Скільки потрібно варити курячі яйця: зведена таблиця часу

Час варіння яйця залежить від того, для якої страви воно вам згодиться

Їжа, продукти, корисні поради, кухня, рецепти, лайфхак
Виявляється, рівнів проварювання яєць існує декілька

Говорячі про відварені яйця, ми часто вживаємо слово "круті". Це означає, що жовток в них - твердий, розсипчастий при натиранні. Деколи він аж синіє, якщо його переварити. То скільки слід варити яйця, аби не насмішити рідних синім жовтком, та чи можна їсти такий.

Виявляється, рівнів проварювання яєць існує декілька, і всі вони можуть мати місце, в залежності від того, яку страву ви готуєте. Секретами поділився популярний українськиф шеф-кухар Євген Клопотенко. 

Як варити яйця

  • Кладіть яйця в окріп, тобто, коли вода в посудині вже закипіла.
  • Яйця при цьому мають бути кімнатної температури - яйця з холодильника потріскаються.
  • Відварені яйця треба відразу покласти в дуже холодну воду, щоб зупинити процес приготування яйця. Якщо цього не зробити і яйця будуть охолоджуватися природно, жовток буде ще "крутішим".
Якщо любите їсти напівсирі яйця, майте на увазі, з таких нічого не приготуєш - на салат доведеться варити окремо!
Якщо любите їсти напівсирі яйця, майте на увазі, з таких нічого не приготуєш - на салат доведеться варити окремо!

Як довго варити яйця - залежить від страви

  • Зварені впродовж 1 хвилини яйця практично лишаються сирими - в них лиш ледь схоплюється білок. Це, власне, пастеризація яєць. Такі яйця можна використовувати для приготування соусів.
  • Якщо варити яйце 3 хвилини, отримаєте так звані яйця "у мішечку". Білок прихопиться, а жовток залишиться рідким. Такі яйця можна їсти тільки ложечкою зі шкарлупки.
  • Якщо варити яйця 5 хвилин, білок звариться повністю, а жовток буде рідкуватим. Для салатів вони не надто придатні, але багато хто полюбляє їсти яйця, зварені саме так. 
  • За 7 хвилин яйце практично повністю готується. Жовток, однак, лишається трішки вологим. Зазвичай приготовані так яйця додають у салати, супи чи пасту, нарізаючи скибочками.
  • За 9-10 хвилин яйця варяться "круто". Це класичний час варіння яєць, щоб жовток був твердим і вони гарно чистилися. Для салатів яйця варять 11-13 хвилин, або жовток був по-справжньому твердим. 
  • Яйце варене протягом 15 хвилин - це питання смаку, але зупинитися можна й на 11 хвилинах. Якщо ви випадково варитимете яйця 15 хвилин, вони будуть цілком їстівними. Особливого резону доварювати їх так довго немає, але їх буде ще зручніше терти на тертку.
Багато чого залежить від класу яєць.
Багато чого залежить від класу яєць.

Про що говорить маркування на шкаралупі

Важливим є клас яєць. Так, в українських магазинах зазвичай зустрічаються яйця класу:

  • С - харчові столові,
  • Д - харчові дієтичні,
  • В - відбірні,
  • 0 - вищої категорії,
  • 1 - першої категорії,
  • 2 - другої категорії,
  • м - дрібні.

Найкраще використовувати С0  - столові вищої категорії. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube