Новий погляд на єврейську кулінарну класику - суп з маци із перцем чилі

Суп з маци - традиційна кулінарна спадщина євреїв, згадка про який навіть є у Торі.

Рецепт, їжа, продукти, харчування, лайфхак, корисні поради
Пропонуємо вашій увазі осучаснений більш пікантний варіант супу з маци з коріандром, лаймом й перцем чилі.

Рецепт супу з маци із перцем чилі та лаймом сподобається усім, хто любить експериментувати на кухні. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Суп з маци - це страва з елементами, що походять з Тори, перших п'яти книг Біблії на івриті. Біблійні ізраїльтяни винесли мацу - прісний хліб, що нагадує великий тонкий крекер - з фараонового Єгипту під час Виходу, коли єврейський народ звільнився з рабства. З тих пір євреї, за вказівкою Бога, їдять мацу під час ритуального свята - пасхального седеру.

Сьогодні важко визначити, коли саме євреї почали розмелювати мацу, щоб зробити з неї борошно для кульок, які їдять у супі. Але назва на їдиш - кнайдлах - вказує на Східну Європу, де можна знайти схожі хлібні галушки, як, наприклад, німецький кнедль. Євреї змішують мацу з яйцями, водою і курячим жиром перед тим, як варити кульки в гарячій воді. Потім кульки маци подають до курячого супу.

Щоб переосмислити та осучаснити єврейську кулінарну спадщину, деякі шеф-кухарі додають гострий перець чилі, авокадо, коріандр та лайм до супу з маци. В рецепті, який ми пропонуємо вашій увазі сьогодні, до традиційних інгредієнтів додаються й такі, що зроблять єврейську страву ще більш гострішою та пікантнішою, тож, смачного!

Така страва стане окрасою будь-якого столу, особливо, якщо чекаєте гостей!
Така страва стане окрасою будь-якого столу, й особливо доречною, якщо чекаєте на гостей!

Вам знадобиться: 

  • Курка - одна велика або менша плюс 8 курячих крилець.
  • Цибуля ріпчаста - 1½ штуки, розрізаної навпіл.
  • Морква - 4 штуки, нарізані кружальцями.
  • Селера - 3 стебла, нарізані великими шматками.
  • Цибуля-порей - 1 штука, добре промита й розрізана вздовж.
  • Гострий свіжий перець чилі - 2 штуки, розрізані навпіл уздовж.
  • Зубчик часнику - 1 штука.
  • Лавровихй лист - 2 штуки.
  • Коріандр - 8 стебел.
  • Петрушка - 8 гілочок.
  • Кошерна сіль - 1 столова ложка.
  • Горошини чорного перцю - 5-6 штук.
  • Вода - 4 л. 

Для кульок маци:

  • Яйця - 5 штук.
  • Борошно - 1¼ склянки.
  • Кошерна сіль - 2½ чайної ложки.
  • Свіжомелений чорний перець - ¼ чайної ложки. 
  • Розпушувач - ½ чайної ложки. 
  • Сода - ½ чайної ложки. 
  • Рослинна олія чи розтопленний смалець - ¼ чайної ложки. 
  • Цибуля - ¼ склянки.
  • Свіжа зелень - 3 столові ложки. 

Для гарніру:

  • Цибуля - 1 штука. 
  • Перець халапеньо - 1 штука.
  • Коріандр свіжий - 1 склянка.
  • Авокадо - 1 штука.
  • Лайм - 1 штука.

Як готувати: 

Приготуйте бульйон. Покладіть курку у велику каструлю, не менше 10 літрів, додайте цибулю, моркву, селеру, цибулю-порей, чилі, часник, лавровий лист, коріандр, петрушку, сіль, перець горошком і воду, щоб покрити інгредієнти.

Доведіть воду до кипіння на середньо-сильному вогні, а потім швидко відрегулюйте вогонь, щоб бульйон кипів при частковому накритті. Частково накрийте каструлю кришкою і варіть на повільному вогні до повної готовності курки, 50-60 хвилин, за потреби знімаючи піну. Зніміть каструлю з вогню.

Обережно вийміть курку і крильця, якщо використовували, з бульйону і перекладіть в миску для охолодження. Коли курка достатньо охолоне, витягніть м'ясо, подрібніть його і відкладіть в миску. Шкіру викиньте.

Поверніть курку в каструлю і продовжуйте варити бульйон на повільному вогні ще 1-2 години, додаючи воду, якщо потрібно, щоб інгредієнти були покриті. Зніміть каструлю з вогню і дайте бульйону трохи охолонути, потім процідіть його в чисту каструлю і відставте в сторону. Тушку курки і овочі не використовуйте в ньому більше.

Зліпіть кульки з маци. Відокремте 3 яйця, покладіть білки у велику миску без жиру і переконайтеся, що жовтки не потрапили в білки. Жовтки відкладіть в маленьку миску. В іншій великій мисці змішайте сіль, перець, розпушувач та соду і збийте віночком до однорідної маси.

У середній мисці збийте 2 цілих яйця з 3 жовтками, смальцем, тертою цибулею і травами. Збийте білки вручну або ручним електричним міксером до утворення міцних піків. Перемішайте суміш смальцю, потім додайте третину збитих яєчних білків і перемішайте до однорідності.

Спочатку суміш буде здаватися щільною, але з додаванням білків вона розріджуватиметься. Обережно додайте решту білків, щоб не залишилося розводів. Притисніть аркуш поліетиленової плівки безпосередньо до поверхні тіста і поставте в холодильник приблизно на 30 хвилин, поки воно не стане твердим.

Наповніть невелику миску водою і поставте її біля робочої поверхні. Зачерпніть столовою ложкою (20 г) тісто для маци і викладіть його на деко. Змочіть руки водою і скачайте кожен шматочок тіста в кульку, поводячись з ним якомога обережніше.

Спробуйте бульйон на смак і, якщо потрібно, посоліть його, а потім доведіть до кипіння на середньому вогні. Додайте кульки маци якомога обережніше і варіть у киплячому бульйоні, перевертаючи їх кілька разів, доки вони не стануть пухкими і не розваряться, приблизно 30 хвилин. Вмішайте подрібнене куряче філе в суп і варіть, поки воно не стане м'яким. 

Порада від Інформатора: у кожну тарілку з супом покладіть кілька кульок маци і зачерпніть бульйон з куркою. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube