Небезпека борошна як джерела пожежі була виявлена внаслідок інциденту, який стався 1981 року.
Коли ви додаєте борошно в блюдо, що готується, навряд чи уявляєте собі, що в наступну секунду може статися вибух. Однак за певних умов, борошно може перетворитися зі звичайного інгредієнта на вибуховий пристрій. І вам обов'язково потрібно знати що ж робить її такою вибухонебезпечною в одну мить.
Борошно, що вибухає, може здатися чимось, що придумали в черговому фантастичному фільмі, але в деяких ситуаціях це дійсно може статися. Борошно, яке є основним продуктом приготування тих чи інших страв у багатьох сім'ях, за певних умов воно легко спалахує. Це може здатися дивним, але розуміння основ вибухів пилу допоможе пояснити, чому така потрібна і поширена речовина може стати ненавмисною вибухівкою миттєво, пише IFLScience.
Небезпека борошна як джерела пожежі була виявлена внаслідок інциденту, який стався 1981 року. На фабриці General Foods Ltd. у Банбері, графство Оксфордшир, Великобританія переповнений бункер із кукурудзяним крохмалем раптово призвів до катастрофічного вибуху. В урядовому звіті докладно описано, як хмара кукурудзяного крохмалю спалахнула і поранила дев'ять робітників, а підприємству та навколишній території було завдано значної шкоди. До цього моменту люди й уявити не могли, що джерело їхньої їжі може перетворитися на небезпечну для життя суміш.
Щоб стався вибух пилу, необхідно виконати п'ять речей:
Вся суть полягає в тому, що частки борошна досить дрібні, щоб створити велике відношення площі поверхні до маси, що дозволяє їм швидше спалахувати. Іскра або достатня кількість тепла можуть раптово запустити вибухову ланцюгову реакцію, якщо умови будуть сприятливими. Насправді пиловим вибухам присвячені цілі дослідження, що показують масштаби небезпеки, яка оточує нас на багатьох підприємствах, будучи непомітною загрозою, що буквально витає у повітрі. В одній такій науковій роботі професор Чанкью Канг та його колеги дослідили цілу низку вибухів, що сталися за останні роки в Південній Кореї, причиною яких став саме пил.
Звісно, у промислових умовах застосовується низка заходів безпеки, які створені для запобігання подібним інцидентам. До них відносяться використання спеціального обладнання для боротьби з пилом, регулярне технічне обслуговування для очищення її скупчень та контроль джерел займання. Для звичайної людини, яка готує в домашніх умовах, ризик мінімальний, оскільки для створення небезпеки потрібна значна кількість борошна у повітрі та джерело займання. Проте, можливо, не варто давати вашим дітям перетворювати кухню на снігову тундру, граючи з борошном, щоб уникнути непередбачених небезпечних ситуацій.
Хоча на ній навряд чи станеться вибух борошна, його не очевидна, але не менш небезпечна властивість служить нам нагадуванням, як важливо обережно поводитися навіть із звичайними кулінарними інгредієнтами, особливо в тих місцях, де вони використовуються у великих кількостях. Загалом, і це стосується не тільки борошна, дотримання основних принципів пожежної безпеки може запобігти багатьом нещасним випадкам.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.