Баклажан відомий тим, що він гіркий і зернистий, а іноді й жирний.
Баклажан відомий тим, що він гіркий і зернистий, а іноді навіть жирний. Водночас правильно просмажений баклажан може стати хрусткою вершковою насолодою. Ось декілька порад, як приготувати цю страву класно.
Виберіть хороший баклажан. Фіолетова шкірка баклажанів маскує ознаки гниття. Купуйте баклажани, які на дотик щільні, не порожнисті та без впалих плям - в них буде менше гіркого насіння. І не дозволяйте їм бовтатися у вашому холодильнику: вони стають поганими швидше, ніж здається.
Розрізаючи баклажани, подумайте про кінцеву мету. Збільшення кількості відкритої м’якоті означає більшу карамелізацію, але надто дрібне нарізання скибочками або кубиками призведе до того, що кремова серединка зникне, а шкірка залишиться зморшкуватою. Наріжте кружечки товщиною 2,5 см й кубики такого ж розміру.
Використовуйте губчастість баклажанів, адже тут вбереться будь-яка щедра приправа. Оливкова олія й сіль посилять ніжний смак баклажанів. Замочіть їх в олії попередньо і смажте на сухій сковорідці, це дозволить залишити поверхню скибочок золотистою та натягнутою. Бо якщо смажити прямо в олії, баклажани будуть м'якими.
Викладіть баклажани на застелене пергаментом деко для запікання, щоб ніжні шматочки не прилипали та не рвались під час перевертання або перемішування. Запікайте баклажани довше, ніж зазвичай. Завдяки високому вмісту води цей овоч глибоко карамелізується лише після того, як тепло позбавить його вологи. Всі сторони ваших кубиків потребують тепла, щоб карамелізуватися, тому переверніть або перемішайте їх на півдорозі приготування, щоб надати всім сторонам каштанового кольору.
Зрештою, щоб добре навчитися готувати баклажани, обробляйте їх більше як зимовий кабачок: додайте багато приправ і часу в духовці, щоб розкрити його солодку, ніжну сторону.
Ви можете їсти баклажани як гарнір або подавати як основне з сочевицею, йогуртом чи сметаною, часником і травами. Ви також можете використовувати його для приготування рататую чи пасти. Його карамелізований зовнішній вигляд і м’яка внутрішня частина додають багатства стравам і чудово доповнюють інші літні овочі.
Ви також можете приготувати баклажани, запечені з соусом унагі, медом і гірчицею. Або приготувати борані - іранську закуску з баклажанів у йогурті.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.