Картопля цибулі - не товариш: які продукти краще вигнати з холодильника

Читать на русском

Щоб фрукти та овочі не зіпсувалися занадто швидко, потрібно уникати небезпечного сусідства між ними

Читать на русском
овочі
Картопля, яка виділяє етилен, може швидко знищити всю цибулю.

Щоб фрукти та овочі не зіпсувалися занадто швидко, потрібно уникати небезпечного сусідства між ними

озкладаючи принесені з магазину продукти в холодильнику, ми вважаємо його, безумовно, найкращим місцем для зберігання. Але те, що холод зберігає свіжість, є твердженням, що підходить далеко не всім овочам  та фруктам. Ба більш, деякі з них норовлять зіпсувати "сусідів" та панувати на полиці на самоті. Тож, аби продовжити термін придатності всіх мешканців холодильника, потрібно знати особливості їхньої поведінки.

Етилен: хто виділяє, а хто поглинає?

Етилен - це природний газ, який виробляється у клітинах рослин та прискорює дозрівання плодів. Але він може негативно впливати на своїх “сусідів”, чутливих до цього газу.

Фрукти, що виділяють етилен: 

  • яблука,
  • банани,
  • абрикоси
  • груші,
  • манго,
  • персики,
  • диня,
  • кавун.

Овочі:

  • картопля,
  • баклажани,
  • авокадо,
  • помідори,
  • перець,

Чутливі до етилену і швидко зіпсуються від сусідства: 

  • будь-яка капуста - звичайна, броколі, цвітна,
  • морква,
  • листова зелень, 
  • цибуля,
  • кабачки,
  • гарбуз,
  • спаржа,
  • гриби,
  • огірки.

Чемпіонами серед виробників етилену є яблука та банани. Тому не дивуйтеся, якщо цвітна капуста, полежавши поряд з яблуками, за кілька днів почне гнити.

Температура: комусь мороз, а комусь тепліше

Різні продукти потребують різних температур для зберігання. І якщо "морозостійкі" тримати поруч із теплолюбними, щось із них неодмінно зіпсується.

Овочі та фрукти, які люблять холод, потрібно зберігати за температури 1 – 3 градуси. Ті, що віддають перевагу теплу - при 6 - 10 градусів.

Люблять холод: 

  • картопля
  • морква
  • буряк
  • капуста
  • цибуля
  • часник
  • горох,
  • селера,
  • спаржа,
  • яблука,
  • груші,
  • айва, 
  • ківі,
  • вишня, 
  • сливи.

Віддають перевагу більш високій температурі:

  • помідори,
  • солодкий перець,
  • баклажани,
  • гарбуз,
  • кабачки та цукіні,
  • огірки,
  • кавун,
  • диня,
  • стручкова квасоля,
  • абрикоси,
  • персики,
  • манго,
  • авокадо,
  • цитрусові, |
  • банани.

Волога: одні виділяють, інші насичуються та псуються

До продуктів, які виділяють вологу і можуть швидко призвести до непридатності своїх сусідів, належать фрукти, листовий салат, м'ясо, курка, сир. Поруч із ними не повинні зберігатися:

  • картопля, 
  • цибуля,
  • часник,
  • морква,
  • баклажани,
  • фрукти з м'якою м'якоттю: абрикоси, банани, манго, персики, сливи,
  • хлібобулочні вироби.

Кого краще взагалі вигнати з холодильника?

Базилік: в'яне від холоду

Цитрусові: лимони і лайм сильно поглинають всі запахи, в інших починає швидко в'янути м'якоть.

Баклажани: при температурі менше +10 втрачають свої корисні властивості.

Баштанні : мікроелементи та вітаміни під дією холоду випаровуються.

Банани: темніє шкірка та м'якоть.

Помідори: псується смак і запах, м'якоть стає пухкою.

Кабачки та патисони: втрачають пружність.

Огірки: стають м'якими, швидко починають гнити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.