Досягає точки блаженства: усю їжу остаточно поділили на три категорії

Читать на русском

За великим рахунком все, що було нарізано, змішано, протерто та висушено, вважається обробленою їжею

Читать на русском
еда люди сир салат зелень фастфуд
Ступінь обробки їжі залежить від втручання в неї людини.

За великим рахунком все, що було нарізано, змішано, протерто та висушено, вважається обробленою їжею

Вони всюди, і це вони заважають нам худнути та бути здоровими, адже прийнято вважати, що оброблена їжа підвищує ризик ожиріння, діабету, серцево-судинних хвороб та навіть деяких видів раку. При цьому багато хто думає, що в цю категорію потрапляє тільки найшкідливіше на кшталт чіпсів, фастфудівських гамбургерів і курячих крилець у пануванні. Насправді ж, все, що було так чи інакше приготовлено, і до чого “приклала руку” людина, є обробленою їжею. Наприклад, буханець цільнозернового хліба - хоча, здавалося б, куди вже корисніше? І виходить, що необроблених продуктів довкола нас немає взагалі? Є, кажуть дієтологи, тільки для цього доведеться відкусити від яблука, що висить на дереві, або з'їсти полуницю прямо з грядки. Решта - мінімально перероблені, середньо перероблені і ультраперероблені продукти, повідомляє health.usnews.

Мінімально оброблені

Неважко здогадатися, що це продукти, які пройшли мінімальну технологічну обробку, зберігши більшу частину своїх корисних властивостей та поживних речовин. Тобто склад суттєво не змінився, але вони стали довше зберігатися, покращали смак або стали більш зручними для споживання. Наприклад, консервовані помідори у власному соку містять більше важливого антиоксиданту лікопіну, ніж свіжі. 

Горіхи та сухофрукти, не "збагачені" додатковим смаком, корисні.
Горіхи та сухофрукти, не "збагачені" додатковим смаком, корисні.

Приклади мінімально оброблених продуктів:

  • різноманітні салати, рукола та шпинат у пакетиках,
  • попередньо нарізані чи очищені овочі,
  • смажені горіхи, 
  • сухофрукти, 
  • консервовані несолодкі фрукти, несолоні овочі та бобові - будь-яка консервація без добавок,
  • рибні консерви з лосося чи тунця,
  • цільнозернова крупа - вівсянка, коричневий рис, кіноа,
  • пастеризоване молоко,
  • заморожені ягоди.

Оброблені продукти

Тут втручання людини побільше, але воно ще може бути корисним, якщо продукти збагачуються важливими поживними речовинами на кшталт кальцію, вітаміну D, заліза чи фолієвої кислоти. При цьому продукти ще зберігають значну частину своїх натуральних властивостей, а "вторгнення" стосується все того ж поліпшення смаку, текстури або зручності використання. Немає істотного додавання хімічних речовин або процесів, які сильно змінюють структуру. Але вже прокралися до складу цукор та сіль.

Середньооброблена молочка - це йогурт без наповнювача та сир без цукру.
Середньооброблена молочка – це йогурт без наповнювача та сир без цукру.

Приклади оброблених продуктів:

  • молочні продукти - йогурт, кефір, сир, 
  • цільнозерновий хліб,
  • цільнозернові макарони,
  • зернові пластівці для сніданків,
  • консервовані овочі та фрукти,
  • білкові чи протеїнові коктейлі,
  • горіхи з добавками - солоні чи в меду,
  • булочки та крекери,
  • солона чи маринована риба.

Ультраоброблені продукти

Третя і остання стадія обробки, коли що тільки не робили з цими бідними продуктами, які пройшли безліч стадій промислової обробки та "збагатилися" різними добавками, зокрема консервантами, ароматизаторами, барвниками та іншими штучними інгредієнтами. З одного боку, вони відразу робляться зручними, такими, що довго зберігаються і привабливими для покупців. З іншого, зазвичай містять мало натуральних інгредієнтів і багато речовин, які можуть бути шкідливі для здоров'я.

В ультраоброблених продуктах багато всього, але мало користі.
В ультраоброблених продуктах усього багато, але мало користі.

Приклади ультраоброблених продуктів:

  • солодощі - батончики, печиво, тістечка, кукурудзяні палички, цукрові пластівці для сніданку,
  • солоні закуски - чіпси, крекери, горіхи в "шубі" з різних смаків,
  • м'ясні продукти - сосиски, ковбаси, шинка, бекон, м'ясні рулети,
  • напої - солодке газування, енергетики, пакетовані соки з доданим цукром,
  • готові страви та напівфабрикати - заморожена піца, супи та локшина швидкого приготування,
  • фастфуд - картопля фрі, гамбургери та їх похідні,
  • смаженої їжі.

У “точці блаженства” суцільні сіль, цукор та жири

Зрозуміло, що ця категорія продуктів не може бути корисною для людини, але її підступність у тому, що вона дуже хитро влаштована. Саме ультраоброблена їжа, а не нудний шпинат у пакетиках, таїть у собі ідеальне поєднання цукру, солі та жиру, що відповідає “точці блаженства” людського смаку. Звичайно, досягаючи цієї точки, слабкі люди хочуть повторити відчуття ще й ще. З іншого боку, вживаючи таку їжу, людина випадає з кордонів і не може вчасно зупинитися - загалом, схоже на наркотик.

У кожного свої джерела задоволення в їжі.
Кожен має свої джерела задоволення в їжі.

І букет побічних ефектів від захоплення такої їжі теж серйозний: ожиріння, метаболічний синдром, діабет 2 типу, гіпертонія та серцеві хвороби, депресії та тривожні розлади, колоректальний рак. 

У безжальних дієтологів є кілька методів, як видалити з раціону ультраперероблену шкоду, але для цього потрібно мати волю, характері й час. 

  1. По-перше, позбавтеся від порожніх калорій у солодкому чаї, каві та соках. Вгамовуйте спрагу водою, а якщо не вистачає бульбашок - пийте газовану мінералку. Кава - без цукру і вершків, чай можна спробувати трав'яний або зелений, який не так потребує додавання цукру.
  2. По-друге, обходьте в супермаркеті "небезпечні" відділи з ковбасою, солоними закусками та солодощами.
  3. По-третє, спробуйте підмінити шкідливе корисним: чіпси можна зробити із запеченої моркви, солодкого перцю, листя капусти, перемеленої в блендері броколі або цвітної капусти - тонкий шар запікається в духовці зі спеціями, виходить овочеве печиво, що хрумтить. Замість морозива можна заморозити стиглі банани, а потім збити їх – буде не лише солодко, але й корисно.

І, нарешті, намагайтеся більше готувати вдома, не піддаючись на хитрощі фастфуду нагодувати вас швидко і шкідливо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.