Перехід на полегшене харчування може дати несподіваний та протилежний результат
Літо перетворює людей на ненажерливих гусениць: з одного боку, спека, з іншого, шанс швидко знизити вагу за допомогою овочів та фруктів стимулює їсти тазиками черешню, полуницю та персики. Але найчастіше замість мінус 5 на вагах виявляються висипання на шкірі, проблеми з підшлунковою, діарея та якийсь зайвий кілограм-два. Все тому, що непомірна кількість навіть корисного в даному випадку може призвести до отримання великої кількості цукру, глюкози, фруктози і вуглеводів там, відповідно, теж є. Тому дієтологи радять їсти фрукти та ягодами не кілограмами: максимальна добова доза - 400 грамів, і то, якщо ви абсолютно здорова людина, і якщо розділили ці 400 г на кілька прийомів. А тим, хто худне, краще зосередитися на низьковуглеводних фруктах, ТОП-10 яких склали експерти Health.USnews.
Вуглеводи : 3,9 грама в одному середньому абрикосі, і це, мабуть, найнижчий вуглеводний фрукт.
Містять: вітаміни A і С, калій, антиоксиданти, зокрема бета-каротин та лютеїн.
Абрикоси можна додавати не тільки в кашу, а й у салати, йогурт, смузі і навіть підсмажити його скибочки на оливковій олії.
Вуглеводи: 7,5 грама в одній великій сливі.
Містять: вітаміни А, С і К, калій і магній, антиоксиданти, багато клітковини, кверцетин, що має протизапальні властивості.
Сливи – це не просто десерт, а повноцінна закуска чи доповнення до обіду. Приготовлені на грилі, вони прикрашають собою м'ясо і салати, запечені сливи відмінно замінюють банан або ягоди в компанії з вівсянкою.
Вуглеводи: 8,2 грама у 150-грамовій чашці.
Містить: вітаміни C, К і В9, кальцій, залізо, калій, фолат, антоціани - могутній тип антиоксидантів, які забезпечують червоний колір.
З полуницею ми ще не попрощалися, пізні сорти дадуть новий урожай, і хто не встиг, може заморозити цю ягоду, яка після морозилки не втрачає своїх поживних властивостей. Так, не та текстура і запах, але користь все та ж, і взимку вона дуже допоможе в кашах і смузі.
Вуглеводи: 9,6 грама у двох маленьких плодах.
Містить: вітаміни групи, вітаміни К та С, калій, магній, пектин, каротиноїди, харчові волокна.
Інжир доступний все літо, кожна його частина, зокрема світла м'якоть, темно-фіолетова шкірка та насіння, їстівна. Його можна запікати, готувати на грилі, сушити чи їсти свіжим.
Вуглеводи: 10,5 грама в одному великому ківі.
Містить: вітаміни Е, С, К і В9, харчові волокна, альфа-лінолеву кислоту, корисну для серця.
У ківі не лише мало вуглеводів та калорій, а й низький глікемічний індекс. Його можна додавати в салати, особливо зі шпинатом і руколою, фруктові та заморожені десерти, смузі, як приправу до м'яса та риби.
Вуглеводи: 11,5 грама нарізаного кубиками кавуна міститься в 150-грамовій чашці.
Містить: антиоксиданти, калій, магній, вітамін С та групи В.
У кавуні не лише мало вуглеводів, а й калорій, зате багато води, що робить його ідеальним зволожувачем у спеку.
Вуглеводи: 12,8 грама в одному авокадо вагою 150 грамів.
Містить: ненасичені жири, які корисні для серцево-судинної системи, калій, вітаміни К, Е та групи В, харчові волокна.
Авокадо корисно для контролю ваги, оскільки харчові волокна та здорові жири сприяють почуттю насичення та допомагають контролювати апетит.
Авокадо можна додавати скибочками в салати, на тости або їсти просто так з невеликою кількістю лимона і перцю. Створює правильну текстуру для супів і смузі, добре поєднується з яйцями в будь-якому вигляді і є найкращою заміною вершкового масла та майонезу.
Вуглеводи: 13,8 грама у 150-грамовій чашці.
Містить: вітаміни C та K, клітковина, калій, магній, мідь, марганець.
У ожині багато харчових волокон, які підтримують здоров'я травної системи, рівень холестерину та допомагають контролювати апетит.
Вуглеводи: 17,8 грама у 150-грамовій чашці.
Містить: вітаміни С та К, марганець, антиоксиданти.
Малина забезпечує харчову клітковину для поліпшення травлення та підтримки здоров'я кишківника, має сильні протизапальні властивості.
Вуглеводи: 15,2 грама в одному великому персику.
Містять: вітаміни A та C, антиоксиданти, калій.
У персиках багато як розчинної, так і нерозчинної клітковини, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові, дає відчуття ситості і може сприяти зниженню ваги. До речі, заморожені персики нічим не поступаються поживною цінністю свіжим.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.