Для цього в раціоні не повинно бути продуктів, що підвищують цукор, тиск та холестерин
Харчування грає ключову роль для здоров'я серця і судин, але річ у балансі того, що корисно їм, і того, що завдає часто непоправної шкоди. І навіть якщо ви ретельно стежите за наявністю у своєму раціоні омега-3 жирних кислот, вітаміну D та антиоксидантів, але при цьому часто балуєтеся фастфудом або їжею швидкого приготування, користі від корисних продуктів, на жаль, не буде. Несправедливо, але їжа, несумісна зі здоров'ям серцево-судинної системи, завжди перемагатиме ту, якої потребують судини і серце.
Розберемося, як впливає на них неправильне харчування, і що потрібно виключити з раціону, аби уникнути проблем із серцем чи не посилити вже існуючі. І це три категорії продуктів: які підвищують поганий холестерин, артеріальний тиск та рівень цукру в крові.
Поганий холестерин - це ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), високий рівень яких звужує судини, порушуючи приплив крові та доставку кисню. Він призводить до накопичення бляшок на стінках артерій та може утворювати тромби, що викликають інсульт або серцевий напад.
Підвищенню рівня поганого холестерину сприяють кілька груп продуктів:
Підвищений тиск чи гіпертонія збільшує навантаження на серце, послаблюючи серцевий м'яз і призводячи до серцевої недостатності. Ушкоджує стінки артерій, провокуючи атеросклероз та утворення бляшок, що, своєю чергою, загрожує виникненням інфаркту чи інсульту.
Підвищувати артеріальний тиск можуть такі групи продуктів:
Контроль рівня цукру на крові - дуже важливий чинник підтримки здоров'я серцево-судинної системи, причому не тільки для діабетиків, а й для всіх. Зрозуміло, що аналізи, що його перевіряють, ми здаємо рідко і лише у разі потреби. Але уникати продуктів, що підвищують цукор, не так складно. Тим паче, що високий рівень цукру ушкоджує стінки артерій, роблячи їх менш еластичними та приводячи до атеросклерозу. Може зашкодити нерви, зокрема й ті, які контролюють роботу серця та кровоносних судин, впливати на згортання крові, збільшуючи ризик утворення тромбів.
Підвищувати рівень цукру можуть такі групи продуктів:
Між харчуванням та здоров'ям серця та судин є ще один прямий зв'язок – це вага, оскільки зайві кілограми збільшують ризик багатьох серцево-судинних захворювань, зокрема артеріальну гіпертонію, інсульт, ішемічну хворобу серця. Але якщо виключити чи хоча б серйозно обмежити продукти, що підвищують холестерин, тиск і цукор, проблема з вагою просто не виникне чи вирішиться.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.