Готуємо борані - іранську закуску з баклажанів у йогурті

Баклажани з часником й горіхами в йогурті - це пікантна закуска для гурманів.

Кухня, їжа, продукти, рецепт, харчування, корисні поради, лайфхак
Літо дарує нам безліч можливостей готувати страви з овочами!

Рецепт страви з баклажанів сподобається усім, хто любить цей овоч з насиченим смаком. Готувати його просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду.

Борані, принаймні в іранському розумінні, - це насичений, вершковий салат з варених овочів, названий на честь перської цариці VII століття, відомої як Пурандохт, яка нібито дуже любила йогурт. Йогурт в цій страві - дійсно  визначальний інгредієнт. Через півтора тисячоліття її смаки живуть у формі цього рецепту, що дуже популярний у Туреччині та Грузії.

Борані також готують зі шпинату або буряка, але ми пропонуємо вам рецепт з баклажанами. Поїхали!

Вам знадобиться: 

  • Баклажани - 4 штуки.
  • Цибулина - 1 штука.
  • Часник - 6 зубчиків.
  • Волоські горіхи - 50 г.
  • Оливкова олія - 4 столові ложки.
  • Сушена м'ята - 1 чайна ложка.
  • Рослинна олія - для смаження.
  • Нежирний густий йогурт - 200 г.
Фото: The Guardian. Food styling.
Фото: The Guardian. Food styling.

Як готувати: 

Почніть з того, що на пательні обсмажте баклажани, перевертаючи їх щипцями, поки вони не стануть дуже м’якими та чорними. Як альтернатива, наколіть овочі та покладіть їх під гарячий гриль, також перевертаючи, поки добре не почорніють. Відкладіть, щоб вони трохи охолонули.

Тим часом очистіть цибулю і наріжте половину тонкими скибочками. Часник обчистіть і подрібніть. Поставте суху сковороду на середньо-сильний вогонь і, як тільки вона нагріється, обсмажте волоські горіхи до появи аромату. Вийміть і відкладіть.

На гарячу сковороду налийте оливкову олію, трохи зменшіть вогонь і обсмажте скибочки цибулі, періодично помішуючи, до м’якості та золотистого кольору. Поки цибуля готується, вийміть м'якуш з внутрішньої сторони баклажанів, а потім грубо подрібніть її.

Додайте часник на сковороду з цибулею і готуйте, безперервно помішуючи, щоб він не пригорів, доки він не стане блідо-золотистого кольору, після чого додайте м’яту та м'якуш баклажанів. Знову збільште вогонь і смажте, періодично помішуючи, близько 5 хвилин, поки рідина не випарується, потім зніміть з вогню й дайте охолонути.

 

Решту цибулі дрібно наріжте і посипте сіллю. У глибоку широку каструлю налийте достатню кількість рослинної олії, заповніть її на третину і поставте на сильний вогонь. Коли олія розігріється настільки, що цибуля зашипить при контакті, обсмажте цибулю до золотисто-коричневого кольору та хрусткої скоринки. Вийміть шумівкою і висушіть на кухонному папері.

Коли баклажанна суміш охолоне, злийте рідину з йогурту, потім перемішайте його з волоськими горіхами й баклажановою сумішшю. Приправте до смаку, викладіть ложкою в блюдо для сервірування та посипте смаженою цибулею перед подачею.

Порада від Інформатора: одна з визначальних характеристик борані це те, що всі рецепти містять зціджений йогурт. Проте ви можете замінити його тахіні та подрібненими волоськими горіхами. Це чудова ідея, якщо ви не їсте молочних продуктів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube