Суп з маци - традиційна кулінарна спадщина євреїв, згадка про який навіть є у Торі.
Рецепт супу з маци із перцем чилі та лаймом сподобається усім, хто любить експериментувати на кухні. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду.
Суп з маци - це страва з елементами, що походять з Тори, перших п'яти книг Біблії на івриті. Біблійні ізраїльтяни винесли мацу - прісний хліб, що нагадує великий тонкий крекер - з фараонового Єгипту під час Виходу, коли єврейський народ звільнився з рабства. З тих пір євреї, за вказівкою Бога, їдять мацу під час ритуального свята - пасхального седеру.
Сьогодні важко визначити, коли саме євреї почали розмелювати мацу, щоб зробити з неї борошно для кульок, які їдять у супі. Але назва на їдиш - кнайдлах - вказує на Східну Європу, де можна знайти схожі хлібні галушки, як, наприклад, німецький кнедль. Євреї змішують мацу з яйцями, водою і курячим жиром перед тим, як варити кульки в гарячій воді. Потім кульки маци подають до курячого супу.
Щоб переосмислити та осучаснити єврейську кулінарну спадщину, деякі шеф-кухарі додають гострий перець чилі, авокадо, коріандр та лайм до супу з маци. В рецепті, який ми пропонуємо вашій увазі сьогодні, до традиційних інгредієнтів додаються й такі, що зроблять єврейську страву ще більш гострішою та пікантнішою, тож, смачного!
Для кульок маци:
Для гарніру:
Приготуйте бульйон. Покладіть курку у велику каструлю, не менше 10 літрів, додайте цибулю, моркву, селеру, цибулю-порей, чилі, часник, лавровий лист, коріандр, петрушку, сіль, перець горошком і воду, щоб покрити інгредієнти.
Доведіть воду до кипіння на середньо-сильному вогні, а потім швидко відрегулюйте вогонь, щоб бульйон кипів при частковому накритті. Частково накрийте каструлю кришкою і варіть на повільному вогні до повної готовності курки, 50-60 хвилин, за потреби знімаючи піну. Зніміть каструлю з вогню.
Обережно вийміть курку і крильця, якщо використовували, з бульйону і перекладіть в миску для охолодження. Коли курка достатньо охолоне, витягніть м'ясо, подрібніть його і відкладіть в миску. Шкіру викиньте.
Поверніть курку в каструлю і продовжуйте варити бульйон на повільному вогні ще 1-2 години, додаючи воду, якщо потрібно, щоб інгредієнти були покриті. Зніміть каструлю з вогню і дайте бульйону трохи охолонути, потім процідіть його в чисту каструлю і відставте в сторону. Тушку курки і овочі не використовуйте в ньому більше.
Зліпіть кульки з маци. Відокремте 3 яйця, покладіть білки у велику миску без жиру і переконайтеся, що жовтки не потрапили в білки. Жовтки відкладіть в маленьку миску. В іншій великій мисці змішайте сіль, перець, розпушувач та соду і збийте віночком до однорідної маси.
У середній мисці збийте 2 цілих яйця з 3 жовтками, смальцем, тертою цибулею і травами. Збийте білки вручну або ручним електричним міксером до утворення міцних піків. Перемішайте суміш смальцю, потім додайте третину збитих яєчних білків і перемішайте до однорідності.
Спочатку суміш буде здаватися щільною, але з додаванням білків вона розріджуватиметься. Обережно додайте решту білків, щоб не залишилося розводів. Притисніть аркуш поліетиленової плівки безпосередньо до поверхні тіста і поставте в холодильник приблизно на 30 хвилин, поки воно не стане твердим.
Наповніть невелику миску водою і поставте її біля робочої поверхні. Зачерпніть столовою ложкою (20 г) тісто для маци і викладіть його на деко. Змочіть руки водою і скачайте кожен шматочок тіста в кульку, поводячись з ним якомога обережніше.
Спробуйте бульйон на смак і, якщо потрібно, посоліть його, а потім доведіть до кипіння на середньому вогні. Додайте кульки маци якомога обережніше і варіть у киплячому бульйоні, перевертаючи їх кілька разів, доки вони не стануть пухкими і не розваряться, приблизно 30 хвилин. Вмішайте подрібнене куряче філе в суп і варіть, поки воно не стане м'яким.
Порада від Інформатора: у кожну тарілку з супом покладіть кілька кульок маци і зачерпніть бульйон з куркою.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.