Що потрібно їсти, щоб зміцнити серце

У профілактиці серцево-судинних захворювань дієта для зміцнення серця відіграє основну роль

ягоди серце дієта харчування
Здоровий раціон, багатий на рослинні продукти, здатний ефективно підтримувати здоров'я серця.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 80% інфарктів і інсультів можна запобігти, лише дотримуючись здорового для серця способу життя. Проте понад 60% смертей в Україні відбуваються через серцево-судинні захворювання, і це майже пів мільйона втрачених життів щороку. Хоча все, що потрібно для профілактики – це достатня кількість сну, помірні фізичні навантаження та правильне харчування для здорового серця. Причому підкоригувати раціон, додавши корисні продукти для серця - найпростіше, але дуже важливе, що можна зробити.

Як зміцнити серце

Не треба думати, що профілактика серцево-судинних захворювань – завдання виключно для людей похилого віку. На жаль, ці хвороби дуже помолодшали, до того ж, свою негативну роль у цьому відіграла і війна. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, третина чоловіків працездатного віку в Україні помирає саме від хвороб серця та судин. А оскільки хто попереджений, той озброєний, профілактикою потрібно займатися прямо зараз, не чекаючи появи скарг, симптомів і проблем. Її план включає наступне:

Дієта для зміцнення серця: вживайте їжу, багату на фрукти, овочі, цілісні зернові продукти, бобові, горіхи і насіння. Обмежте споживання насичених жирів, трансжирів, солі і доданого цукру, віддаючи перевагу ненасиченим жирам.

Регулярні фізичні вправи: помірні аеробні вправи, такі як ходьба, біг, плавання або велосипедні прогулянки, допомагають зміцнити серце, покращити кровообіг та знизити артеріальний тиск.

Регулярні вправи - ключ до здорового серця.
Регулярні вправи – ключ до здорового серця.

Контроль ваги: підтримуйте здорову вагу для свого росту та структури тіла. Ожиріння може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

Відмова від куріння: нікотин - дуже серйозний фактор ризику серцево-судинних захворювань.

Помірне вживання алкоголю: це пов'язано зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань, тоді як надмірне вживання алкоголю може пошкодити серце та кровоносні судини.

Контроль артеріального тиску та холестерину: регулярно перевіряйте рівень тиску та холестерину в крові. При необхідності вживайте заходів для їхнього зниження, але тільки під керівництвом лікаря.

Сон: здоровий сон відновлює та регулює серцевий ритм, знімає стрес та напругу, нормалізує метаболізм глюкози та рівень інсуліну, покращує загальне здоров'я. Тому намагайтеся спати 7-8 годин щоночі.

Управління стресом: він негативно впливає на серцево-судинну систему. Практикуйте будь-які методи релаксації – медитацію, йогу, дихання, прогулянки, музику, співи.

Регулярні медичні огляди: мінімум раз на рік відвідуйте лікаря для профілактичних оглядів та контролю здоров'я серця та судин.

Дієта для зміцнення серця ще й допомагає підтримувати здорову вагу.
Дієта для зміцнення серця ще й допомагає підтримувати здорову вагу.

Продукти для зміцнення серця

Чому важливо, що їстидля серця? Просто харчування відіграє ключову роль у його здоров'ї з кількох причин.

По-перше, це контроль рівня холестерину: їжа з насиченими жирами та транс-жирами може підвищити його та призвести до утворення бляшок в артеріях, збільшити ризик серцево-судинних захворювань. При цьому їжа, багата на ненасичені жири, може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і збільшити рівень "хорошого" холестерину (ЛПВЩ).

По-друге, це контроль тиску: багато солі та недолік калію в раціоні підвищує його, а це фактор ризику для серцево-судинних захворювань.

По-третє, це контроль ваги: ​​переїдання збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Їжа, корисна для серця – овочі, фрукти, цільнозернові продукти – допомагає контролювати вагу та знижує цей ризик.

По-четверте, саме з їжею ми отримуємо необхідні для здоров'я серця антиоксиданти та вітаміни.

Найкращі продукти для серця – ті, що містять такі ключові поживні речовини :

  1. Омега-3 жирні кислоти: знижують рівень тригліцеридів у крові, покращуючи артеріальний тиск та знижуючи запалення.
  2. Антиоксиданти (вітамін С, вітамін Е, бета-каротин): допомагають захистити серце від пошкоджень вільними радикалами та знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  3. Вітамін D : відіграє важливу роль у регуляції артеріального тиску та запалення, що важливо для здоров'я серця.
  4. Магній: допомагає регулювати серцевий ритм та знижує артеріальний тиск.
  5. Калій: допомагає контролювати артеріальний тиск та електролітний баланс.
  6. Фолієва кислота (вітамін B9): знижує рівень гомоцистеїну в крові, що пов'язане зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань.
Профілактика серцево-судинних хвороб - це корисно, а й смачно.ь
Профілактика серцево-судинних хвороб - це не тільки корисно, а й смачно.

Відповідно, що покращує роботу серця:

  • риба - лосось, сардини, тунець, оселедець, скумбрія, мідії, водорості, насіння льону і чиа, волоські горіхи, соєві боби, яйця - джерела омега-3 жирних кислот,
  • червоні та помаранчеві овочі та фрукти, вершкове масло, ягоди, цитрусові, шпинат - джерела антиоксидантів, 
  • жирна риба, морепродукти, печінка тріски, гриби, зернові, яєчний жовток - джерела вітаміну D
  • горіхи, насіння, зелені листові овочі, цільнозернові продукти, боби, шпинат, авокадо, спаржа, банани, тофу, чорний шоколад - джерела магнію,
  • банани, апельсини, авокадо, ківі, картопля, помідори, гриби, гарбуз, огірки, бобові, риба, креветки - джерела калію 
  • зелень, капуста, спаржа, боби, диня, апельсини, печінка, яйця, горіхи, цільнозернові продукти - джерела фолієвої кислоти.
Серце любить яскраві фрукти та овочі.
Серце любить яскраві фрукти та овочі.

Овочі та фрукти корисні для серця

Рослинна їжа - найкращий спосіб зміцнити серцевий м'яз, і саме вона має становити основу раціону. Причин кілька: овочі та фрукти багаті на поживні речовини, вони знижують рівень холестерину та тиску, підтримують судинний тонус і здорову вагу, зменшують запалення та покращують загальне здоров'я.

Тому здорове профілактичне харчування має включати такі продукти, корисні для серця:

  • всі листові зелені овочі, 
  • броколі,
  • помідори, 
  • баклажани,
  • цибуля і часник,
  • картопля,
  • яскраві овочі - солодкий перець, гарбуз, морква, червона цибуля,
  • ягоди - чорниця, малина, полуниця, чорна смородина, ожина, 
  • цитрусові, 
  • яблука,
  • авокадо,
  • банани,
  • гранати.

Все це – рослинна основа того, що покращує роботу серця серед продуктів харчування. Збільшувати цей список можна до нескінченності на свій смак, але базові овочі та фрукти мають бути в меню обов'язково.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube