Не тільки яйця: скільки білка нам потрібно і де його брати

Потреба в цьому найважливішому поживному елементі залежить від віку, статі, статури та активності

дитина яйця каша м'ясо харчування
Скласти білковий раціон зовсім нескладно.

На відміну від мінералів та вітамінів  білок необхідний органзиму в регулярних та достатніх дозах. При цьому немає точної цифри, яка б підійшла всім, оскільки необхідність у білку змінюється впродовж життя, до того ж, це величина індивідуальна. Не додають ясності і дієтологи: одні лякають надлишком білка, здатним скоротити життя, інші стверджують, що більшість людей “не дотягують” до мінімального рівня споживання, повідомляє The Guardian.
Як же розібратися, кому і скільки потрібно білка, щоб усі його завдання виконувались безперебійно?

Навіщо нам білок?

Його значущість важко переоцінити, оскільки функцій безліч, і всі важливі. Найголовніші:

Будівництво: білки є основним будівельним матеріалом клітин, тканин та органів в організмі. Вони складають структурні елементи, такі як колаген у шкірі, м'язах і кістках, і кератин у волоссі та нігтях.

Транспорт: деякі білки переносять різні речовини по всьому організму через кров. Як, наприклад, гемоглобін транспортує кисень.

Регуляторні функції: багато білків є ферментами, які прискорюють хімічні реакції в організмі. Вони допомагають у перетравленні їжі, забезпечують обмін речовин, регулюють роботу гормонів і роблять ще багато важливих справ.

Від рівня білка залежить навіть настрій.
Від рівня білка залежить навіть настрій.

Захист: імунні білки, такі як антитіла, борються з інфекціями та захищають організм від хвороб.

Передача сигналів: білки передають їх усередині клітин та між клітинами, а це регулює ріст, розвиток та роботу органів.

Регулювання настрою: білки – джерела амінокислот, які є будівельними блоками для нейротрансмітерів – хімічних посланців, які допомагають керувати настроєм та пам'яттю.

Скільки білка потрібно з'їдати за день?

Офіційна рекомендація для дорослих, які ведуть не надто рухливий спосіб життя - щонайменше 0,8 г на 1 кг ваги. Тобто при вазі 80 кг добова доза білка має бути не менше 64 г.

Щоправда, дієтологи різних країн досі не дійшли єдиної думки: чи цей мінімум достатній для виживання, чи він дозволяє організму нормально функціонувати? Наприклад, британські експерти вважають, що 0,8 г - це лише запобігання недоїдання, а ось "режим процвітання" передбачає денну дозу в 1-1,2 г білка на 1 кг ваги.

Для спортсменів денна доза білка може збільшуватися вдвічі.
Для спортсменів добова доза білка може збільшуватися вдвічі.

Так чи інакше, весь діапазон становить від 1 до 2 г на 1 кг ваги, а остаточна цифра залежить від індивідуальних особливостей. Наприклад, вегетаріанці та вегани, що вживають лише рослинний білок, повинні отримувати 2 г білка на 1 кг ваги. Як і люди, які серйозно займаються спортом.

Багато дієтологів радять почати з 1 г на кілограм маси тіла і слідкувати за м'язовою масою.

Як змінюється потреба в білку залежно від віку?

Діти: при збалансованому харчуванні ретельно стежити за дозуванням у дітей немає необхідності, у період активного зростання немає нічого страшного, якщо білка в раціоні буде більше за норму.

Достатня середня кількість: 14,5 г щодня - від 1 до 3 років, 19,5 м - від 4 до 6 років, 28,5 г - до 10 років, від 40 г - до 14 років, з 15 років для дівчаток – 45,5 г, для хлопчиків – 55,5 г.

Середній вік: час підготовки до здорового старіння, коли зменшується вироблення статевих гормонів і починається зниження м'язової маси, кількість білка потрібно трохи збільшити. Як мінімум, до 1 г білка на 1 кг ваги. Але тільки на білку далеко не поїдеш, тому це ще й час урізноманітнити життя силовими вправами.

Скорочення м'язової маси з віком вимагатиме більше і білка, і вправ.
Скорочення м'язової маси з віком вимагатиме більше і білка, і вправ.

Літній вік : кількість білка має збільшуватися, оскільки він не використовується так ефективно, як у молодості, а скорочення м'язової маси прискорюється. Тому норма у похилому віці - 1-1,4 г на 1 кг ваги. І у цей період білок взагалі стає майже найголовнішим - від нього залежить рівень рухових можливостей людини похилого віку.

За якими ознаками визначити нестачу?

Симптоми дефіциту білка складно пропустити, адже вони проявляються і ззовні, і зсередини. Серед основних: 

  • втрата м'язової маси та слабкість,
  • почуття втоми, сонливість та загальне нездужання,
  • дратівливість,
  • часте та необґрунтоване почуття голоду,
  • проблеми зі зростанням та розвитком у дітей,
  • сухість та лущення шкіри, 
  • блідий колір обличчя і  ранні зморшки, 
  • ламкість волосся та нігтів,
  • проблеми з імунною системою; часті застуди.
Подразливість може бути наслідком незбалансованого харчування.
Дратівливість може бути наслідком незбалансованого харчування.

Де шукати білок?

Для нормальної роботи організму потрібні різні джерела білка, не тільки яйця. Дієтологи рекомендують включати білкові продукти в кожен прийом їжі, і добре, щоб вони не повторювалися.

В ідеальному світі добова доза повинна складатися з 70% рослинного та 30% тваринного білка, але це мало кому вдається, оскільки в рослинних джерелах вміст білка набагато нижчий. Тому формула 50 на 50 – більш життєздатна.

Джерела тваринного білка:

  • М'ясо: яловичина, свинина, баранина, птах. Наприклад, куряче м'ясо або яловичина зазвичай містять близько 20-25 н білка на 100 г продукту.
  • Молочні продукти: молоко, йогурт, сир, сир та інші молочні продукти містять білок, званий казеїном, який є високоякісним джерелом білка. У 100 г сиру 15-20 г білка, у склянці нежирного кефіру – 8-10 г.
  • Яйця : містять усі необхідні амінокислоти та вважаються одним із найбільш повноцінних джерел білка. Одне яйце містить близько 6-7 г білка.
  • Морепродукти: ракоподібні, мідії, креветки. Наприклад, у 100 г сирих мідій 20-25 г білка.
Тваринний білок отримати і простіше, і смачніше.
Тваринний білок отримати і простіше, і смачніше.

Джерела рослинного білка:

Соя та соєві продукти : тофу містить близько  8-12 г білка на 100 г. Соєве м'ясо - приблизно 20 г білка на 100 г.

Бобові: нут, сочевиця, квасоля та горох містять приблизно 7-9 г білка на 100 г.

Шпинат: містить близько 3 г білка на 100 г, що для зеленоих овочів досить високий вміст.

Гречка та інші злаки: у гречці близько 13 г білка на 100 р. Овес, ячмінь та кіноа - теж повноцінні джерела.

Горіхи та насіння : мигдаль, кешью, фундук, арахіс, насіння чіа та льону - відмінні джерела білка. Наприклад, мигдаль містить близько 21 г білка на 100 г. Шкода тільки, що їсти їх у таких кількостях небезпечно для ваги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube