Флавоноїди - це корисні для здоров'я сполуки, які знижують ризик розвитку деменції більш ніж на чверть
Дослідники стверджують, що вживання темного шоколаду, червоного вина, чаю і ягід можуть знизити ризик розвитку деменції на 28%. Вчені вважають, що вони можуть чинити захисну дію на клітини мозку, допомагаючи блокувати накопичення бета-амілоїдних бляшок, характерних для хвороби Альцгеймера. Усе тому, що ці продукти багаті великою кількістю флавоноїдів - натуральних речовин, що містяться у фруктах і овочах, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості.
Прогнозується, що до 2050 року кількість людей, які страждають на це захворювання, в усьому світі майже потроїться і становитиме 153 мільйони осіб, що є стрімко зростаючою загрозою для світових систем охорони здоров'я та соціального захисту, пише The Guardian. Вік і генетика залишаються основними факторами ризику, однак експерти стверджують, що майже половині випадків можна було б запобігти або відтермінувати, і з'являється все більше доказів того, що дієта може відігравати певну роль у ризику розвитку захворювання.
Дослідження, проведене в Університеті Квінс у Белфасті, показує, що збільшення споживання продуктів і напоїв, багатих на флавоноїди, може допомогти знизити ризик розвитку деменції більш ніж на чверть. Вчені заявили, що флавоноїди, які в основному містяться в рослинних продуктах, мають низку корисних для здоров'я властивостей, включно з антиоксидантними, протизапальними та протираковими властивостями. Вони також пов'язані зі зменшенням ризику хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, а також із поліпшенням когнітивних функцій. Ці результати були опубліковані в журналі JAMA Network Open.
"Поширеність деменції в усьому світі продовжує швидко зростати. У цьому популяційному когортному дослідженні ми проаналізували дані про харчування понад 120 000 дорослих віком від 40 до 70 років з UK Biobank", - сказав керівник дослідження, професор Аедін Кессіді. "Наші результати показують, що вживання шести додаткових порцій багатих на флавоноїди продуктів на день, зокрема ягід, чаю та червоного вина, було пов'язане з 28% зниженням ризику розвитку деменції. Результати були найпомітнішими в осіб із високим генетичним ризиком, а також в осіб із симптомами депресії".
Перша авторка дослідження, докторка Емі Дженнінгс, також із Квінс, сказала, що результати свідчать про те, що такий простий крок, як збільшення щоденного споживання продуктів, багатих на флавоноїди, може знизити ризик розвитку деменції, особливо у людей із групи високого ризику.
"Наразі ефективного лікування цього захворювання не існує, тому профілактичні заходи, спрямовані на поліпшення здоров'я і якості життя, а також на зниження соціальних та економічних витрат, повинні, як і раніше, залишатися одним з основних пріоритетів громадської охорони здоров'я", - додала вона.
Зазначається, що основними факторами розвитку деменції вважаються вік і генетика. До інших чинників належать недостатній рівень освіти, порушення слуху, високий кров'яний тиск, куріння, ожиріння, депресія, діабет, надмірне вживання алкоголю, травматичні ушкодження мозку, забруднення повітря та соціальна ізоляція.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.