Ув'язненим у їжу таємно підмішували добавки, але керівництво в'язниць не зробило висновків

Між дефіцитом поживних речовин, антисоціальною поведінкою та роботою мозку існує міцний зв'язок

Ув'язненим у їжу таємно підмішували добавки, але керівництво в'язниць не зробило висновків
Адміністрація в'язниці Холлоуей не погодилася покращити харчування жінок-злочинниць.

Світ не досконалий: поки багаті та знамениті у гонитві за вічною молодістю уривчасто голодують, мільйони людей у ​​країнах із кризою продовольства не отримують з їжі базових поживних речовин. І це впливає не лише на хвороби, якість та тривалість життя, а й на число правопорушень та рівень агресії у суспільстві. Просто тому, що між харчуванням і психічним здоров'ям існує прямий зв'язок. Про нього та про взаємодію їжі, насильства та функцій мозку  журнал Live Science  поговорив з британською психологинею Кімберлі Вілсон, яка багато років працювала терапевтом у лондонській в'язниці Холлоуей.

Омега-3 надовго знизила агресію

На початку 2000-х жінки становили лише 6% від загальної кількості ув'язнених у Великобританії, але на їхню частку припадала половина всіх випадків членоушкодження у всіх в'язницях країни.  Потім до 2022 року цей показник знижувався, але 2023-го підстрибнув відразу на 43%. 

За словами Вілсона, під час її роботи в жіночій в'язниці з'явилося дослідження, проведене в Нідерландах, в якому брали участь чоловіки-в'язні, засуджені за жорстокі злочини. У їхній раціон ввели харчові добавки в капсулах, що містять усі необхідні вітаміни, мінерали та жирні кислоти. І вже за два тижні прийому об'єктивний рівень насильства, тобто кількість порушень, сутичок та членошкідництва зменшився на третину.

Адміністрація в'язниці не погодилася з пропозицією Кімберлі Вілсон покращити харчування жінок-злочинців.
На думку психолога Кімберлі Вілсон, дієта впливає на психічне здоров'я та поведінку.

“Для мене це було просто незвичайно. Це якісне дослідження показувало, що безпечне, доступне, низькоризикове та недороге втручання може суттєво покращити не лише благополуччя ув'язнених, а й персоналу. Це порушило дійсно цікаві питання про те, наскільки поведінка моїх пацієнтів їм доступна, і наскільки на неї впливають речі, про які вони зовсім не підозрюють”, - розповіла в інтерв'ю Кімберлі Вілсон.

На жаль, на пропозицію психолога ввести до раціону найнебезпечніших злочинниць добавки, які б покращили його поживну цінність, керівництво в'язниці відповіло відмовою.

Хоча зв'язок між харчуванням та рівнем насильства в інших місцях ув'язнення пізніше був підтверджений дослідженнями, проведеними в США, Великій Британії та Сінгапурі. До речі, сінгапурські ув'язнені продемонстрували довгострокове зниження агресії та антисоціальної поведінки лише через отримання харчової добавки Омега-3.

Вагітний - риб'ячий жир, дитині - високий IQ

Загальний висновок, якого дійшли вчені, у тому, що адекватне постачання вітамінів та мінералів має важливе значення для повноцінного функціонування центральної нервової системи. Коли вона не має такої можливості, це призводить до втрати самоконтролю, енергії, нейропластичності та виникнення соціальної проблемної поведінки.

А Кімберлі Вілсон після роботи у в'язниці це підштовхнуло до вивчення ролі харчування у роботі мозку. І вже практика у звичайному, а не тюремному середовищі дозволила їй дійти невтішного висновку, що зв'язок агресії та раціону працює як у місцях ув'язнення, так і на волі. І не менш міцний зв'язок харчування та здоров'я мозку.

Від піци – депресія, від бургера – агресія.
Від піци – депресія, від бургера – агресія.

“Між харчуванням матері та станом здоров'я мозку потомства існує дуже чіткий зв'язок, – каже психолог. - Наприклад, ми без жодного сумніву знаємо, що недолік йоду в раціоні є основною причиною попереджених ушкоджень головного мозку в усьому світі і призводить до постійного подавлення IQ. Так само ми знаємо: що вище споживання омега-3 матір'ю, тим більше загальний обсяг мозку дитини, тим ефективніший його розумовий розвиток”.

Якщо говорити про дорослих, у сьогоднішньому світі найбільша проблема для мозку – це велика кількість ультраперероблених продуктів, у яких мало поживних речовин, у раціоні людей.

За словами Вілсон, мозок є найголоднішим органом в організмі, і в нього величезна потреба у поживних речовинах. Але якщо в раціоні повно перероблених продуктів, мозок не отримує всього необхідного для нормальної роботи. Тому наслідком такого харчування стають депресії, тривожність, швидше зниження когнітивних функцій та більш високий ризик деменції та психічних захворювань надалі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube