Що не потрібно їсти, аби не нашкодити судинам

Від харчування залежить тиск, рівень холестерину та ризик серцево-судинних хвороб

тиск фастфуд сири їжа харчування
І вулична їжа, і дорогі сири при надлишку шкідливі для судин.

За одного серця, двох нирках та одинокої печінки у людському організмі майже 100 тисяч кілометрів судин. І справ у них - безліч: транспортувати кров, забезпечувати обмін речовин між нею і тканинами, переносити поживні речовини від серця до органів і тканин, “вивозити” відходи, регулювати тиск і температуру.

При такому навантаженні судини повинні бути здоровими, а для цього слід стежити за харчуванням, вагою, фізичною активністю, тиском, холестерином та стресом. Половина цих умов так чи інакше пов'язана з їжею, причому більше зі шкідливою, ніж корисною.

Чому харчування впливає на стан судин

Як і у випадку з будь-яким іншим органом, їжа може як підтримати здоров'я судин, так і погіршити його.

Позитивне впливом гнадають:

  • клітковина: фрукти, овочі, цільнозернові продукти знижують рівень холестерину, нормалізують тиск, покращують роботу серця,
  • жирні кислоти Омега-3: риба, горіхи, насіння зменшують запалення, перешкоджають утворенню тромбів.
  • калій: банани, картопля, листові зелені овочі допомагає регулювати тиск, покращують роботу м'язів.
  • магній: бобові, горіхи, зелені листові овочі беруть участь у регуляції тиску, знижують ризик утворення тромбів.
  • вітамін C: цитрусові, ківі, солодкий перець зміцнюють стінки судин, підвищують імунітет.
  • вітамін E: рослинні олії, горіхи, авокадо мають антиоксидантну дію, захищають клітини від пошкодження.
Без овочів та фруктів у раціоні судин надовго не вистачить.
Без овочів та фруктів у раціоні судин надовго не вистачить.

А ось помилки у харчуванні та шкідливі для судин продукти у раціоні не тільки ушкоджують їх, а й призводять до серйозних хвороб.

По-перше, це пов'язано з атеросклерозом. Насичене жирами та холестерином харчування стимулює утворення атеросклеротичних бляшок усередині артерій. Це призводить до потовщення стінок судин та зменшення їхньої еластичності, обмеження нормального потоку крові і, як наслідок, може закінчитися гіпертонією, серцевим нападом або інсультом.

По-друге, деякі продукти можуть сприяти запаленню в організмі. А постійне запалення ушкоджує стінки судин та збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

По-третє, їжа впливає на артеріальний тиск. Занадто багато солі в раціоні - шлях до підвищення тиску, що, у свою чергу, навантажує серце та пошкоджує стінки судин.

Крім того, погано впливає на стан судин неправильне співвідношення макронутрієнтів – білків, жирів та вуглеводів. Надмірність вуглеводів або жирів, а особливо насичених і трансжирів, при нестачі білків може зашкодити здоров'ю судин.

І, звісно, ​​ нестача овочів та фруктів, а значить, вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які потрібні судинам.

У разі судин краще недосолити, ніж пересолити.
У випадку із судинами краще недосолити, ніж пересолити.

Які продукти є шкідливими для судин?

Насамперед, ті, які можуть підвищувати тиск, рівень холестерину та викликати запалення. І основні шкідники є спільними всім категорій.

Підвищувати холестерин здатні: 

  • Тварини жири: яловичина, свинина, баранина, жирні молочні продукти, олія та жирні сири.
  • Транс-жири: смажена їжа, печиво, кекси, снеки.
  • Жирні сири та олії: гауда, брі, сири з пліснявою, пармезан, кокосова та пальмова олія.
  • Яйця: жовтки містять холестерин, тому краще уникати їх надлишку
  • Оброблені продукти: фастфуд, закуски, смажена їжа та швидкі сніданки.
  • Випічка та солодощі : багато цукру в поєднанні з трансжирами - велика шкода для судин, і ця компанія може опинитися в деяких видах морозива, випіканні промислового виробництва, вафлях, печиві, тістечках.
Зайві сантиметри від солодкого наступають потім, а шкода судин - відразу.
Зайві сантиметри від солодкого наступають потім, а шкода для судин - одразу.

Якщо казати про шкідливий набір, що може підвищувати тиск, то тут майже та ж компанія жирного, солодкого та трансжирів, але є й дві власні небезпечні групи продуктів.

По-перше, це солона їжа, при надмірному споживанні якої організм починає утримувати воду, що призводить до збільшення об'єму крові в судинах. В результаті збільшується тиск на стінки судин і підвищується артеріальний тиск.

З іншого боку, через надлишок солі серцю доводиться працювати більш посилено, щоб перекачати кров, і це також може призвести до підвищення тиску. А ще сіль погіршує функції судин, тож регулювати тиск стає не так просто.

У яких продуктах багато солі:

  • закуски - чіпси, крекери, солоні горішки, 
  • консервовані овочі, квасоля, горох, томатна паста, 
  • оброблені м'ясні продукти - ковбаса, шинка, бекон, сосиски, 
  • готові страви та напівфабрикати,
  • фастфуд, 
  • солоні сири та молочні продукти - деякі сорти сиру, крем-сир, вершкове масло,
  • заморожені продукти, 
  • соуси та приправи, кетчупи, гірчиця, салатні заправки.
Напівфабрикати економлять час, але судини хотіли б бачити їх рідше.
Напівфабрикати економлять час, але судини хотіли б бачити їх рідше.

По-друге, це фастфуд - "чемпіон" у справі підвищення тиску, оскільки в ньому є все непотрібне судинам відразу.

Багато насичених жирів, які збільшують рівень холестерину в крові та сприяють розвитку атеросклерозу та підвищенню тиску.

Трансжири, які додаються для збільшення терміну придатності товарів. Вони можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину та зменшувати рівень "хорошого". І це теж шлях до розвитку атеросклерозу та підвищення артеріального тиску.

Високий вміст солі, що призводить до затримки води в організмі та збільшення об'єму крові, що, у свою чергу, підвищує артеріальний тиск.

Нарешті, фастфуд – це багато калорій через олію, цукор та інші добавки. Звичайно, ніхто не погладшає від одного гамбургера, але захоплення фастфудом - фактор ризику для появи зайвої ваги і наступними за ним гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube