У “одязі” цього овоча стільки корисних властивостей, що починати збирати його потрібно прямо зараз, не чекаючи Великодня
До лушпиння цибулі багато хто ставиться як до сміття, так само, як до шкірки картоплі чи моркви - адже ніхто не збирає непотріб? “Амністія” йому виходить раз на рік, коли перед великодніми святами прихильники натуральних барвників відваром із лушпиння фарбують яйця. І це несправедливо, адже в оболонці цибулі більше мікроелементів, ніж у м'якоті - калій, кальцій, фосфор, залізо.
А ще каротин, важливий для зору, здоров'я шкіри та слизових оболонок. Кверцетин - флавоноїд з потужною протизапальною, антиоксидантною та противірусною дією. І природні антибіотики – фітонциди, що вбивають бактерії та грибки.
Для тих, хто не викидав цибульний одяг і зібрав уже мішок з-під цукру, Інформатор розповість, як і де використовувати це природне багатство.
Колір, аромат, корисні властивості - те, чим може поділитися зі стравами лушпиння цибулі. Тільки перед використанням ретельно промийте його та беріть золотисту цибулю – для більш насиченого кольору.
Фарбування бульйонів та супів : додавання лушпиння надає їм красивий золотистий колір. Просто додайте 2-3 жмені лушпиння в каструлю з водою, доведіть до кипіння і проваріть на повільному вогні 30 хвилин. Витягніть те, що залишилося від лушпиння, а потім закладайте м'ясо або овочі, якщо це пісний суп.
Надання аромату: лушпиння додає копчений аромат при запіканні м'яса, при копченні, маринуванні або запіканні риби. І дає не лише запах, а й гарний золотистий колір. Особливо смачно виходить дрібна рибка на кшталт салаки.
Виготовлення сала: це може бути і грудинка, і свинячий бочок, і просто сало, які потрібно посолити, посипати спеціями, дати постояти 2 години і щільно зав'язати в пакеті з лушпинням цибулі. У каструлю з окропом помістити пакет, щоб вузол від нього плавав на поверхні. Варити на повільному вогні близько двох годин.
Соус: його можна використовувати як заправку для салатів, маринад для м'яса або риби, підливу до тушкованих або смажених овочів. Нам знадобиться:
Лушпиння добре промити і залити водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і кип'ятити 30-40 хвилин. Процідити відвар, додати цукор, сіль, оцет та спеції. Довести до кипіння і варити 10-15 хвилин, потім остудити і процідити.
Для більш насиченого кольору можна використовувати лушпиння від червоної цибулі. А для більш гладкої текстури додайте трохи оливкової олії.
Приправа: її можна додавати до будь-яких готових страв. Просто підсушіть лушпиння в духовці і потовчіть в порошок.
Цибулева лушпиння - натуральний і ефективний засіб для фарбування та догляду за волоссям. Воно зміцнює їх, стимулює ріст, усуває лупу, бореться із жирністю волосся.
Ополіскування : залийте 2-3 жмені лушпиння 1 літром води, прокип'ятіть 10-15 хвилин, остудіть, процідіть. Ополосніть волосся після миття.
Маска: подрібніть лушпиння в блендері, додайте 2-3 столові ложки оливкової або касторової олії. Нанесіть на волосся та шкіру голови на 30-60 хвилин, потім змийте шампунем.
Настій: залийте 1 столову ложку лушпиння 2 склянками води, нехай постоїть 1 годину, потім процідіть. Втирайте у шкіру голови після миття.
Вітаміни, мінерали та антиоксиданти у складі лушпиння роблять її корисною і для шкіри обличчя. Маски з лушпиння омолоджують, живлять, зволожу.ть, знімають запаленн, борються з пігментними плямами.
Очищувальна маска: залийте 2-3 столові ложки лушпиння 1 склянкою окропу, за пів години процідіть. Додайте 1 чайну ложку меду та нанесіть на обличчя на 15-20 хвилин. Змийте теплою водою.
Поживна маска : подрібніть лушпиння в блендері, додайте 1 столову ложку сметани і 1 чайну ложку оливкової олії. Нанесіть на обличчя 15-20 хвилин. Змийте теплою водою.
Тонізуюча маска: лушпиння цибулі відваріть протягом пів години, процідіть і дайте охолонути. На три частини відвару візьміть одну частину завареного чорного або зеленого чаю залежно від потреб шкіри. У чорного чаю більше виражені тонізуючі властивості, у зеленого – антиоксидантні. Нехай суміш лушпиння і чаю постоїть близько години, потім можна просочувати нею марлеву серветку і накладати на обличчя. У міру висихання компресу його можна змочити знову.
Цибулева лушпайка зміцнює імунітет, допомагає при застудних і вірусних захворюваннях, знижує рівень холестерину, покращує роботу ШКТ, має сечогінну та жовчогінну дію. Але перед застосуванням її з лікувальною метою рекомендується проконсультуватися з лікарем.
З лушпиння роблять настої, відвари та настоянки, ми зупинимося на тому, що обмежується зовнішнім застосуванням.
Відвар: залити 2 столові ложки лушпиння 1 літром води, довести до кипіння, кип'ятити 30 хвилин, процідити. Використовується для полоскання горла, ванн для ніг, компресів.
Олія при набряках : дрібно розітріть жменю лушпиння і додайте 2 столові ложки оливкової олії або олії виноградних кісточок. Нехай постоїть 10 - 12 днів (краще у скляному або керамічному посуді). Робіть масаж ніг із цією олією 2-3 рази на тиждень. У холодильнику вона може зберігатись до 3 місяців.
Засіб проти сверблячки : лушпиння має протигрибкові властивості, тому зніме подразнення шкіри. Ватний диск або марлеву пов'язку потрібно вмочити в настій і прикласти.
Настій готується так: 2 столові ложки лушпиння залийте 400 мл гарячої води, доведіть до кипіння і потримайте на слабкому вогні ще 15 хвилин. Накрийте кришкою, замотайте в тепле і дайте охолонути. Потім процідіть і поставте в темне прохолодне місце на 8 годин для настоювання.
Мазь проти мозолів та бородавок: подрібніть лушпиння, розітріть, змішайте з нейтральним кремом, вазеліном або жиром у пропорції 2:3. Готову суміш перекладіть у темну скляну ємність і зберігайте у прохолодному місці.
Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.