Три способи приготувати ідеальне тісто для пельменів

18 лютого відзначають День пельменів.

Тісто, пельмені, лайфхак, продукти, корисні поради
Ці лайфхаки має знати кожна хазяйка!

18 лютого відзначають День пельменів, тож Інформатор вирішив розповісти, як швидко й просто замісити бюджетне тісто для цього чудового продукту, яке не липнутиме до рук, не рватиметься і не розварюватиметься! Пропонуємо вашій увазі три способи, які полегшать та зроблять яскравішим ваше кулінарне життя.

Тісто на рослинній олії (з мінералкою)

Вам знадобиться:

  • Пшеничне борошно - 3 склянки.
  • Вода (окріп) - 1 склянка.
  • Яйця - 1 штука.
  • Рослинна олія - 3 столові ложки.
  • Сіль - 0,5 чайної ложки.

Як готувати: 

Візьміть велику миску. Просійте в неї борошно (його кількість може варіюватись за консистенцією тіста). Додайте в борошно сіль, перемішайте. Яйце розбийте в окрему посудину, злегка збийте його виделкою.

У борошні зробіть невелике заглиблення, влийте в нього яйце. Туди ж влийте рослинну олію. Розмішайте борошно з добавками за допомогою виделки. Мета - просто злегка змішати борошно з яйцем і олією, а не замісити тісто, для цього занадто мало рідкої складової.

Закип'ятіть воду, налийте в склянку окріп. Відразу ж влийте його в борошно, постійного помішуючи. Щоб було зручніше і не обпекло руку, надіньте кухонну рукавицю. Активно розмішуйте тісто за допомогою виделки - воно гаряче після окропу.

Буде здаватися, що воно надто сухе, але це тільки початок замісу, все буде добре. Не додавайте зайву воду. Через деякий час тісто охолоне і його можна буде місити руками. Незабаром усе борошно перемішається і тісто стане однорідним.

Викладіть тісто на робочу поверхню і продовжіть заміс там. Не потрібно буде навіть підсипати борошна - тісто абсолютно не липне. Якщо у вас тісто вийшло дуже липке (наприклад, вам попалося борошно з низьким вмістом клейковини), то підсипте трохи борошна. Головне - не перестаратися і не забити тісто борошном. Тісто має залишитися м'яким, пластичним. Вимісіть тісто до гладкого стану, зберіть його в кулю.

Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин "відпочити". За цей час у тісті розвинеться клейковина, яка відповідає за його еластичність і міцність. Через належний час тісто буде готове до роботи. Його можна розкатати до дуже тонкого стану, а після заморозки таке тісто не втрачає своїх властивостей. 

Лайфхак

Можна використовувати для замісу тіста на рослинній олії не просту воду, а мінеральну, газовану або ні!

Тісто за будь-яким з цим рецептів - еластичне і міцне!
Тісто за будь-яким з цим рецептів - еластичне і пружне!

Тісто на молоці

Вам знадобиться:

  • Борошно - 2,5-3 склянки.
  • Молоко - 0,5 склянки.
  • Вода - 0,33 склянки.
  • Олія рослинна - 1 чайна ложка.
  • Яйця - штука.
  • Сіль - щіпка.

Як готувати: 

Просійте борошно, висипте на стіл гіркою. Змішайте воду з молоком і сіллю. Зробіть в борошні заглиблення у вигляді лійки й поступово вливайте воду з молоком, додайте яйце. Наприкінці додайте рослинну олію. Замісіть тісто.

Накрийте тісто рушником, дайте постояти 15-20 хвилин. Тим часом можна зробити начинку. Розкатайте тісто дуже тонко качалкою, а потім чаркою або спеціальною виїмкою виріжте з нього кружечки діаметром 4 см.

Лайфхак

Поділити тісто можна й іншим способом: розріжте на 3 рівних шматки, кожен із них скатайте в довгий джгут завтовшки із середній палець, потім розріжте джгути на шматочки, завбільшки з волоський горіх.

Шматочки розкатайте в дуже тонкий круглий корж діаметром 4-5 см. У середину кружка викладіть 1 чайну ложку фаршу і складіть кружок навпіл. Акуратно защипніть краї так, щоб вийшов півмісяць. Тепер кінці півмісяця з'єднайте разом і защипніть. Про інші способи ліплення пельменів ми також неодмінно розповімо. 

Ліплення пельменів з такого тіста - це цікаве заняття для всієї родини!
Ліплення пельменів з такого тіста - це цікаве заняття для всієї родини, яке може вас зблизити!

Тісто на кефірі та соді - з кропом

Вам знадобиться: 

  • Кефір - 250 мл.
  • Сода - 1 чайна ложка.
  • Яйце - 1 штука.
  • Сіль - 1 чайна ложка + для варіння пельменів.
  • Борошно - 500 г + для роботи з тістом.
  • Зелень кропу - 20 г.

Як готувати: 

Кефір краще заздалегідь дістати з холодильника, щоб він був кімнатної температури. У процесі приготування знадобиться харчова плівка.

У глибокій мисці з'єднайте яйце та сіль, перемішайте вінчиком або міксером. Потім влийте кефір і додайте соду.

Перемішайте кефірну суміш і залиште на 15 хвилин за кімнатної температури, щоб кефір спінився. Кріп промийте, видаліть грубі стебла, а листочки дрібно нашаткуйте і додайте в кефірну суміш. Перемішайте до однорідності.

Потім частинами додайте борошно і замішайте тісто. Миску з тістом накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште на 20-30 хвилин за кімнатної температури. Таке тісто виходить середньої щільності, еластичне та не липне до рук, смачного!

Свіжий кріп додає пельменям і вареникам характерну, пікантну нотку смаку та приємний аромат.
Свіжий кріп додає пельменям і вареникам характерну, пікантну нотку смаку та приємний аромат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube