Кілька вагомих причин їсти яблука цілий рік
Яблука популярні в усіх куточках світу, а їхню користь для здоров'я важко переоцінити. Американські харчові експерти розповіли, скільки треба їсти яблук, щоб бути в гарній формі, та чому вони такі корисні, пише NYTimes. Яблука багаті харчовими волокнами, які наш організм не в змозі засвоїти самостійно. Ця клітковина служить їжею для багатьох видів бактерій, які мешкають у нашому кишечнику. Ці бактерії мають потужний вплив на все: від ризику раку до ваги та настрою.
Доведено, що дієта з високим вмістом фруктів і овочів, включаючи яблука, збільшує кількість корисних бактерій в кишечнику людини й зменшує – шкідливих. Це може призвести до покращення загального стану здоров’я. Крім того, самі яблука містять масу корисних бактерій, більше, ніж інші фрукти. Яблуко діє не тільки як пребіотик, але і як пробіотик! А це означає, що частину цих корисних мікроорганізмів яблука передають людині.
Яблука містять велику кількість пектину, харчових волокон, які допомагають підтримувати здоровий рівень холестерину. У дослідженні 2012 року 160 жінок у постменопаузі їли 75 грамів сушених яблук щодня протягом року. Через шість місяців вони відчули зниження загального холестерину на 13% і зниження так званого поганого холестерину на 24%.
Яблука також є одним із найбільших дієтичних джерел поліфенолів – корисних крихітних рослинних молекул. Поліфеноли в яблуках називаються флавоноїдами й добре стимулюють розширення кровоносних судин. Це добре для артеріального тиску.
Поліфеноли в яблуках можуть зменшити запалення. Є дослідження понад 119 тисяч людей, де дані збирали впродовж 20 років. Воно показало, що ті, хто їли більш як два яблука на день, мали на 30% менше шансів на розвиток хронічної обструктивної хвороби легень. В цих людей виявили й нижчі маркери запалення.
Саме шкірка містить ці потужні поліфеноли й значну частину клітковини. Загалом, яблуко темнішого кольору буде містити більше поліфенолів. Але набагато важливіше, ніж вибрати найбільш насичене червоне яблуко, це їсти різні сорти яблук, щоб поглинути якомога більше різних поліфенолів. Ретельно мийте яблука від пестицидів.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.