Кислі обприскування і гарячі ванни: способи прибрати хімію з фруктів і овочів, про які забули господині

Читать на русском

Все, що привабливо сяє на полицях супермаркетів, насправді - шкідливі віск та парафін

Читать на русском
вода
Не заощаджуйте на воді - її знадобиться багато!

Все, що привабливо сяє на полицях супермаркетів, насправді - шкідливі віск та парафін

Власна шкірка не захищає фрукти та овочі від механічних впливів і ніяк не сприяє тривалому зберіганню та транспортуванню. А до покупця їм доводиться пройти довгий шлях, тому віск і парафін наносять на плоди, щоб продовжити термін їх збереження, зберегти смакові якості та надати привабливого зовнішнього вигляду.

І якщо натуральний віск не може заподіяти шкоди здоров'ю людини, то синтетичний, який дешевший і частіше використовується, здатний викликати порушення у роботі шлунка  та кишечника. Із парафіном все ще гірше, бо це продукт нафтопереробки. Тому весь блиск та глянець потрібно обов'язково видаляти.

Обираючи спосіб очищення, враховуйте стійкість плодів. Для очищення м'яких фруктів та овочів найкраще підходить гарячий метод, для твердих - всі інші.

Спеціальний миючий засіб

Найпростіший спосіб - засіб для миття овочів і фруктів, що відноситься до безфосфатної побутової хімії. Розчиняється з водою, плоди замочуються на 30 секунд - і готово! Залишається тільки сполоснути у чистій воді. Але оскільки таке мило є не на кожній кухні, розглянемо підручні засоби, які точно є у всіх.

Оцет

Змоченим в оцті ватним диском протріть поверхню плодів. Особливо ретельно обробіть місця, де знаходиться хвостик, якщо йдеться про яблука або груші. Промийте фрукти водою із температурою близько 30-40°С.

Сода та лимон

Сік лимона або лимонну кислоту у порошку змішайте з содою у співвідношенні 1:1, додайте склянку води. В отриманий розчин занурте на кілька секунд фрукти або овочі. Потім ретельно промийте плоди під проточною водою.

Сіль

Покладіть фрукти або овочі в слабкий розчин солі - 1/4 чайної ложки на склянку теплої води - і потримайте там 10 хвилин. Ополосніть чистою водою.

Перекис водню

1 столову ложку перекису розвести у двох літрах води, замочити плоди та залишити на 10 хвилин. Потім ретельно промити під теплою проточною водою, сполоснути холодною і витерти насухо щільною тканиною.

Гарячі ванни

Налийте в миску гарячу воду приблизно 50-60°С. Опустіть туди фрукти приблизно на 20 секунд. Потім промийте під струменем проточної води.

Кислі обприскування

Розчиніть у склянці води 2 столові ложки яблучного оцту, 1 столову ложку лимонного соку, перемішайте та перелийте у пляшку з пульверизатором. Обприскайте овочі та фрукти з усіх боків, залиште на 3 хвилини, а потім витріть паперовим рушником. Після цього можна мити овочі в проточній воді – спочатку в теплій, а потім у холодній.

Мікрохвильова піч

Спосіб підходить тільки для фруктів із товстою та щільною шкіркою – лимонів, апельсинів. Викладіть фрукти на тарілці в один шар і поставте в мікрохвильову піч. Увімкніть на 10 - 20 секунд, залежно від кількості плодів. Для одного-двох - 10 секунд, для трьох і більше - 20. Тепло розм'якшить віск, і він легко вийде зі шкірки. Під проточною холодною водою потріть фрукти щіткою для овочів або чистою мочалкою для посуду і промийте насамкінець.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.