Консервуємо соуси на зиму: українська аджика, грузинський ткемалі та італійський песто

Складно уявити собі зимове меню без консервації

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Соуси з літніх овочей та ягід також можна зберегти до зими

Рецепти соусів на зиму сподобаються всім, хто не уявляє гарнірів без кисло-солодких закруток. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради.

Аджика: українська томатна класика 

Вам знадобиться:

  • Помідори - 5 кг.
  • Яблука - 1 кг.
  • Морква - 1 кг.
  • Перець солодкий - 1 кг.
  • Часник - головка. 
  • Гострий перець - 1 столова ложка.
  • Рослинна олія - 500 мл.
  • Оцет - 300 мл.
  • Цукор - 300 г.
  • Сіль - 2 столові ложки. 
  • Вода - склянка чи пів. 
Консервуємо на зиму соуси: аджику, ткемалі, песто 1
Цей рецепт простий і смачний, з помідорами, солодким перцем та яблуками!

Як готувати: 

Помийте та наріжте овочі, почистьте перець та яблука від нутрощів. Пропустіть середнього розміру шматки томатів, яблук, перців та моркви через м'ясорубку. Подрібніть в окрему тарілку часник. Перемішайте в каструлі масу з томатів, перців, моркви та яблук до однорідності. Відправте каструлю на плиту. Після закипання проваріть півтори години.

Далі додайте часник, гострий перець, олію, оцет та цукор, посоліть. Все перемішайте, за потреби додайте воду. Проваріть ще 20 хвилин, якщо потрібно, досоліть. Простерилізуйте банки та кришки та просушіть. Наповніть банки й закривайте, охолодіть їх, перевернувши догори дном, до ранку. Зберігайте в сухому прохолодному місці. 

Грузинський сливовий Ткемалі 

Вам знадобиться:

  • Сливи - 1 кг.
  • Кінза - 40 г.
  • Кріп - 30 г.
  • М'ята - 20 г.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Перець чилі - 10 г.
  • Цукор-пісок - 2 столові ложки.
  • Сіль - 2 чайні ложки.
  • Хмелі-сунелі - 2 чайні ложки.
Консервуємо на зиму соуси: аджику, ткемалі, песто 2

Цей легендарний соус до м'яса користається широкою популярністю по всьому світу.

Як готувати: 

Зелень промийте й просушіть, а далі дрібно нашинкуйте кріп, кінзу і м'яту. Змішайте її з подрібненим чилі та часником. Сливи помийте, викладіть в каструлю, залийте водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. 

Коли сливи вихолонуть, протріть м'якоть слив через сито та вилийте в сотейник. До ягідної маси додайте сіль, цукор, рубану зелень і хмелі-сунелі. Перебийте все блендером, доведіть до кипіння й тушкуйте 6-7 хвилин, помішуючи. 

Порада від Інформатора: розлийте соус по стерильних банках, охолодіть в перевернутому стані й зберігайте в сухому прохолодному місці. 

Італійський горіхово-часниковий Песто

Вам знадобиться:

  • Базилік - пучок.
  • Горіхи кедрові - 100 г.
  • Оливкова олія - 120 мл.
  • Лимон - половинка штуки.
  • Часник - 2-4 зубчики.
  • Сіль, чорний перець - до смаку.
Консервуємо на зиму соуси: аджику, ткемалі, песто 3
Песто - це популярний холодний соус італійської кухні на основі оливкової олії, базиліку і часто сиру.

Як готувати: 

Помийте базилік та відділіть листя від стебел. Обчистіть часник, вичавіть сік лимона. Базилік, часник та горіхи перебийте блендером із додаванням лимонного соку, перцю та солі. Розкладіть соус песто по сухих чистих банках та зверху полийте в кожній оливковою олією. 

Порада від Інформатора: соус можна просто туго закрити кришками-закрутками, не закатувати. Зберігати таку заготівлю слід в холодильнику.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube