Трапеза в стилі вікінгів: відчуйте себе королевою Лагертою

Рецепти густого рагу з овочами, маринованої тріски та йогурту.

Їжа, рецепти, лайфхак, харчування, корисні поради, продукти, вікінги, історія, кухня
Вікінги харчувалися цілком здоровою їжею з м'яса, овочей, круп, риби та молочки

Рецепти густого рагу з овочів, маринованої тріски та йогурту сподобаються усім прихильникам рецептів з історією. Готувати їх просто. А щоб смакувало краще, Інформатор має для вас смачні поради. 

Страви вікінгів - смачні й поживні, а гтували трапезу двічі на день.
Страви вікінгів - смачні й поживні, а готували трапезу двічі на день.

Вікінги - землероби й мореплавці Балтійського узбережжя Норвегії, Швеції та Данії - харчувалися м'ясом птиці, овочами, фруктами і зерновими. З м'яса здебільшого варилося густе рагу з овочами, сіллю та приправами, яке подавали з бездріжджовим хлібом. 

До страв часто додавали різноманітні трави та спеції, зокрема коріандр і кмин, а також вершкове масло з молока та вершків. Вікінги вміли робити сир та йогурт, схожий на грецький, його називали - скирт. Його змішували з кашами. 

Риба також була основним продуктом харчування вікінгів і становила близько 25% їхнього раціону. Оселедець і тріска широко вживалися в їжу, їх коптили, маринували або в'ялили.

У якості десерту вікінги полюбляли перекушувати сухофруктами, які подавали з медом. З меду також робили міцну медовуху на диких дріжджах, бузині, вишні, шипшині, яблуці, з кардамоном та перцем.

Пропонуємо приготувати разом з Інформатором обід в стилі вікінгів - густе овочеве рагу, мариновану рибу та йогурт без без йогуртниці і заквасок! Нумо вражати кулінарними традиціями різних народів рідних і близьких. 

Маринована тріска

Вам знадобиться:

  • Тріска - 1 штука.
  • Сіль - 200 г.
  • Цукровий пісок - 200 г.
  • Чорний перець горошком - 1 чайна ложка.
  • Лавровий лист - 3 штуки.
  • Оливкова олія - до смаку.
Мариновану рибу можна подавати з каперсами, чері, лимоном тощо.
Мариновану рибу можна подавати з каперсами, чері, лимоном, листям шпинату, соусами до риби тощо.

Як готувати:

Свіжу тріску очистіть, потім видаліть голову і хвіст, обріжте плавники і розпоріть черево, видаліть нутрощі. Гарненько промийте рибу всередині і зовні, краще 2-3 рази, потім обсушіть серветками.

Наріжте рибку шматочками близько 2-3 сантиметрів в товщину, перекладіть рибу в миску. Засипте тріску сіллю і залиште на добу, потім дістаньте рибу і промийте її, перекладіть в миску.

У каструлю налийте воду, стільки, щоб вона імовірно покрила рибу. Поставте каструлю з водою на вогонь, додайте перець, лавровий лист, щіпку солі і цукор.

Доведіть воду до кипіння і залийте рибу, знову залиште на добу.
Потім злийте маринад і просушіть рибу серветками, змастіть кожен шматочок оливковою олією і зберігайте рибу в холодильнику.

Порада від Інформатора: таким же чином ви зможете зробити не тільки тріску, а й інші види білої, червоної риби. Таку рибку можна подавати як окрему закуску або використовувати для приготування інших страв, наприклад, для бутербродів або салату.

Овочеве рагу

Вам знадобиться:

  • Капуста білокачанна - 0,5 качана.
  • Картопля - 0,7 кг.
  • Морква - 2 штуки.
  • Цибуля ріпчаста - 2 штуки.
  • Приправа для картоплі (за бажанням) - 1 чайна ложка.
  • Сіль, перець чорний мелений - до смаку.
  • Соус соєвий (за бажанням) - 3-5 столові ложки.
  • Олія рослинна - для смаження.
  • Вода - 100-150 мл.
  • Зелень - для подачі. 
  • Томати, часник - за бажанням.
Додайте до страви часник - для пікантності.
Додайте до страви часник - для пікантності.

Як готувати:

Картоплю, цибулю та моркву попередньо почистіть та помийте. Капусту очистіть від верхніх листів і також помийте. Картоплю й цибулю наріжте великими кубиками. Моркву натріть на дрібній тертці. Капусту поріжте соломкою.

Обсмажте картоплю на розігрітій сковороді з олією 7-8 хвилин, до напівготовності. Додайте сіль, перець та за бажанням приправу для картоплі. Викладіть картоплю у каструлю.

Обсмажте цибулю на розігрітій сковороді з олією 3-4 хвилини, до легкої золотистості. Додатйте до цибулі моркву. Смажте ще, помішуючи, 4-5 хвилин до м'якості моркви. Трохи присоліть у процесі. Викладіть цибулю з морквою до картоплі в каструлю.

На розігрітій сковороді з олією обсмажте капусту (під кришкою, іноді помішуючи) 10-12 хвилин. За бажання додайте соєвий соус, посоліть, поперчіть. Викладіть капусту до раніше підготовлених овочів у каструлю. Все перемішайте. Додатйте воду й 2-3 столові ложки рослинної олії. 

Гасіть овочеве рагу на середньому вогні під кришкою, іноді помішуючи, 20-30 хвилин. Овочеве рагу готове.

Порада від Інформатора: прикрасьте страву зеленню і подавайте до столу теплим. Також до такого рагу під час приготування можна додавати томати й часник. 

Домашній йогурт 

Вам знадобиться:

  • Молоко - 900 г.
  • Йогурт (без добавок) - 3-4 столові ложки.
Йогурт - поживна, корисна, стародавня страва!
Йогурт - поживна, корисна, стародавня страва!

Як готувати:

Молоко доводимо до кипіння. Охолоджуємо до температури 40-45 градусів. Додаємо йогурт. Розливаємо у скляні ємності. Закутуємо рушником і залишаємо на 8-10 годин при кімнатній температурі. Все, йогурт готовий, смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube