Не бургер і картопля фрі: найгіршими визнали продукти зі словом дієтичний

Нове дослідження підтвердило зв'язок між ультрапереробленою їжею та ранньою смертністю від усіх причин

газування ожиріння напої ультраоброблені продукти
Ні слово "дієтичні", ні замінники цукру не роблять ці напої корисними.

Репутація оброблених товарів, які чому тільки не піддаються, аби бути смачними і затребуваними, схоже, котиться в прірву. Аналіз харчування пів мільйона людей, за якими спостерігали протягом 30 років, дав сумні результати. Ультраоброблені продукти скорочують тривалість життя чоловіків на 15%, жінок – на 14%. До того ж, очолює список найбільших шкідників не бургер із картоплею фрі, а дієтичне "корисне" газуванняповідомляє CNN.

Дві банки на день - вже ризиковано

Весь список оброблених продуктів складався зі 124 найменувань. У тих, чий раціон включав найбільшу кількість такої їжі, на першому місці були дієтичні і звичайні солодкі газовані напої. 

Ця "слава" наздоганяє їх не вперше: дослідження 2019 року показало, що у жінок, які випивали щодня дві стандартні банки по 0,33 л, ризик передчасної смерті виявився на 63% вищим, ніж у тих, хто пив не більше банки на місяць. На чоловіків газування діяло не так агресивно - їхній ризик померти раніше зріс лише на 29%.

Жінкам газування особливо шкідливе.
Жінкам газування особливо шкідливе.

Друге місце за популярністю зайняли очищені зернові продукти - ультраоброблений хліб та випічка.

Замикають цю шкідливу трійку продукти із високообробленого м'яса - сосиски, ковбаси, бекон, шинка, будь-які м'ясні делікатеси. За результатами дослідження, їх пов'язують із хворобами серця та судин, раком шлунка та кишківника, діабетом та ранньою семртністю від будь-яких причин. При цьому, зазначають автори роботи, ні курячі нагетси, ні шинку люди не розглядали як оброблену їжу.

Від відбілювачів до піногасників 

Проблема з “впізнаванням” такої їжі справді існує. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН визначає їх так: це “продукти, що містять інгредієнти, які ніколи чи рідко використовуються на кухні, або класи добавок, функція яких у тому, щоб зробити кінцевий продукт смачним чи привабливішим».

Якщо простіше - у виробництво максимально втрутився людина, додавши те, що робить їх смачними, такими, що довго зберігаються, зручними та привабливими для покупця.

М'ясні продукти входять до трійки найшкідливіших для здоров'я.
М'ясні продукти входять до трійки найшкідливіших для здоров'я.

Наприклад: консерванти для боротьби з пліснявою та бактеріями, емульгатори, щоб не поділялися несумісні інгредієнти, штучні барвники, піногасники, наповнювачі, відбілювачі, желіруючі та глазуруючі речовини, доданий або змінений цукор, сіль та жири.

Згідно з новим дослідженням, проведеним Національним інститутом охорони здоров'я США, люди, в раціоні яких було багато оброблених продуктів, вмирали найчастіше від хвороб серця та діабету.

Що стосується “лідера” у вигляді дієтичних газувань, до ультраоброблених продуктів вони відносяться через штучні підсолоджувачі на кшталт аспартаму, який додається до більшості дієтичних продуктів замість цукру, та інших добавок, яких немає в цілісних продуктах. 

Дієтичні напої пов'язані не лише з високим ризиком смертності від серцево-судинних хвороб, а й з діабетом, інсультом, недоумством та ожирінням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube