18 лютого відзначають День пельменів.
18 лютого відзначають День пельменів, тож Інформатор вирішив розповісти, як швидко й просто замісити бюджетне тісто для цього чудового продукту, яке не липнутиме до рук, не рватиметься і не розварюватиметься! Пропонуємо вашій увазі три способи, які полегшать та зроблять яскравішим ваше кулінарне життя.
Візьміть велику миску. Просійте в неї борошно (його кількість може варіюватись за консистенцією тіста). Додайте в борошно сіль, перемішайте. Яйце розбийте в окрему посудину, злегка збийте його виделкою.
У борошні зробіть невелике заглиблення, влийте в нього яйце. Туди ж влийте рослинну олію. Розмішайте борошно з добавками за допомогою виделки. Мета - просто злегка змішати борошно з яйцем і олією, а не замісити тісто, для цього занадто мало рідкої складової.
Закип'ятіть воду, налийте в склянку окріп. Відразу ж влийте його в борошно, постійного помішуючи. Щоб було зручніше і не обпекло руку, надіньте кухонну рукавицю. Активно розмішуйте тісто за допомогою виделки - воно гаряче після окропу.
Буде здаватися, що воно надто сухе, але це тільки початок замісу, все буде добре. Не додавайте зайву воду. Через деякий час тісто охолоне і його можна буде місити руками. Незабаром усе борошно перемішається і тісто стане однорідним.
Викладіть тісто на робочу поверхню і продовжіть заміс там. Не потрібно буде навіть підсипати борошна - тісто абсолютно не липне. Якщо у вас тісто вийшло дуже липке (наприклад, вам попалося борошно з низьким вмістом клейковини), то підсипте трохи борошна. Головне - не перестаратися і не забити тісто борошном. Тісто має залишитися м'яким, пластичним. Вимісіть тісто до гладкого стану, зберіть його в кулю.
Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин "відпочити". За цей час у тісті розвинеться клейковина, яка відповідає за його еластичність і міцність. Через належний час тісто буде готове до роботи. Його можна розкатати до дуже тонкого стану, а після заморозки таке тісто не втрачає своїх властивостей.
Можна використовувати для замісу тіста на рослинній олії не просту воду, а мінеральну, газовану або ні!
Просійте борошно, висипте на стіл гіркою. Змішайте воду з молоком і сіллю. Зробіть в борошні заглиблення у вигляді лійки й поступово вливайте воду з молоком, додайте яйце. Наприкінці додайте рослинну олію. Замісіть тісто.
Накрийте тісто рушником, дайте постояти 15-20 хвилин. Тим часом можна зробити начинку. Розкатайте тісто дуже тонко качалкою, а потім чаркою або спеціальною виїмкою виріжте з нього кружечки діаметром 4 см.
Поділити тісто можна й іншим способом: розріжте на 3 рівних шматки, кожен із них скатайте в довгий джгут завтовшки із середній палець, потім розріжте джгути на шматочки, завбільшки з волоський горіх.
Шматочки розкатайте в дуже тонкий круглий корж діаметром 4-5 см. У середину кружка викладіть 1 чайну ложку фаршу і складіть кружок навпіл. Акуратно защипніть краї так, щоб вийшов півмісяць. Тепер кінці півмісяця з'єднайте разом і защипніть. Про інші способи ліплення пельменів ми також неодмінно розповімо.
Кефір краще заздалегідь дістати з холодильника, щоб він був кімнатної температури. У процесі приготування знадобиться харчова плівка.
У глибокій мисці з'єднайте яйце та сіль, перемішайте вінчиком або міксером. Потім влийте кефір і додайте соду.
Перемішайте кефірну суміш і залиште на 15 хвилин за кімнатної температури, щоб кефір спінився. Кріп промийте, видаліть грубі стебла, а листочки дрібно нашаткуйте і додайте в кефірну суміш. Перемішайте до однорідності.
Потім частинами додайте борошно і замішайте тісто. Миску з тістом накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште на 20-30 хвилин за кімнатної температури. Таке тісто виходить середньої щільності, еластичне та не липне до рук, смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.