Що не потрібно їсти, аби не нашкодити ниркам

Один з головних фільтраційних органів не любить солі, надлишку білка та погано переносить алкоголь

бруньки шоколад какао молочні продукти
Продукти з великою кількістю оксалатів та кальцію можуть порушити роботу нирок

Ці маленькі органи завдовжки лише 10 сантиметрів - великі трудівники, що виконують не менше роботи, ніж печінка. Вони фільтрують кров, підтримують оптимальний баланс рідини в організмі, регулюють тиск та рівень важливих мінералів, виробляють гормони.

При цьому функції нирок тісно пов'язані з харчуванням, оскільки воно безпосередньо впливає на їхній стан і роботу. Тому у нирок, як і в інших органів, є свої “продуктові вороги”, тож їхня концентрація в раціоні вимагає контролю. Не тому, що так треба, просто хронічна ниркова хвороба - дуже неприємна штука, що важко переноситься.

Як харчування впливає на здоров'я нирок?

Те, що ми їмо і п'ємо, дуже швидко забезпечує як позитивний, так і негативний вплив на роботу нирок. Причому якщо добрий вплив важко відчути, то поганий – дуже легко та боляче.

Нірковий біль - одна з найбільш складних.
Нирковий біль - один з найбільш складних.

Харчування впливає на стан нирок через кілька механізмів:

  1. Фільтрування та виведення відходів: це одна з головних функцій нирок, і деякі продукти можуть вплинути на кількість відходів, які їм необхідно обробити.
  2. Кров'яний тиск: багато солі та насичених жирів збільшує тиск, а це погано для нирок. Високий тиск є одним із головних передумов для хронічної ниркової хвороби.
  3. Камені у нирках: деякі продукти сприяють їхньому утворенню через високий вміст оксалатів або кальцію. Наприклад, багато солі та білків у харчуванні збільшує ризик утворення каменів у нирках.
  4. Вплив на функцію нирок: надлишок білка в раціоні збільшує навантаження на нирки, оскільки їхнє завдання - фільтрувати відходи метаболізму білка. Особливо небезпечно для людей, у яких вже порушено функцію нирок.
  5. Рівень глюкози у крові: харчування з надлишком простих вуглеводів та цукрів сприяє розвитку діабету, а це знову збільшує ризик пошкодження нирок.
  6. Здорова вага: зайві кілограми збільшують навантаження на нирки та ризик розвитку хронічної ниркової хвороби.
Продукти - джерела оксалатів провокують утворення каменів
Продукти - джерела оксалатів провокують утворення каменів.

Камені в нирках: які продукти провокують їхню появу

В цілому, цей неприємний процес може бути обумовлений кількома факторами, зокрема генетична схильність, нестача рідини в організмі та порушення обміну речовин. Однак деякі продукти можуть збільшити цей ризик, особливо у людей, схильних до їхнього утворення. Основні тригери:

  • Оксалати: оксалатні камені у нирках - наслідок підвищеного вмісту оксалатів у їжі. Джерела: шпинат, буряк, арахіс, мед, какао, шоколад, кава, чай, цитрусові, помідори та деякі злаки.
  • Кальцій: за всієї його корисності для   здоров'я кісток, надлишкове споживання з їжі або добавок може “виростити” камені у нирках. Джерела: молоко, сир, йогурт, сир і деякі зелені овочі, наприклад, броколі та капуста.
  • Урати: уратні камені в нирках може утворюватися через високий вміст пурину в їжі. Джерела: червоне м'ясо - особливо печінка, морепродукти, алкоголь - особливо пиво, деякі види риби, наприклад, сардини, оселедець, макрель, шпинат, горох та бобові.
  • Солі: багато солі в раціоні збільшує концентрацію кальцію та інших мінералів у сечі, а це сприяє утворенню каменів. Джерела: оброблені та консервовані продукти, солоні закуски, фастфуд та швидкі продукти харчування.

Крім того, збільшує ризик утворення каменів харчування з недостатньою кількістю рідини, низьким вмістом калію та магнію, а також тривале сидіння.

Кальцій у капусті - це добре, але для нирок погано.
Кальцій у капусті – це добре, але для нирок погано.

Які продукти заважають ниркам працювати?

Крім провокаторів ниркового каміння до цього списку можна додати цукор та оброблені вуглеводи та жирні продукти.

У випадку з вуглеводами та цукром це небезпечно розвитком діабету, який ушкоджує судини та нерви у нирках. Плюс підвищений рівень глюкози в крові збільшує обсяг фільтрації нирок, тобто, і навантаження на них, викликає запалення і фіброз у нирках. Джерела цих шкідливих наслідків містяться у продуктах:

  • солодощі та кондитерські вироби,
  • газовані напої, соки та соковмісні напої,
  • солодкі готові сніданки, 
  • білий хліб та випічка,
  • фастфуд.
Немає на світі алкоголю, який би схвалювали нирки.
Немає на світі алкоголю, який би схвалювали нирки.

Що стосується шкоди, яку завдають ниркам жирні продукти, це відбувається з різних причин. Надлишок насичених жирів у раціоні підвищує холестерин та тиск, створюючи додаткове навантаження на нирки. Пошкоджує судини нирок, зменшуючи приплив крові до них, підвищує ризик розвитку хвороб, які швидко та погано позначаються на здоров'ї нирок – діабет, атеросклероз, серцево-судинні хвороби.

Нирки не люблять наступного “жирного списку”:

  • м'ясо - баранина, свинина, шкіра птиці,
  • жирні молочні продукти, 
  • сири сорту чеддер та гауда,
  • готові закуски - снеки, чіпси, попкорн, горіхи з добавками,
  • жирна та копчена риба,
  • смажена їжа та фастфуд,
  • печиво та тістечка.

І, нарешті, останній ворог нирок – алкоголь, у якого найширший спектр негативного впливу. Дегідратація, збільшення кров'яного тиску, пошкодження тканин нирок, утворення каменів, збільшення ризику виникнення ниркових хвороб та діабету. Причому список найшкідливішого алкоголю для нирок - це майже всі спиртні напої за рідкісним винятком у вигляді сухого вина.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube