Зняв скальп - час і пообідати: рецепти племені апачі

Медова кукурудза, м'ятний гарбуз та індичка з часником

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Чим не привід відчути себе трішечки індіанцями племен апачі!

Рецепти з м'яса індика, солодкої кукурудзяної каші та оригінального гарбузового десерту сподобаються всім, хто любить кухні різних народів світу. Готувати їх просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачні поради. 

Апачі (англ. Apache) - збірна назва для кількох культурно споріднених племен північноамериканських індіанців. Апачі жили насамперед полюванням на різну дичину та збиранням плодів кактусів та інших диких рослин. Апачі полювали на оленя, диких індиків, зайців, бізонів, ведмедів, гірських левів. Рибалкою вони не займалися.

Апачі їли гризунів, полюванню на них приділялася велика увага, також індіанці харчувалися кукурудзою, гарбузом, квасолею, маніокою, бататом та іншими рослинами. Індіанці навіть готували гарбузові квіти в клярі. 

Ми ж сьогодні приготуємо страву з м'яса індика, кукурудзяну кашу та гарбузовий десерт.  

Апачі - яскравий народ, не менш яскравими будуть і наші страви.
Апачі - народ яскравий, не менш яскравими будуть і наші сьогоднішні страви.

Філе індички з часником

Вам знадобиться:

  • Філе індички - 700 г.
  • Сметана - 500 г.
  • Борошно - 30 г.
  • Бульйон - 200 г.
  • Рослинна олія - 4 столові ложки.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Лавровий лист - 2 штуки.
  • Сіль, перець - до смаку.

Як готувати: 

Промийте філе індички під теплою водою, просушіть на паперовому рушнику. Наріжте невеличкими шматочками. Почистіть ріпчасту цибулю, наріжте її напівкільцями.

Візьміть глибоку сковорідку з товстим дном. Налийте рослинну олію та добре прогрійте. Викладіть м'ясо індички та цибулю, посоліть до смаку, обсмажте до золотистого кольору.

У глибоку миску налийте сметану, додайте борошно, дрібку солі та перцю. Ретельно перемішайте соус та додайте у сковорідку до індички. Туди ж вилийте склянку бульйону - м’ясного чи овочевого.

Покладіть у сковорідку лавровий лист, накрийте посуд кришкою та тушкуйте на повільному вогні 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності страви додайте дрібно нарізаний часник.

Порада від Інформатора: перед подачею радимо прикрасити страву зеленню. Філе індички у сметанному соусі смакує з будь-яким гарніром: картопляним пюре, рисом, пастою твердих сортів.

Каша з сухофруктами - легкий, чудовий, популярний донині сніданок
Каша з сухофруктами - легкий, чудовий, популярний донині сніданок!

Кукурудзяна каша з медом та сухофруктами 

Вам знадобиться:

  • Кукурудзяна крупа - 200 г.
  • Родзинки - 50 г.
  • Курага - 50 г.
  • Чорнослив без кісточки - 50 г.
  • Мед - 50 мл
  • Молоко 2,5% - 800 мл.

Як готувати: 

Кукурудзяну крупу добре помийте, прокаліть на сухій сковороді. Потім висипте тоненькою цівкою в кипляче молоко, перемішайте і варіть на маленькому вогні 30 хвилин.

Всі сухофрукти добре помийте і замочіть у теплій воді на 15−20 хвилин. Потім обсушіть, курагу і чорнослив дрібно наріжте.

Сухофрукти і мед покладіть у кашу, перемішайте і дайте настоятися не менше 30 хвилин.

Порада від Інформатора: замість сухофруктів у кукурудзяну кашу можна покласти свіжі ягоди.

Апачі вживали у їжу, в тому числі, добре відомі нам інгредієнти.
Апачі вживали у їжу, в тому числі, добре відомі нам інгредієнти.

Гарбузовий десерт з м'ятою та корицею 

Вам знадобиться:

  • Гарбуз - 0,5 кг.
  • Желатин харчовий - 15 г.
  • Цукор - 0,5 склянки.
  • Лимонний сік - 1 столова ложка.
  • Ваніль, кориця - до смаку.
  • М'ята, цукрова пудра, ягоди, вершки.

Як готувати: 

Для зpучнocті, гарбуз кpaщe нapізaти нa чacтoчки шиpинoю 4-5 cм і oчищaти вжe їx. Зaлийте кубики xoлoднoю вoдoю, тpoxи вищe pівня гapбузa, і пocтaвте нa вoгoнь.

Дoвeдіть вoду дo кипіння і вapіть гapбуз під кpишкoю 10-15 xв. Як тільки кубики пpoтикaютьcя кінчикoм нoжa бeз пoмітниx зуcиль, гapбуз гoтoвий. Вoду злийте, a гapбуз тpoxи oxoлoдіть. Тим чacoм зaмoчіть в половині склянки швидкopoзчинний xapчoвий жeлaтин. Жeлaтин пoвинeн нaбpякнути.

Оcтиглу м'якoть гapбузa змішaйте з цукpoм, дoдaйте вaніль, тpoxи лимoннoгo coку і, зa бaжaнням, щіпку кopиці. Дo peчі, кopиця дoбpe пoмітнa в гoтoвoму гapбузoвoму дecepті. Зa дoпoмoгoю пpeca aбo пoдpібнювaчa пepeтвopіть м'якoть в пюpe.

Нa цьoму eтaпі мoжнa дoдaти згущeнe мoлoкo - 1-2 cтолові ложки. Тоді дecepт будe "мaтoвим". Якщo дoдaти кількa poзтepтиx ягід пoлуниці aбo чopниці, мoжнa oтpимaти пpиємні відтінки жeлe. Нaгpійте нaбpяклий жeлaтин дo пoвнoгo йoгo poзчинeння і пpoцідіть. Влийте cуміш в гapбузoвe пюpe і пepeмішaйте дo oднopіднoгo cтaну.

Дaлі знaдoблятьcя фopмoчки для poзливaння жeлe. Мoжнa викopиcтoвувaти cилікoнoві фopми pізнoгo poзміpу. Нaлийте гapбузoву cуміш у фopмoчки, нe дoливaючи дo caмoгo вepxу нa 1-2 мм. Пocтaвте фopми з дecepтoм з гapбузa в xoлoдильник.

Чepeз 1-1,5 гoдини жeлe відміннo зacтигнe. Для гapaнтії кpaщe oxoлoджувaти дecepт дoвшe - ідeaльнo пocтaвити нa вcю ніч. Виcипте тpoxи цукpoвoї пудpи чepeз чaйнe cитeчкo нa дecepт. Дoдaйте нa тapілку cвіжі ягoди – мaлини, чopниці. Можна додати вершки.

Порада від Інформатора: гарбузи варто купувати невеликі – після розрізання вони довго не зберігаються. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube