Ізраїльська кухня: човлент з яловичини та перловки

Ця традиційна страва єврейскої кухні зустрічається і в інших країнах світу!

Рецепт, їжа, продукти, харчування, лайфхак, корисні поради
Човлент - це страва з м'яса, овочів, бобових та злаків

Рецепт ізраїльської кухні сподобається усим, хто полюбляє розсувати межі власних  кулінарних навичок і знайомитись з кухнями різних країн світу. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Човлент - це страва з м'яса, овочів, бобових та злаків. В Ізраїлі її традиційно готують на Шабат. Також він зустрічається в інших країнах, де жили й живуть євреї, наприклад в Угорщині, але там він має свої характерні особливості. Зазвичай страву готують в печі чи духовці, вона доволі проста в приготуванні. 

Продукти складаються в жаротривкий посуд з товстими стінками, і довго готується при невеликих температурах. По суті, можна готувати страву й на плиті, під кришкою, на найменшому вогні. За цим рецептом страва виходить чимала. Тож, нагодувати вдасться всю сім'ю, ще й сусідам дістанеться. Смачного!

Вам знадобиться:

  • Яловичі гомілки - 1 кг. 
  • Рослинна олія чи курячий смалець - 30 мл.
  • Квасоля - 125 г.
  • Перловка - 100 г.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Морква - 2 штуки. 
  • Картопля - 4 штуки.
  • Часник - голівка.
  • Петрушка - пучок.
  • Яйця - 4 штуки. 
  • Овочевий чи м'ясний бульйон - 1 л.
  • Мелена паприка - 1/2 чайної ложки.
  • Чорний мелений перець - 1 чайна ложка. 
  • Сіль до смаку.
Страва слід довго томити на несильному вогні, тому вона потребує деякого часу для приготування, але технологія - проста!
Страву слід довго потомити на несильному вогні, тому вона потребує деякого часу для приготування, але технологія загалом проста!

Як готувати: 

За 4-8 годин до початку приготування човленту варто замочити квасолю. Духовку розігріти до 110ᵒС. М'ясо слід помити й порізати великими шматками. У великому жаротривкому посуді розігріти курячий смалець чи олію й добре підрум'яними м'ясо з усіх боків. Додати цибулю, спеції, сіль до смаку, перлову крупу та відціджену квасолю.

Сирі яйця полити окропом, витерти й викласти на крупу з квасолею. Влити бульйон, викласти моркву та картоплю. Долити стільки води, скільки потрібно, щоб рідина сягала майже до верху посуду. 

Накрити жаротривкий посуд кришкою й поставити до розігрітої духовки. Повільно пекти човлент 8-10 годин. М'ясо повинно бути дуже м'яким, а перловка та квасоля повністю зваритись. Діставши човлент з духовки, залиште його на 30 хвилин "відпочивати".

Порада від Інформатора: яйця дістаньте з човлента, почистіть та розріжте кожне яйце навпіл або на 4 частини. Подаватйте їх разом з основною стравою, присипавши свіжою зеленню петрушки, накладаючи в кожну тарілку по трішки всього.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube