Помилка тих, хто худне влітку на ягодах: так ви тільки погладшаєте

Перехід на полегшене харчування може дати несподіваний та протилежний результат

ягоди кавун малина персик літо фрукти
Їсти фрукти потрібно кожен день, але тримати себе в руках з дозуванням.

Літо перетворює людей на ненажерливих гусениць: з одного боку, спека, з іншого, шанс швидко знизити вагу за допомогою овочів та фруктів стимулює їсти тазиками черешню, полуницю та персики. Але найчастіше замість мінус 5 на вагах виявляються висипання на шкірі, проблеми з підшлунковою, діарея та якийсь зайвий кілограм-два. Все тому, що непомірна кількість навіть корисного в даному випадку може призвести до отримання великої кількості цукру, глюкози, фруктози і вуглеводів там, відповідно, теж є. Тому дієтологи радять їсти фрукти та ягодами не кілограмами: максимальна добова доза - 400 грамів, і то, якщо ви абсолютно здорова людина, і якщо розділили ці 400 г на кілька прийомів. А тим, хто худне, краще зосередитися на низьковуглеводних фруктах, ТОП-10 яких склали експерти Health.USnews.

Абрикоси 

Вуглеводи : 3,9 грама в одному середньому абрикосі, і це, мабуть, найнижчий вуглеводний фрукт.

Містять: вітаміни A і С, калій, антиоксиданти, зокрема бета-каротин та лютеїн.

Абрикоси можна додавати не тільки в кашу, а й у салати, йогурт, смузі і навіть підсмажити його скибочки на оливковій олії. 

У сливах та абрикосах багато калію, корисного для здоров'я серця.
У сливах та абрикосах багато калію, корисного для здоров'я серця.

 Сливи 

Вуглеводи: 7,5 грама в одній великій сливі.

Містять: вітаміни А, С і К, калій і магній, антиоксиданти, багато клітковини, кверцетин, що має протизапальні властивості. 

Сливи – це не просто десерт, а повноцінна закуска чи доповнення до обіду. Приготовлені на грилі, вони прикрашають собою м'ясо і салати, запечені сливи відмінно замінюють банан або ягоди в компанії з вівсянкою.

Полуниця 

Вуглеводи: 8,2 грама у 150-грамовій чашці.

Містить: вітаміни C, К і В9, кальцій, залізо, калій, фолат, антоціани - могутній тип антиоксидантів, які забезпечують червоний колір.

З полуницею ми ще не попрощалися, пізні сорти дадуть новий урожай, і хто не встиг, може заморозити цю ягоду, яка після морозилки не втрачає своїх поживних властивостей. Так, не та текстура і запах, але користь все та ж, і взимку вона дуже допоможе в кашах і смузі.

Надлишки полуниці краще заморозити, вона не втратить корисних властивостей.
Надлишки полуниці краще заморозити, вона не втратить корисних властивостей.

Інжир 

Вуглеводи: 9,6 грама у двох маленьких плодах.

Містить: вітаміни групи, вітаміни К та С, калій, магній, пектин, каротиноїди, харчові волокна.

Інжир доступний все літо, кожна його частина, зокрема світла м'якоть, темно-фіолетова шкірка та насіння, їстівна. Його можна запікати, готувати на грилі, сушити чи їсти свіжим.

Ківі

Вуглеводи: 10,5 грама в одному великому ківі.

Містить: вітаміни Е, С, К і В9, харчові волокна, альфа-лінолеву кислоту, корисну для серця.

У ківі не лише мало вуглеводів та калорій, а й низький глікемічний індекс. Його можна додавати в салати, особливо зі шпинатом і руколою, фруктові та заморожені десерти, смузі, як приправу до м'яса та риби.

 Кавун

Вуглеводи: 11,5 грама нарізаного кубиками кавуна міститься в 150-грамовій чашці. 

Містить: антиоксиданти, калій, магній, вітамін С та групи В.

У кавуні не лише мало вуглеводів, а й калорій, зате багато води, що робить його ідеальним зволожувачем у спеку.

Авокадо

Вуглеводи: 12,8 грама в одному авокадо вагою 150 грамів.

Містить: ненасичені жири, які корисні для серцево-судинної системи, калій, вітаміни К, Е та групи В, харчові волокна.

Найкращий майонез - це авокадо.
Найкращий майонез – це авокадо.

Авокадо корисно для контролю ваги, оскільки харчові волокна та здорові жири сприяють почуттю насичення та допомагають контролювати апетит. 

Авокадо можна додавати скибочками в салати, на тости або їсти просто так з невеликою кількістю лимона і перцю. Створює правильну текстуру для супів і смузі, добре поєднується з яйцями в будь-якому вигляді і є найкращою заміною вершкового масла та майонезу.

Ожина

Вуглеводи: 13,8 грама у 150-грамовій чашці.

Містить: вітаміни C та K, клітковина, калій, магній, мідь, марганець.

У ожині багато харчових волокон, які підтримують здоров'я травної системи, рівень холестерину та допомагають контролювати апетит.

Малина

Вуглеводи: 17,8 грама у 150-грамовій чашці.

Містить: вітаміни С та К, марганець, антиоксиданти.

Малина забезпечує харчову клітковину для поліпшення травлення та підтримки здоров'я кишківника, має сильні протизапальні властивості.

Персики

Вуглеводи: 15,2 грама в одному великому персику.

Містять: вітаміни A та C, антиоксиданти, калій.

У персиках багато як розчинної, так і нерозчинної клітковини, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові, дає відчуття ситості і може сприяти зниженню ваги. До речі, заморожені персики нічим не поступаються поживною цінністю свіжим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube