Помідори на 95% складаються з води, звідки ж тут користь
Томати - справжнє диво серед овочей, адже вони надзвичайно соковиті та дуже універсальні. З них готують салати, пасти, соки, додають у випічку та перші страви, а також помідори консервують. А ще помідори - дуже корисні. Це незамінне джерело потужних антиоксидантів, бета-каротину, вітамінів А і С та калію. Томати низькокалорійні та багаті на клітковину.
Помідори пройшли довгий шлях з XVI століття, тоді деякі європейці називали їх "отруйними яблуками", бо якийсь час вони помилково вважалися токсичними. Зараз томати є найбільш споживаним овочем після картоплі й по праву визнані за ряд переваг для здоров’я. Експерти з питань харчування розповіли про останні.
Помідори на 95% складаються з води, що робить їх ще більш зволожуючими, ніж кавун. Свіжі сирі помідори мають найвищий вміст води. Коли вони варяться, вони, як правило, трохи випаровуються.
Томати містять антиоксидант лікопін, причому велику дозу, здатний захистити від раку. Незалежно від того, сирі вони, варені чи висушені. Помідори та продукти з них - кетчуп, соус для спагетті, томатний сік - забезпечують понад 80% лікопіну в повсякденному раціоні сучасних людей.
Антиоксиданти, такі як лікопін, можуть допомогти протидіяти окислювальному стресу в нашому організмі. Згодом цей стрес може спричинити хронічне запалення, яке, у свою чергу, може збільшити ризик багатьох видів раку. Так, дослідження на людях і тваринах - деякі з використанням помідорів, показали зв’язок між високим рівнем лікопіну та низьким ризиком раку простати та легенів. Інші дослідження показали, що лікопін здатен запобігти захворюванням серця та печінки.
Чим червоніший помідор, тим вищий рівень лікопіну. Помаранчеві та жовті помідори мають інший тип лікопіну, який, ймовірно, має схожі переваги для здоров’я. А от зелені томати геть не містять лікопіну. Крім того, варені помідори містять більше лікопіну, ніж сирі. Це тому, що варені помідори стають більш концентрованими, коли вони втрачають трохи води. Одна чашка варених помідорів містить близько 7300 мікрограмів лікопіну, на відміну від приблизно 4600 мікрограмів у сирих помідорах. Більше того, тепло, яке використовується під час приготування помідорів, руйнує їхні клітинні стінки, роблячи лікопін більш доступним.
А оскільки лікопін жиророзчинний, вживання помідорів разом із невеликою кількістю здорового жиру може допомогти вашому організму засвоїти лікопін. Збризкуйте помідори оливковою олією або поєднувати їх з авокадо.
Помідори є хорошим джерелом калію. Один великий сирий помідор містить 431 міліграм калію, приблизно стільки ж, скільки банан середнього розміру. Також помідори містять пристойну кількість фолієвої кислоти, вітаміну, який допомагає вашим клітинам ділитися (особливо важливо під час вагітності), й вітаміну К, який допомагає згортанню крові та здоров’ю кісток.
Свіжі помідори найпоживніші, коли їх зірвано з лози на піку стиглості, тому найкраще купувати їх на ринку та в сезон. Усі експерти сказали, що хоча необов’язково купувати органічні помідори, миття сирих помідорів перед їхнім вживанням може допомогти видалити будь-які бактерії чи залишки добрив. Можна прополоскати їх в оцті, змішаному з водою. Оцет може видалити більше залишків, ніж вода.
Ось чудовий спосіб насолодитися помідорами у всій їхній літній красі!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.