Картопля цибулі - не товариш: які продукти краще вигнати з холодильника

Щоб фрукти та овочі не зіпсувалися занадто швидко, потрібно уникати небезпечного сусідства між ними

овочі
Картопля, яка виділяє етилен, може швидко знищити всю цибулю.

озкладаючи принесені з магазину продукти в холодильнику, ми вважаємо його, безумовно, найкращим місцем для зберігання. Але те, що холод зберігає свіжість, є твердженням, що підходить далеко не всім овочам  та фруктам. Ба більш, деякі з них норовлять зіпсувати "сусідів" та панувати на полиці на самоті. Тож, аби продовжити термін придатності всіх мешканців холодильника, потрібно знати особливості їхньої поведінки.

Етилен: хто виділяє, а хто поглинає?

Етилен - це природний газ, який виробляється у клітинах рослин та прискорює дозрівання плодів. Але він може негативно впливати на своїх “сусідів”, чутливих до цього газу.

Фрукти, що виділяють етилен: 

  • яблука,
  • банани,
  • абрикоси
  • груші,
  • манго,
  • персики,
  • диня,
  • кавун.

Овочі:

  • картопля,
  • баклажани,
  • авокадо,
  • помідори,
  • перець,

Чутливі до етилену і швидко зіпсуються від сусідства: 

  • будь-яка капуста - звичайна, броколі, цвітна,
  • морква,
  • листова зелень, 
  • цибуля,
  • кабачки,
  • гарбуз,
  • спаржа,
  • гриби,
  • огірки.

Чемпіонами серед виробників етилену є яблука та банани. Тому не дивуйтеся, якщо цвітна капуста, полежавши поряд з яблуками, за кілька днів почне гнити.

Температура: комусь мороз, а комусь тепліше

Різні продукти потребують різних температур для зберігання. І якщо "морозостійкі" тримати поруч із теплолюбними, щось із них неодмінно зіпсується.

Овочі та фрукти, які люблять холод, потрібно зберігати за температури 1 – 3 градуси. Ті, що віддають перевагу теплу - при 6 - 10 градусів.

Люблять холод: 

  • картопля
  • морква
  • буряк
  • капуста
  • цибуля
  • часник
  • горох,
  • селера,
  • спаржа,
  • яблука,
  • груші,
  • айва, 
  • ківі,
  • вишня, 
  • сливи.

Віддають перевагу більш високій температурі:

  • помідори,
  • солодкий перець,
  • баклажани,
  • гарбуз,
  • кабачки та цукіні,
  • огірки,
  • кавун,
  • диня,
  • стручкова квасоля,
  • абрикоси,
  • персики,
  • манго,
  • авокадо,
  • цитрусові, |
  • банани.

Волога: одні виділяють, інші насичуються та псуються

До продуктів, які виділяють вологу і можуть швидко призвести до непридатності своїх сусідів, належать фрукти, листовий салат, м'ясо, курка, сир. Поруч із ними не повинні зберігатися:

  • картопля, 
  • цибуля,
  • часник,
  • морква,
  • баклажани,
  • фрукти з м'якою м'якоттю: абрикоси, банани, манго, персики, сливи,
  • хлібобулочні вироби.

Кого краще взагалі вигнати з холодильника?

Базилік: в'яне від холоду

Цитрусові: лимони і лайм сильно поглинають всі запахи, в інших починає швидко в'янути м'якоть.

Баклажани: при температурі менше +10 втрачають свої корисні властивості.

Баштанні : мікроелементи та вітаміни під дією холоду випаровуються.

Банани: темніє шкірка та м'якоть.

Помідори: псується смак і запах, м'якоть стає пухкою.

Кабачки та патисони: втрачають пружність.

Огірки: стають м'якими, швидко починають гнити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube