У середині весни звичні рослини є найкращим джерелом вітамінів та корисних речовин
До розпалу сезону овочів та фруктів ще півтора місяці, є час "порепетирувати" перебудову раціону на літній режим. Тим більше, що вибір вже великий: від молодої кропиви до весняної редиски та капусти. Але якщо ціна на нові овочі поки що "кусається", зелень у всіх її проявах усім по кишені. До того ж, це справжня зелена аптека у тарілці.
Ця популярна "борщова" зелень вже в травні буде жорсткою і не такою соковитою, як зараз. У квітні у щавлю ще є ніжний трав'яний аромат, хрумке листя і менше кислоти. Вибирати потрібно пучки яскраво-зеленого кольору та стежити, щоб на листі не було плям.
Користь: молодий щавель містить багато вітаміну C, що допомагає зміцнювати імунну систему, підтримувати здоров'я шкіри та підвищувати рівень заліза в організмі. Крім того, у ньому є вітаміни A, E та групи В, калій, кальцій, магній. Щавель багатий на залізо, і його регулярне вживання захистить від анемії.
Завдяки великій кількості калію, він знижує артеріальний тиск, а кальцій і вітамін К у його складі важливі для здоров'я кісток.
Ще у щавлі багато харчових волокон, тому він є ефективним проносним засобом та виводить токсини з організму.
Протипоказання:
У кулінарії: переважно ми віддаємо перевагу щавлю в борщу або супах, в яких потрібна кислинка. Але він може використовуватися як основний зелений інгредієнт у салатах з огірками або помідорами. Або бути основою заправки для салату, замінюючи лимонний сік. Для яскравішого смаку щавель додають в начинки для пирогів, у свіжі соки або смузі. Він може бути самостійним гарніром для риби та добре поєднується з яйцями - класичний омлет зі щавлем одразу заграє новими фарбами.
Популярність цієї зелені пов'язана не тільки з оригінальним смаком із ледь вловимою гіркуватістю, але й простотою і швидкістю вирощування. Крес-салат росте будь-де, включаючи горщики на підвіконні, аби було сонце. Зараз найкращий його час, оскільки з настанням спеки він стає гірким та непридатним для їжі.
Користь: чемпіон із вмісту вітаміну С - в 100 гр салату його більше, ніж в апельсині. У складі вітаміни А, E, групи В, зокрема фолієва кислота, кальцій, залізо, магній і калій.
Крес-салат добре справляється із закрепами, корисний для серця і судин, має сечогінну дію, допомагає організму боротися з інфекціями, а шкірі - з прищами та запаленнями. Незамінна зелень для тих, хто вирішив худнути: в крес-салаті багато клітковини, що дає відчуття ситості, та дуже мало калорій.
Протипоказання:
У кулінарії : крес-салат їдять лише свіжим, термообробка йому протипоказана. За рахунок легкого гірчичного присмаку він чудово комбінується в салатах з іншою зеленню, причому поєднується не тільки з помідорами та огірками, але й фруктами, додаючи пікантності фруктовим салатам. До речі, тому він – повноцінний інгредієнт для смузі.
Крес-салат можна використовувати як начинку для бутербродів – він добре поєднується з м'яким сиром, сиром із пліснявою, шинкою, куркою. Гарна компанія для пасти, кабачків, омлетів, сиру. Можна додавати в супи, але вже в тарілку, щоб листочки не варилися. За рахунок гіркого присмаку крес-салат не додається до страв у великих кількостях.
Ось до чого ми точно ставимося як до малоцікавої трави, і даремно. Петрушка корисна в будь-яку пору року, але зимову з супермаркету не можна навіть порівнювати з тією тоненькою і ніжною, яка зараз пробивається на будь-якому клаптику землі. На відміну від своїх зелених квітневих колег максимально корисною петрушка буде до кінця літа, але найсмачніша вона все-таки зараз.
Користь: молода петрушка містить велику кількість вітамінів і мінералів - вітаміни C, К, A, фолієва кислота, залізо, кальцій та магній. Завдяки їм, вона має антиоксидантні властивості, необхідні для профілактики онкології та серцево-судинних хвороб. З іншого боку, петрушка є джерелом харчових волокон, що підтримують здоров'я травної системи, тому покращує перистальтику кишківника та запобігає закрепи.
Вітамін A, що міститься в петрушці, відіграє важливу роль у підтримці здоров'я шкіри, сприяючи загоєнню ран, прискорюючи оновлення клітин шкіри та знижуючи ризик розвитку шкірних проблем.
Протипоказання:
У кулінарії: не треба думати, що це лише салати чи гілочки для прикрашання готових страв. Петрушка - відмінна компанія для риби та морепродуктів, її можна додавати як у процесі термообробки, так і вже у готові страви. Але слід враховувати, що під впливом високих температур вона втрачає частину своїх корисних властивостей.
Петрушка додається в супи, бульйони та соуси для надання їм аромату та смаку – в кінці приготування страви, щоб зберегти свіжий смак. Добре поєднується з овочевими супами, курячим бульйоном, крем-супом.
Її додають у різні заправки та маринади для м'яса, риби та овочів, роблять простий та смачний соус з петрушки, оливкової олії, лимонного соку, солі та перцю.
Вона надає аромату м'ясному фаршу, стравам з картоплі, пасті, овочевим сокам та зеленим коктейлям.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.