горіхами. 

Як готувати: 

Насамперед потрібно приготувати начинку. У сковороді розігрійте олію та обсмажте дрібно нарізану цибулю до легкої золотистості. Потім викладіть фарш і обсмажте 5 хвилин, помішуючи і розбиваючи ложкою великі грудочки. Далі посоліть, приправте спеціями до смаку і смажте ще 10 хвилин до готовності фаршу.

Після чого додайте дрібно рубані горіхи і дрібно нарізану петрушку, перемішайте і знімініть з вогню. Далі потрібно приготувати "тісто" із булгуру. У глибоку миску всипте булгур та манку, перемішайте та залийте гарячою водою. Накрийте миску кришкою і залиште на 10 хвилин, щоб булгур набух.
Після чого булгур трохи вимішайте і додайте борошно, яйце, томатну пасту і спеції за смаком, перемішайте.

Далі тісто з булгура потрібно добре вимісити руками - хвилин 10, не менше, щоб воно стало пластичним, добре ліпилося, тримало форму і не кришилося. Якщо тісто все-таки виходить трохи розсипчастим, то додайте ще трохи води, і ще раз вимісіть його. 

Тепер зліпіть котлетки. Відірвіть від тіста шматочок, за розміром трохи більше волоського горіха і скачайте в кульку. Далі, тримаючи його в лівій руці, вказівним пальцем правої руки, робіть поглиблення, поступово розширюючи стінки котлети. Стінки в результаті повинні бути однакової товщини, бажано тонкі, але щоб не рвалися.

Після чого, наповніть котлету фаршем і, акуратно стискаючи відкритий край, поступово витягніть і защипіть його. У результаті виходить котлетка, що формою нагадує "лимончик". Так зліпіть всі котлетки і складіть на тарілку. 

Далі у глибокій сковороді або сотейнику, чи казанці розігрійте достатню кількість рослинної олії, викладіть котлети і обсмажте з усіх боків до гарної рум'яної скоринки. Готові котлети викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія. 

Порада від Інформатора: руки при ліпленні котлет необхідно постійно змочувати у воді, щоб тісто не прилипало і краще ліпилося. Подавайте котлети на великій тарелі з листям салату, свіжими овочами та часточками лимона. Ще чудово до таких котлеток підійде айран, або соус із йогурту з часником. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube