TikTok мав рацію - хліб треба заморожувати

Читать на русском

Крахмаль під впливом холоду стає кориснішим, а хліб - менш шкідливим для талії

Читать на русском
хліб морозилка
Знешкодити хліб допоможуть низькі температури.

Крахмаль під впливом холоду стає кориснішим, а хліб - менш шкідливим для талії

Всі, хто коли-небудь стикався зі шлунковими проблемами, напевно отримували рекомендацію лікаря не їсти свіжого хліба, а віддавати перевагу “вчорашньому” через нижчий вміст крохмалю в ньому. Нове віяння в TikTok - заморожування хліба, що нібито робить його набагато кориснішим. І, як не дивно, наука підтверджує цей факт, хоч і з застереженням - прекрасні наслідки для здоров'я не такі великі, як про них розповідають, повідомляє ScienceAlert.

Заморожений крохмаль утихомирює апетит

Причиною цього є метаморфози, що відбуваються з тістом у процесі приготування: загальна дія тепла в духовці та води у тісті призводять до розширення крохмалю, який стає схожим на желатин. У такому вигляді крохмаль дуже швидко перетравлюється, а глюкоза з нього внаслідок цього швидко засвоюється. Тому відразу після такої їжі у нас підскакує рівень інсуліну у крові, і саме тому дієтологи не рекомендують її на сніданок. Велика кількість інсуліну змушує дуже швидко знову відчути голод, отже, почати перекушувати. І легко виходить, що між сніданком і обідом ми ще кілька разів перехоплюємо "щось маленьке", а потім із цього маленького утворюються великі кілограми.

Після морозилки хліб краще зберігає свіжість та м'якість.
Після морозилки хліб краще зберігає свіжість та м'якість.

Хороша новина для любителів хліба – його можна “знешкодити” за допомогою заморожування. Від холоду крохмалі, що розширилися, стискуються і навіть руйнуються, і у такому вигляді переварити їх не так просто. Ферменти у травній системі справляються з ними важко, а клітини набагато гірше засвоюють цукор, що міститься в такому крохмалі. Через це - ніяких стрибків інсуліну та бажання знову поїсти через дві години після їжі.

При цьому морозилка вдвічі ефективніша за холодильник - крохмаль там і стискається швидше, і стійкість у нього вища. Крім того, мороз, на відміну від просто холоду, затримує воду, і після розморожування хліб свіжіший, ніж після перебування в холодильнику.

А потім ще й підсмажити!

Але дослідження вчених Оксфордського університету підтвердили користь не лише заморозки, а й підсмажування хліба. Для експерименту було взято два види хліба - домашньої та комерційної випічки, які пройшли три процедури. Це заморожування та розморожування, підсмажування свіжого хліба та підсмажування після заморожування та розморожування.

Корисно підсмажити, але не пересмажити.
Корисно підсмажити, але не пересмажити.

Ось що вийшло, коли люди після вживання різного хліба виміряли рівень цукру в крові: підсмажування свіжого знизило глюкозу на 25%. У замороженого та розмороженого ефективність виявилася вищою - рівень цукру впродовж двох годин упав на 31%. А найкращі результати показало вживання хліба, який заморозили, розморозили, а потім підсмажили - глюкоза після нього зменшилася на 39%.

На жаль, комерційний хліб ніяк не виявив себе в цьому питанні ні після заморожування, ні після підсмажування, що пов'язують із різними інгредієнтами у складі та різними способами приготування.

Хоча й хліб “працює” недовго - максимальна ефективність діє впродовж двох годин, але це все ж таки впливає на апетит і дає йому розгулятися.

До того ж, стійкий крохмаль, що утворюється, допомагає підтримувати баланс бактерій в кишківнику, обмін речовин, підвищує чутливість до інсуліну, знижує рівень холестерину. Тож користь від формули "заморозити-розморозити-підсмажити", нехай і не довгострокова, але все ж таки є.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.