Продукти з холодильника, які потрібно з'їсти першими при відключеннях світла

Читать на русском

Продовжити життя їжі можна і в знеструмленому холодильнику

Читать на русском
відключення електроенергії холодильник їжа
Доведеться змінити раціон та режим приготування їжі.

Продовжити життя їжі можна і в знеструмленому холодильнику

Через значний дефіцит електроенергії в Україні повернулися призабуті графіки відключення світла. Залежно від ситуації в кожному регіоні вони можуть бути аварійними або плановими, але в будь-якому випадку потрібно знову згадувати, як жити в умовах блекауту. Щоправда, з побутового погляду літні відключення світла набагато неприємніше зимових, коли їжу можна було винести хоча б на холодний балкон. Тепер правила стосунків із продуктами та режим готування доведеться міняти на ходу.

Багато льоду та перебудова холодильника

Напевно, всі пам'ятають температурні правила холодильника: не вище +4 градусів в основному відсіку і не більше -4 у морозильному. Звичайно, якщо світла немає 8 годин, як часто зараз відбувається ночами, правильна температура поступово, але неухильно стає неправильною. У цих умовах головною стає морозилка, і ось що ми маємо зробити  з нею:

  • швидко пускаємо у хід старі запаси ягід та овочів - варимо узвари, робимо рагу, щоб звільнити простір,
  • на це місце кладемо пляшки та ємності з водою, щоб було багато запасів льоду,
  • по можливості купуємо сухий або блочний лід.
Зараз головне місце у холодильнику має займати лід.
Зараз головне місце у холодильнику має займати лід.

Все це потрібно, щоб при відключенні світла ми могли зберігати необхідну температуру в холодильнику не вище +4 градусів.

Друге правило збереження товарів стосується часу: у холодильнику вони безпечно зберігаються до 4 годин в основному відсіку, до доби - у напівпорожній морозилці та дві доби - у заповненій морозильній камері. Але за дотримання умови - ніхто не відкриває холодильник. При нічних відключеннях із цим немає жодних проблем, із денними все складніше.

Тому, якщо ви розумієте, що світла вдень довго не буде, а їсти все одно потрібно, через 4 години з моменту відключення потрібно зробити рокіровку в холодильнику та морозилці.

  • По-перше, помістіть в основний відсік термометр, щоб стежити за температурою.
  • По-друге, частину продуктів можна відправити в морозилку, а лід з неї перекласти до їжі в основний відсік. Пам'ятаємо, що місце в морозилці не повинно "гуляти", тому кладемо нові пляшки з водою, на місце, що звільнилося. Готового льоду має бути багато на нижній полиці холодильника та верхній полиці морозильної камери.
  • По-третє, у холодильнику не загороджуйте нічим вентиляційний отвір і не залишайте на полицях багато порожнього простору.

Після всіх перестановок не забуваємо, що краще зайвий раз не відчиняти дверцята холодильника і не запускати в нього тепле повітря.

Роздуми біля холодильника відкладемо до кращих часів.
Роздуми біля холодильника відкладемо до найкращих часів.

Купили-приготували-з'їли

На жаль, за нинішніх обставин готувати борщ на три дні або запікати бройлера – погана ідея. Меню і раціон теж доведеться переглянути на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У цьому сенсі літо, що майже настало, на нашому боці, оскільки основою харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть обійтися і без холодильника.

Але без білка далеко не поїдеш, тож доведеться стежити за безпекою зберігання продуктів. Як повідомляє The New York Times, патогени на кшталт сальмонели, що заражають їжу, діють потайки - їх не можна побачити, спробувати на смак чи понюхати.

Тому експерти з харчування рекомендують дотримуватися правил безпечного зберігання.

Приготовлена ​​курка: якщо у звичайних умовах такі страви можуть зберігатися у холодильнику до трьох днів, при відключеннях світла цей час слід скоротити вдвічі. Тільки за умови, що вам вдається зберегти температуру в холодильнику не вище +4 градуси. Для безпеки дієтологи рекомендують приправляти курку спеціями та травами, що містять антиоксидантні сполуки – орегано, розмарин, куркума, кріп.

Навіть якщо запах не вселяє підозри, з рибою краще не ризикувати.
Навіть якщо запах не вселяє підозри, з рибою краще не ризикувати.

Сира курка: у якому б вигляді вона не була, у звичайних умовах її можна зберігати в холодильнику 1-2 дні. Якщо немає світла і незрозуміло, коли вона буде приготовлена, краще не ризикувати та тримати у морозилці.

М'ясний фарш: при стабільній електриці та герметичній магазинній упаковці він може зберігатися в холодильнику 1-2 дні, куплений на вагу - вдвічі менше. При перебоях зі світлом – не більше 6 годин, на нижній полиці холодильника, ближче до його стінки та в сусідстві з льодом.

Риба: ось тут все складно. Про зберігання свіжої зараз краще навіть думати, оскільки риба й у нормальних обставинах зберігається набагато гірше, ніж м'ясо. Тож купили-приготували-з'їли. Запечену або смажену зараз теж краще не зберігати - хіба що ті 4 години з моменту відключення світла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.