Любов до алкоголю у піратів була не лише через пияцтво. У вині або винному оцті маринували м’ясо, рибу та овочі
Рецепти салату Сальмагунді, бастурми та риби по-піратськи сподобаються всім шукачам кулінарних пригод та різноманіття. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачні поради.
У піратів не було умов для належного зберігання та обробки їжі. Так з’явилася особлива піратська кухня. М’ясо та рибу в’ялили або сушили. Все, що можна – маринували. У їжу додавали величезну кількість спецій, щоб уберегти її від псування - насіння гірчиці, перець та часник. Любов до алкоголю у піратів була не лише через пияцтво. У вині або винному оцті маринували м’ясо, рибу та овочі. Ромом - знезаражували воду.
Одноманітність меню та загроза цинги змушували піратських коків бути винахідливими. Так виник піратський салат - Сальмагунді. Туди йшло буквально все підряд - копчені або мариновані м’ясо та рибу, зелень, яйця, маслини, цибулю, тропічні плоди і все, що було під рукою аж до серцевини пальмового дерева. Отримане заливали олією з безліччю спецій. Приготуємо більш сучасний варіант культового салату.
Куряче м'ясо помийте, висушіть паперовим рушником. У добре розігрітій глибокій сковороді обсмажте курку до рум'яності. Потім дістаньте м'ясо, додайте часник, трохи протушкуйте, а потім туди ж поверніть курку, покладіть оливки, чебрець, сіль і перець.
В окремому посуді змішайте вино, бальзамічний оцет і мед. Додайте до курки, доведіть все до кипіння, зменшіть вогонь і залиште її томитися ще приблизно на годину. Далі зніміть з вогонь і остудіть, а коли вихолоне подрібніть на шматочки.
Обмийте манго й авокадо, зніміть шкірку та подрібніть м'якуш на невеличкі шматочки. Кубиками наріжте цибулю, покришіть зелень та відварені яйця. Змішайте всі інгредієнти, включно з м'ясом замаринованої птиці. Додайте маслини, посоліть, поперчіть та додайте спеції до смаку.
Порада від Інформатора: заправте салат оливковою олією. Смачного!
Приготувати бастурму вдома дуже просто, хоч і вимагає трохи терпіння.
Спершу м'ясо слід засолити. Попередньо обчистіть його від плівок, помийте та обсушіть. На дно лотка всипте солі на 1,5 см, викладіть мясо поверх солі, засипте його сіллю зверху. Далі увітріть сіль у м'ясо з усіх сторін. Накрийте засолене м'ясо кришкою та поставте в холодне місце на три доби. Щодня зливайте сік, що буде утворюватись при солінні м'яса. За потреби додавайте сіль.
Другий етап - вимочування. М'ясо змінить колір та зменшиться в об'ємі. Ретельно вимийте його та лоток холодною чистою водою, далі помістіть свинину чи яловичину туди ж, тобто в цей самий лоток, заливши холодною чистою водою. Так залиште на 4 години, щопівгодини змінюючи воду. Фінально на цьому етапі просушіть м'ясо паперовими рушниками.
Загорніть м'ясо в марлю. Далі загорнуте в марлю мясо покладіть під прес вагою 10-15 кг. Коли марля ставатиме вологою , замінюйте її на суху. Поставте м'ясо на 1-2 доби в прохолодне приміщення. Далі висушування - тверде м'ясо з-під пресу слід проткнути і втягти в нього мотузочок. Повісьте його сушитися в прохолодному приміщенні (+17 +18 С) на 4 доби.
Далі змішайте спеції та подрібнений часник, додайте гарячу воду, щоб утворилася консистенція сметани. На все піде 100-200 мл окропу. Залиште спеції набухнути на півгодини. Змастіть спеціями м'ясо з усіх сторін та знову підвісьте сушитись на два тижні, поставивши тарілочку під м'ясо. За цей час воно зменшиться вдвічі й доволі важко нарізатиметься - саме такою повинна бути правильно приготована бастурма.
Порада від Інформатора: коли солитимете м'ясо, важливо, щоб воно було всюди наче у сольовому кожушку!
Цибулю, часник, помідори наріжте на середні шматочки. Рибу посоліть, поперчіть, додайте спеції.
Цибулю, часник і перець посмажте. Додайте рибу і теж посмажте з обох боків по 2 хвилини. Додайте помідори і оливки, ще смажте 2 хвилини.
Додайте вино, сік лимона і накрийте кришкою, тушкуйте ще 7 хвилин. Страва готова, нехай смакує!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.