Їсти і схуднути: для цього в їжу потрібно додавати найпростішу спецію

Є думки, що гостра їжа прискорює метаболізм та спалює зайвий жир.

Перець, гостра їжа, користь для здоров'я, корисні поради, лікар Комаровський
Ті, хто їдять гостру їжу, здоровіші на 14%.

Більшість людей у світі, за словами популярного в Україні лікаря Євгена Комаровського, люблять гостру їжу. Таких на нашій планеті аж 70%. Проте, звісно, поняття про гостроту різняться від країни до країни. Те що на Шрі-Ланці - No spicy - їсти зможе не кожен українець. Цікаво, що відчуття гостроти їжі від перцю викликає речовина капсаїцин. Саме вона імітує підвищення температури тіла за рахунок подразнення смакових рецепторів, що багатьом до смаку. Проте більшості подобається гострота певної міри.

Гостроту від васабі, хріну чи гірчиці дає інша речовина - ізотіоціанат. Ця речовина летка, тому вона викликає враження, ніби пробиває навіть забитий ніс. А от в чорному перці за гостроту відповідає піперин. Втім, якщо мова йде про найбільш гострий перець, то мова завжди про капсаїцин, пояснив лікар. 

Свого часу американський хімік Вілбур Сковілл ввів для порівняльної оцінки ступеня пекучості різних перців одноіменну шкалу. За нею тестують на смак - точніше на пекучість смаку - екстракти перців, які розводять солодкою водою. 

Хімік на прізвище Scoville ввів шкалу оцінки гостроти перців.
Хімік на прізвище Scoville ввів шкалу оцінки гостроти перців.

Як перець діє на здоров'я

Відповідно до деяких досліджень, ті, хто їсть гостру їжу, здоровіші на 14%, повідомив медик. Загалом, на його думку, користі від вживання в їжу перцю - скоріше більше, ніж менше, тобто, більше переваг. Доведено, що в людей, які регулярно вживають гостур їжу, мікробіом кишечника знаходиться в кращому стані, ніж у тих, хто зовсім не їсть гострого. 

В любителів гострого рідше зустрічаються хвороби серця, вони легше переносять респіраторні захворювання. Крім того, існує думка, що перець позитивно впливає на відчуття ситості, а отже люди, які їдять гостре, менше переїдають. Крім того, капсаїцин зменшує запалення в кишечнику, яке призводить до ожиріння. Тож, якщо хочете схуднути, спробуйте їсти щось більш пекуче. Звісно, якщо не маєте виразки шлунку чи гастриту. 

"В цілому медицина схвалює гостру їжу, адже вона робить наш раціон більш цікавим! Однак, варто дотримуватись простих правил", - пояснив лікар.

Як пробувати гостре:

  • їжте гостре, якщо ви - дорослий,
  • покладіть на кінчик язика,
  • почекайте впродовж 30 секунд,
  • не беріть велику кількість їжі чи перцю одразу,
  • не ковтайте гостре одразу, доки не відчуєте його смак,
  • тримайте в холодильнику холодне молоко, щоб ковтнути, якщо надто пече,
  • не поспішайте давати гостре дітям, принаймні дитині повинен подобатись той чи інший смак. 

Мінуси гострого 

Надто гостра їжа здатна викликати в непідготовлених блювоту, спазм стравоходу та навіть зупинку дихання чи смерть. Тож починати варто дуже обережно. Пробуйте потрошку, поклавши страву на язик та почекавши, поки смак проявиться. При хворобі Крона та неспецифічному виразковому коліті їсти гостре не бажано. Так само, варто бути обережними при синдромі запаленого кишечника та регулярній печії.  

При приготуванні дуже гострих перців будьте обережні з вдиханням їхніх парів, якщо маєте бронхіальну астму. Терміново промийте очі водою, якщо перець потрапив в них - це дуже небезпечно, наголосив медик! 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube