Людина вживає молоко тварин у їжу протягом останніх 5 тис. років. Але не це
Всім відомо, що людське тіло може створювати та виділяти особливий вид їжі, щоб підтримувати життя та здоров'я дитини без будь-яких інших витрат. Та в цьому ми не самотні. Ссавці як клас буквально названі на честь того факту, що у них є груди, якими вони можуть годувати своїх дитинчат.
Але є одне але: молоко може бути дивним. Від лактації, яка ближча до масла, ніж до молока, до вершкового сиру, викинутого птахом, до поту, що вбиває супербактерій, пише IFLScience. Ось деякі з найдивніших.
На відміну від більшості ссавців, у качконосів немає сосків, за допомогою яких вони могли б годувати дитинчат, тому їх тіла зробили найбільш очевидний вибір: вони просто сочать молоко з поверхні шкіри, як піт.
Голодні качконоси будуть лакати молоко з тих місць, де воно збирається в борозенках шкіри матері, або висмоктуватиме його з вовни. Це робить його таким цікавим для вчених, які сподіваються відкрити наступне покоління антибіотиків.
"Качконоси - такі дивні тварини, що для них мало сенс мати дивну біохімію", - сказала у своїй заяві Джанет Ньюман, учений з австралійського національного наукового агентства CSIRO. "Уважніше вивчивши їх молоко, ми охарактеризували новий білок, який має унікальні антибактеріальні властивості і може врятувати життя".
Тому вчені сподіваються, що ця речовина, яка отримала назву "Ширлі Темпл" через свій зовнішній вигляд, схожий на локони, може дати людям перевагу перед стійкими до антибіотиків супербактеріями, які стаюсь все більш загрозливими.
Ці матусі годують своїх щенят всього близько чотирьох днів, але за цей час вони набирають багато їжі: їхнє молоко містить понад 60 відсотків жирності - майже вдвічі більше, ніж у жирних вершках. Випиваючи близько 10 літрів цієї рідини на день, дитинчата тюленів можуть набрати близько 7 кілограмів за півтижня життя. Це було б так, якби середня людська дитина до чотирьох днів віку набирала вагу до 10 кілограмів.
"Загальний вміст енергії в молоці хохлачу становить 5,9 ккал/г", - зазначається в одній статті про лактацію ластоногих за 2023 рік. "Енергетична цінність молока становить 60 000 ккал на день".
За словами авторів, цей еквівалент енергоспоживання буде аналогічним до споживання 6-річною людиною 109 Біг Маків із Макдональдса на день протягом 4 днів. Хоча відсоток жиру все одно буде меншим, ніж у тюленя-хохлача.
Голуби є одним із трьох видів птахів, які виробляють рослинне молоко, назване так тому, що воно виходить з невеликого мішечка біля основи горла, який використовується для зберігання їжі до того, як вона перевариться.
Так, це більше схоже на блювоту, ніж на молоко. Але голубине молоко ближче до грудного молока, ніж ви думаєте: як по виробництву, так і по складу. Як і у ссавців, він стимулюється гормоном пролактином і є єдиною їжею, яку споживає пташка, яка щойно вилупилася. Голубине молоко містить специфічні антиоксиданти та імуностимулюючі антитіла - властивості, які приносять користь не лише немовлятам.
"Цілком можливо, що вони безпосередньо посилюють імунну систему качана, що розвивається, а також захищають тканини батьківської рослини", - зазначила Меган Гіллеспі, дослідник CSIRO Livestock Industries, Австралійської лабораторії здоров'я тварин. "І здається, що цей конкретний птах теж більш-менш удосконалив рецепт: давайте курчатам голубине молоко, і швидкість їх зростання покращиться майже на 40 відсотків".
Проте голубине молоко точно не можна лити в кашу або в ранкову каву: воно більше схоже на сир, ніж на звичну рідину. Крім того, голуби-батьки виробляють його лише близько десяти днів, тож час доїння буде надзвичайно коротким. Але голуби є батьками з рівними можливостями: і мама, і тато-птиця роблять цю смачну суміш.
У 2017 році було виявлено, що Toxeus magnus, павук-стрибун, дивно схожий на мурах, не тільки виробляє молоко для своїх павуків, а й продовжує дбати про своє потомство протягом періоду, який за тривалістю життя змагається з людьми. Мами-стрибуни можуть відкладати до 36 яєць за раз, і вони починають годувати їх усіх краплями молочного смаку, як тільки вони вилуплюються.
Молоко цих павуків містить жири, цукор і білки - фактично, воно приблизно в чотири рази багатше білками, ніж коров'яче молоко. Одна з провідних теорій з чого зроблене це молоко полягає в тому, що це розріджені залишки яєць, які не змогли дозріти належним чином.
Як і у всіх ссавців, молоко бегемотів біле або, принаймні, білувате. Не зовсім зрозуміло, звідки взялася ідея про те, що воно рожеве, але найкраще припущення полягає в тому, що, можливо, хтось побачив молоко, змішане з невеликою кількістю їх червоного поту, і припустив, що отриманий колір є молоком.
"Повідомлення про справжнє рожеве молоко обмежені не лише низькою ймовірністю того, що ці дві рідини змішаються, але й труднощами уважно вивчити процес харчування бегемотів", - пояснює HowStuffWorks. "Самки бегемотів найчастіше нападають, коли вони вагітні або піклуються про своїх дитинчат, і лише деякі з них досить сміливі, щоб вступити в контакт з шаленою матусею вагою 1361 кілограм тільки для того, щоб побачити її молоко".
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.