Що не потрібно їсти, щоб не нашкодити серцю та судинам

Читать на русском

Для цього в раціоні не повинно бути продуктів, що підвищують цукор, тиск та холестерин

Читать на русском
фастфуд серце солоні закуски їжа
Серце не любить надлишку солі та насичених жирів

Для цього в раціоні не повинно бути продуктів, що підвищують цукор, тиск та холестерин

Харчування грає ключову роль для здоров'я серця і судин, але річ у балансі того,  що корисно їм, і того, що завдає часто непоправної шкоди. І навіть якщо ви ретельно стежите за наявністю у своєму раціоні омега-3 жирних кислот, вітаміну D та антиоксидантів, але при цьому часто балуєтеся фастфудом або їжею швидкого приготування, користі від корисних продуктів, на жаль, не буде. Несправедливо, але їжа, несумісна зі здоров'ям серцево-судинної системи, завжди перемагатиме ту, якої потребують судини і серце.

Розберемося, як впливає на них неправильне харчування, і що потрібно виключити з раціону, аби уникнути проблем із серцем чи не посилити вже існуючі. І це три категорії продуктів: які підвищують поганий холестерин, артеріальний тиск та рівень цукру в крові.

Які продукти підвищують рівень поганого холестерину?

Поганий холестерин - це ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), високий рівень яких звужує судини, порушуючи приплив крові та доставку кисню. Він призводить до накопичення бляшок на стінках артерій та може утворювати тромби, що викликають інсульт або серцевий напад.

Ніякі овочі не переб'ють шкоди, завданої серцю м'ясом.
Жодні овочі не переб'ють шкоди, завданої серцю м'ясом.

Підвищенню рівня поганого холестерину сприяють кілька груп продуктів: 

  1. Насичені жири: червоне м'ясо, кокосова та пальмова олія, вершкове масло, сало, сир та молочні продукти з високим вмістом жиру, здобна випічка, курка гриль, фастфуд.
  2. Трансжири: маргарин, жир для смаження на кшталт смальцю чи сала, печиво, магазинні кондитерські вироби, цукерки, чіпси, сухарики. Ці продукти не тільки підвищують рівень поганого холестерину, а й знижують рівень "хорошого" холестерину (ЛПЗЩ), що робить їх особливо шкідливими для здоров'я серця.
  3. Прості вуглеводи та цукор: солодощі, газовані напої, білий хліб та біле борошно, згущене молоко, джеми та повидло, пакетовані соки, енергетичні напої, білі макарони, піца, млинці та оладки.
  4. Харчовий холестерин: він має менший вплив на рівень холестерину в крові, але у деяких людей надмірне захоплення продуктами, багатими на холестерин, може збільшити рівень поганого холестерину. Джерела: яєчний жовток, печінка, нирки, мізки, креветки та кальмари.

Які продукти підвищують артеріальний тиск?

Підвищений тиск чи гіпертонія збільшує навантаження на серце, послаблюючи серцевий м'яз і призводячи до серцевої недостатності. Ушкоджує стінки артерій, провокуючи атеросклероз та утворення бляшок, що, своєю чергою, загрожує  виникненням інфаркту чи інсульту.

Смачно, красиво, але дуже шкідливо для тиску та судин.
Смачно, красиво, але дуже шкідливо для тиску та судин.

Підвищувати артеріальний тиск можуть такі групи продуктів:

  1. Їжа з великою кількістю солі: солоні закуски на зразок горішків або чіпсів, консервовані супи, ковбасні вироби, копченості, солона риба, консерви, соуси, продукти швидкого приготування.
  2. Кофеїн: кава, чай, газовані напої та деякі енергетичні напої.
  3. Насичені жири: червоне м'ясо, баранина, свинина, незбиране молоко, вершкове масло, жирні сири, фастфуд, здобна випічка, торти.
  4. Продукти з тираміном: сири на зразок пармезану та чеддеру, копчена риба, соєві продукти.

Які продукти підвищують рівень цукру?

Контроль рівня цукру на крові - дуже важливий чинник підтримки здоров'я серцево-судинної системи, причому не тільки для діабетиків, а й для всіх. Зрозуміло, що аналізи, що його перевіряють, ми здаємо рідко і лише у разі потреби. Але уникати продуктів, що підвищують цукор, не так складно. Тим паче, що високий рівень цукру ушкоджує стінки артерій, роблячи їх менш еластичними та приводячи до атеросклерозу. Може зашкодити нерви, зокрема й ті, які контролюють роботу серця та кровоносних судин, впливати на згортання крові, збільшуючи ризик утворення тромбів.

Цукор з тістечка швидко і непомітно виявляється в крові.
Цукор з тістечка швидко і непомітно виявляється у крові.

Підвищувати рівень цукру можуть такі групи продуктів:

  • З високим глікемічним індексом: цукор та солодощі, біле борошно та вироби з нього - білий хліб, макарони, піца, випічка, білий рис, солодкі напої, фрукти з високим вмістом цукру - кавун, диня, виноград, банани, фініки.
  • Продукти, які швидко перетравлюються: білий хліб, картопля, пюре та чіпси, білий рис, манна крупа, солодкі кукурудзяні пластівці.
  • З великим вмістом вуглеводів та цукру: каші швидкого приготування, солодощі, газовані напої та пакетовані соки, сухофрукти, кукурудза.

Між харчуванням та здоров'ям серця та судин є ще один прямий зв'язок – це вага, оскільки зайві кілограми збільшують ризик багатьох серцево-судинних захворювань, зокрема артеріальну гіпертонію, інсульт, ішемічну хворобу серця. Але якщо виключити чи хоча б серйозно обмежити продукти, що підвищують холестерин, тиск і цукор, проблема з вагою просто не виникне чи вирішиться.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.