Як швидко навчитися готувати на весь тиждень: прийшов з роботи і не паришся

Секрет здорового харчування протягом тижня починається з підготовки на вихідних

Їжа, продукти, харчування, корисні поради, здоров'я
Запасіться, крупами, овочами та зеленню, не забудьте і про соуси

Готувати з нуля завжди економніше та здоровіше, ніж замовляти доставку чи харчуватися в закладах швидкого харчування. До всього, це може бути майже так само легко. Вам не знадобиться багато часу, вишуканих інгредієнтів чи су-шефа, лише трохи попереднього планування. Витратьте кілька годин у вихідні, щоб підготувати пару основних елементів, і це ваш ключ до смачної їжі в будні, радять експерти видання NYTimes.

Споживання калорійної швидкоїжі з бістро вдарить по гаманцю та може спровокувати проблеми зі здоровям.
Споживання калорійної швидко їжі з бістро вдарить по гаманцю та навіть може спровокувати проблеми зі здоров'ям.

Зелень: зберігання і приготування

Вимийте весь салат та іншу зелень - шпинат, листову капусту тощо, висушіть, загорніть у чисті кухонні рушники та зберігайте разом з рушником у пластиковому контейнері або пакеті в холодильнику.

Так зелень пролежить принаймні тиждень, тож ви можете перетворити її на салати з заправками, які є у вас під рукою. Також зелень можна швидко приготувати на сковороді з часником, імбиром і чилі, додавши нарізану курку або тофу. Просто приправте до свого смаку соєвим соусом і кунжутною олією. Чи підсмажте зелень з квасолею або нутом і сухариками. 

Овочі: підготовка і використання 

Помийте та наріжте будь-які овочі на найближчий тиждень. Спаржу, моркву, кабачок, цукіні, броколі, цвітну капусту, гриби, редис, ріпу помийте, наріжте та зберігайте. Цибуля, цибуля-порей і зелена цибуля протримаються в холодильнику, нарізані скибочками або кубиками, три-чотири дні.

Уникайте попереднього нарізання авокадо, картоплі, баклажанів або помідорів. ЇХ ви можете нарізати безпосередньо перед подачею салатів до столу, а з раніше нарізаних овочей також можна швиденько готувати рагу. 

Запасіться вареним рисом

Незалежно від того, чи використовуєте ви рисоварку, чи каструлю на плиті, зберігайте білий чи коричневий рис у холодильнику – це секрет швидкого приготування їжі. Рис, якому виповнилося кілька днів, навіть краще підходить для смаження, ніж свіжозварений, адже він стає приємним і хрустким. Спробуйте смажений рис з лососем і не забувайте, що ви можете заздалегідь приготувати спаржу та броколі.

Боби і рис мають бути під рукою!
Боби та рис мають бути завжди під рукою!

Приготуйте квасолю

Квасоля, приготована з нуля, дешевша і часто має набагато кращий смак, ніж консервована, особливо якщо її приправити часником, авокадо або лавровим листом і травами. Потім присмачуйте їх рисом, який ви також приготували. Або перетворіть все на квасолевий супчик!

Майте під рукою соуси

Зберіть так звану бібліотеку соусів, заправок і легких маринадів. Використовуйте їх для приготування рису, квасолі, салатів та інших легких страв. Для швидких салатів приготуйте вінегрет з гірчиці та цибулі-шалот або заправку з помідорів. Базовий йогуртовий соус чудово підходить до всього, особливо до смаженої риби та курки. Приготуйте маринад для курки, щоб ви могли кинути туди м'ясо птиці вранці, а на вечерю підготувати стегенця чи грудки для грилю або ж запікання.

Соуси зроблять неперевершеною будь-яку страву.
Соуси легко зроблять неперевершеною будь-яку страву.

Навіть якщо ви просто спробуєте одну з цих стратегій на вихідних, весь тиждень пройде краще чи принаймні набагато смачніше, переконані експерти з харчування. Тож, дослухайтеся і користайтеся на здоров'я!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube