Один з головних фільтраційних органів не любить солі, надлишку білка та погано переносить алкоголь
Ці маленькі органи завдовжки лише 10 сантиметрів - великі трудівники, що виконують не менше роботи, ніж печінка. Вони фільтрують кров, підтримують оптимальний баланс рідини в організмі, регулюють тиск та рівень важливих мінералів, виробляють гормони.
При цьому функції нирок тісно пов'язані з харчуванням, оскільки воно безпосередньо впливає на їхній стан і роботу. Тому у нирок, як і в інших органів, є свої “продуктові вороги”, тож їхня концентрація в раціоні вимагає контролю. Не тому, що так треба, просто хронічна ниркова хвороба - дуже неприємна штука, що важко переноситься.
Те, що ми їмо і п'ємо, дуже швидко забезпечує як позитивний, так і негативний вплив на роботу нирок. Причому якщо добрий вплив важко відчути, то поганий – дуже легко та боляче.
Харчування впливає на стан нирок через кілька механізмів:
В цілому, цей неприємний процес може бути обумовлений кількома факторами, зокрема генетична схильність, нестача рідини в організмі та порушення обміну речовин. Однак деякі продукти можуть збільшити цей ризик, особливо у людей, схильних до їхнього утворення. Основні тригери:
Крім того, збільшує ризик утворення каменів харчування з недостатньою кількістю рідини, низьким вмістом калію та магнію, а також тривале сидіння.
Крім провокаторів ниркового каміння до цього списку можна додати цукор та оброблені вуглеводи та жирні продукти.
У випадку з вуглеводами та цукром це небезпечно розвитком діабету, який ушкоджує судини та нерви у нирках. Плюс підвищений рівень глюкози в крові збільшує обсяг фільтрації нирок, тобто, і навантаження на них, викликає запалення і фіброз у нирках. Джерела цих шкідливих наслідків містяться у продуктах:
Що стосується шкоди, яку завдають ниркам жирні продукти, це відбувається з різних причин. Надлишок насичених жирів у раціоні підвищує холестерин та тиск, створюючи додаткове навантаження на нирки. Пошкоджує судини нирок, зменшуючи приплив крові до них, підвищує ризик розвитку хвороб, які швидко та погано позначаються на здоров'ї нирок – діабет, атеросклероз, серцево-судинні хвороби.
Нирки не люблять наступного “жирного списку”:
І, нарешті, останній ворог нирок – алкоголь, у якого найширший спектр негативного впливу. Дегідратація, збільшення кров'яного тиску, пошкодження тканин нирок, утворення каменів, збільшення ризику виникнення ниркових хвороб та діабету. Причому список найшкідливішого алкоголю для нирок - це майже всі спиртні напої за рідкісним винятком у вигляді сухого вина.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.