На тривалість життя впливає обмеження калорій та час доступності до їжі
Поки хтось заробляє на багатих клієнтах, обіцяючи їм вічну молодість, учені вже майже сто років намагаються зрозуміти, яку роль у секреті довголіття відіграє їжа. Експерименти з тваринами переконливо доводять - що менше калорій, то довше життя і менше хвороб, викликаних старінням. А ось щоб перевірити це на людях, потрібно набагато більше часу, і щоб експерти зі старіння, які проводять досвіди на собі, жили довше. Тим не менш, шанс, що певні правила харчування продовжують життя і людям, все ж таки є, повідомляє The New York Times.
Миші, черв'яки, мавпи – практично для всіх тварин менша кількість їжі змушує їх жити довше. І з цього приводу вчені мають еволюційну гіпотезу, засновану на тому, що в дикій природі тваринам не подають їжу, тому сьогодні вона є, а завтра – ні. Те саме стосується і давніх людей, які не мали змоги регулярно харчуватися. Інакше кажучи, ми можемо виживати й у періоди нестачі їжі, які викликають біологічні зміни в організмі
При цьому не всі миші та не всі дослідження підтвердили ефективність зменшення калорій для довголіття, і це один із предметів суперечок вчених. У будь-якому випадку, поки це виглядає як значний у своїй результативності, але не універсальний спосіб продовження життя.
До того ж, секрет довголіття може ховатися не тільки у зменшенні калорій, а й у часі доступності їжі, так званому "вікні їжі". І тут є дослідження, які підтвердили і на людях, що обмеження часу, впродовж якого можна їсти, теж працює.
Якщо говорити про тварин, то мавпи, у яких увечері прибирали їжу, жили довше, ніж ті, для яких вона була доступна і вночі.
А у мишей довгожителями виявилися ті гризуни, які їли лише у певні проміжки часу. У порівнянні з мишами, яким їжа була доступна цілодобово, вони жили на 35% довше.
Чи означає це, що обмеження калорій і часу для їжі – разом чи поодинці – можуть дозволити людям продовжити життя? Можливо, але щоб перевірити це, має пройти ціле людське життя. Крім того, люди не можуть, як миші, зменшити кількість калорій на 40% - для людини це практично нереально, і поки що максимум, якого вдалося досягти в дослідженнях, це скорочення на 25%.
Але успіхи в цьому напрямку все ж таки є. Зниження калорій навіть на 11% покращує кардіологічні та метаболічні показники, зокрема артеріальний тиск, чутливість до інсуліну, низькі рівні маркерів запалення. Ба більше, доведено, що показники швидкості старіння у такому випадку набагато кращі, точніше, повільніші. Так, менше калорій - це не повернення молодості, але точно уповільнення швидкості старіння.
Що до досліджень впливу переривчастого голодування, коли їжа доступна лише у певний час, є лише докази зменшення запалень та покращення метаболічного здоров'я.
Можливо, вченим знадобиться ще сто років, щоб впевнено сказати: те, що працює для тварин, актуальне і для людини. Можливо, це станеться раніше, але короткострокові переваги зменшення калорій та переривчастого голодування на обмін речовин та здоров'я серця вже доведені.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.