Ця їжа знижує шансі заразитися вірусом майже на 40%.
Нові випадки Covid-19 в усьому світі все ще обчислюються десятками тисяч на день. Тож вчені наполегливо працюють над тим, аби дізнатися більше про фактори ризику захворіти на Covid-19. Нове дослідження показало, що дотримання веганської або вегетаріанської дієти пов’язане зі зниженням шансів заразитися вірусом майже на 40%.
В експерименті університету Сан-Паулу в Бразилії взяли участь 702 дорослих. Його результати припускають, що обмеження або відмова від м’яса та продуктів тваринного походження може забезпечити певний захист від вірусу SARS-CoV-2, пише Sciencealert.
З 702 учасників дослідження 278 повідомили, що дотримуються переважно рослинної дієти. Ця група вказала, що регулярно їла більше овочів, бобових і горіхів, ніж інші 424 добровольці, а також менше або взагалі не вживали молочні або м’ясні продукти. Значно вищий відсоток всеїдних заявили, що були заражені Covid-19: 52% проти 40%.
Група всеїдних при цьому повідомила про меншу фізичну активність. Її учасники мали більшу ймовірність загострення наявних захворювань та ожиріння, - те, що, як ми знаємо, підвищує фактори ризику для Covid-19.
"Наше дослідження надає докази того, що люди з рослинною та вегетаріанською дієтою мали нижчу захворюваність на Covid-19 навіть після врахування таких факторів, як фізична активність та супутні захворювання", - пишуть дослідники в опублікованій статті.
Дослідницька група вважає, що загальні переваги рослинної дієти, включаючи покращення здоров’я серця та зниження артеріального тиску, також можуть полягати в зміцненні імунної системи організму та зниженні ризику інфекцій.
"Рослинна дієта багата антиоксидантами, фітостеролами та поліфенолами, які позитивно впливають на кілька типів клітин, залучених до імунної функції. Вони демонструють прямі противірусні властивості", - пишуть дослідники.
Дослідження підтвердило попередні, що вже пов’язували рослинні дієти зі зниженням шансів зараження Covid-19 середнього та важкого ступеня. У певному сенсі це не дивно, враховуючи дуже тісний зв’язок між нашим здоров’ям і тим, що ми їмо.
А отже, аби знизити ризик захворюваності, носіть маску, дотримуйтесь правил гігієни та оберіть для власного раціону більше овочевих страв. Принаймні сезонно, адже це дійсно може знизити ризик зараження Covid-19.
"У світлі цих висновків і результатів інших досліджень, а також через важливість виявлення факторів, які можуть вплинути на захворюваність на Covid-19, ми рекомендуємо практикувати рослинну або вегетаріанську дієту", - пишуть дослідники.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.