Шкірка апельсина допомагає схуднути: інші цитрусові тут безсилі

Гірка оболонка також має антиоксидантний та протизапальний ефект

серце апельсин схуднення цитрусові
Знайдена речовина у складі цедри знижує ризик серцево-судинних хвороб

Доводиться визнати: ми не вміємо розумно використовувати все, що дає природа, і відправляємо у відро для сміття не тільки користь, а й витрачені гроші. І найпростіший приклад - шкірка овочів і фруктів, яка не заслуговує на таке відношення. Щорічно у всьому світі викидається понад 30 мільйонів тонн апельсинових кірок. І максимум, на який ми здатні - натерти цедру у випічку чи соус, розкласти у шафі від молі. 

Тим часом, вчені знайшли в ній речовину, що приносить неоціненну користь серцю, повідомляє ScienceAlert.

Біологічно активне поєднання зі складною назвою ферулоілпутресцін (FP) спочатку було виявлено в соку та листі грейпфрута і викликало інтерес вчених своєю протизапальною та антиоксидантною дією. FP працює проти ушкоджень, спричинених ішемією, захищає клітини головного мозку, послаблює порушення пам'яті та окислювальний стрес. 

У пошуках інших джерел цієї речовини дослідники виявили, що ні в лимонах, ні в мандаринах її немає, а ось у шкірці апельсина - скільки завгодно.

У шкірці маса вітамінів, антиоксидантів та корисних речовин.
У шкірці маса вітамінів, антиоксидантів та корисних речовин.

Тоді вчені з Університету Флориди взялися перевірити дію FP на здоров'я мишей – їх шість тижнів поспіль годували екстрактом апельсинової шкірки. Через півтора місяці у крові гризунів суттєво знизилися біомаркери, пов'язані із запаленнями та серцево-судинними хворобами. Натомість виявилося, що FP - справжній убивця жирів: миші, що сиділи на "жирній дієті" і отримували апельсиновий екстракт, набрали менше жиру, ніж група, яка харчувалася звичайним чином і без апельсинів.

Крім того, виявилося, що споживання FP не дає кишковим бактеріям, що беруть участь у перетравленні м'яса або дієтах з високим вмістом жирів, виробляти шкідливий побічний продукт триметиламін. Він небезпечний утворенням артеріальних бляшок, підвищеним ризиком інсульту, діабету другого типу, ожиріння та хвороб серця. Але апельсинова шкірка з FP служить захистом від усіх цих недуг.

До речі, у деяких країнах борошно з апельсинової кірки додають у корм курчатам, які від цього активніше ростуть і мають меншу кількість черевного жиру. Або коровам – для підтримки травлення, стимуляції апетиту та підвищення харчової цінності раціону. Адже у кірках багато вітаміну С, харчових волокон, антиоксидантів і цінна речовина лимонен, що має протиракові властивості.

Тепер залишилося перевірити всю цю корисну дію на людях і, у разі успіху, створити зручний у використанні споживчий продукт, оскільки жувати навіть суперкорисні кірки ніхто не захоче.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube