Стародавні сирійці харчувалися так само, як сучасні люди, які намагаються тепер за допомогою цієї дієти продовжити здоров'я і саме життя
Якщо все нове - це добре забуте старе, то у випадку із середземноморською дієтою, яка перемогла в рейтингу найкращих дієт на 2024 рік, це забуте є дуже і дуже старим. Навряд, звичайно, люди, які жили в бронзовому столітті, здогадувалися про те, що оливкова олія - це дуже корисно, а червоне м'ясо в раціоні краще звести до мінімуму. Середземноморська дієта тих часів, скоріше, була наслідком існуючих обставин та прагматизму, без якого було не вижити. Але наука довела, що чотири тисячі років тому вона вже насправді існувала, повідомляє Science Alert.
Те, що стародавні сирійці харчувалися так само, як сучасні люди, які намагаються тепер за допомогою цієї дієти продовжити здоров'я і саме життя, стало зрозуміло після археологічних розкопок.
Вчені вивчили останки рослин, тварин та людей з археологічної пам'ятки в сучасній Сирії. Поселення Телль-Твайні розташоване на узбережжі Середземного моря і колись було частиною стародавнього портового міста під назвою Гібала за часів Угаритського королівства.
Дослідники ґрунтувалися на ізотопних вимірах 410 насінь рослин, а також 16 людських та 210 кісток тварин, що охоплюють період з 2600 по 333 рік до н. е., тобто від раннього бронзового до залізного віку.
За словами професора археоботаніки Тюбінгенського університету Сімони Ріль, їжа є однією з найдавніших культурно закріплених проявів людського життя. І у випадку з цим дослідженням, вираз "ти - те, що ти їси" має буквальний зміст.
Визначити тип продуктів, які їли мешканці Телль-Твайні, вченим допомогла техніка аналізу співвідношення стабільних ізотопів. Вона показує співвідношення білків рослин чи тварин, які людина їла за життя.
І виявилося, що тваринного білка в раціоні стародавніх сирійців було обмаль, хоча велика рогата худоба мала важливе значення в сільському господарстві тих часів. Просто використовували її з іншими цілями - не вбивали на м'ясо, а орали на ній землю, отримували молоко, сир та вовну.
З іншого боку, виявилося, що жителі Телль-Твайни були відмінними виноградарями і вирощували безліч сільськогосподарських культур, доглядаючи, удобрюючи та поливаючи свої посіви. А основним видом їхньої економічної діяльності було виробництво оливкової олії. Родюча земля та стабільний клімат плюс великі зусилля людей дозволяли їм чудово виживати лише за рахунок урожаю, зберігаючи і тварин, і здоров'я.
«Раціон людини містив доволі мало тваринного білка і, вочевидь, порівняний із тим, що сьогодні вважається типовою середземноморською дієтою, яка складається з хліба (пшеничного/ячмінного), оливок, винограду, бобових, молочних продуктів та невеликої кількості м'яса», - йдеться у дослідженні, яке провели вчені Університету Левена.
Звичайно, тоді така модель харчування була більш необхідністю, ніж свідомим вибором, але саме вона допомогла підтримувати людей упродовж тисячоліть, а це ще один незаперечний плюс на користь середземноморської дієти.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.