Шпарагівка зі сметаною: а ви вмієте готувати стручкову квасолю

Три страви з молодої квасолі: в сметані, з овочами та з соусом каррі

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, кухня, страви, квасоля
Квасоля діє як природний антидепресант, вона підіймає настрій!

Рецепти страв з квасолі сподобаються всім, хто любить бобові. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Сезон молодої квасолі в розпалі. Пропонуємо вашій увазі три рецепти смачних страв з цього корисного продукту. Адже квасоля – дієтична страва, її їдять для здоров'я серця, нирок, сечового міхура й печінки. Страви з квасолі навіть поліпшують настрій, оскільки ця рослина оздоровлює й нервову систему!

Шпарагівка зі сметаною 

Вам знадобиться:

  • Стручкова квасоля - 1 стакан.
  • Цибуля - 1 штука.
  • Часник - 2-3 зубчики.
  • Сметана - 4 столові ложки. 
  • Рослинна олія - 1 чайна ложка.
  • Чорний перець - до смаку. 
  • Орегано - до смаку.
  • Сіль - до смаку.  

Як готувати:

Обріжте у квасолі тверді кінчики й розріжте її на 2-3 частини, залежно від довжини стручка. Закиньте її в каструлю, підсоліть та поставте варитися на 10 хвилин.

Дрібно наріжте цибулю та злегка підсмажте на сковорідці на чайній ложці олії. Злийте з квасолі воду, закиньте на пательню до цибулі. Туди ж вичавіть часник. Після влийте сметану та протушкуйте 2 хвилини. Додайте чорний перець та орегано.  Смачного!

Стручкова квасоля з овочами

Вам знадобиться:

  • Стручкова квасоля - 800-1000 г.
  • Томати - 1-2 штуки.
  • Морква - 1 штука.
  • Цибуля - 1 штука.
  • Часник - 3-4 зубчики.
  • Зелень: петрушка, кріп, зелена цибуля - пучок. 
  • Рослинна олія - для смаження. 
  • Сіль - до смаку.
  • Цукор - до смаку.

Як готувати: 

Квасолю помийте, обріжте хвостики й проваріть в каструлі, підсоливши, близько 10 хвилин, майже до готовності. На пательні підсмажте на олії - цибулю. Додайте дрібно натерту моркву і також злегка підсмажте. Туди ж додайте подрібнені помідори, наприклад, кубиком. Тушкуйте все разом під кришкою 4 хвилини. Посоліть, додайте цукор, перемішайте.

Всипте до овочів на пательні приварену квасолю, подрібнені часник та зелень. Тушкуйте ще 2-3 хвилини, і страва готова!

 

Літній овочевий каррі

Вам знадобиться:

  • Баклажани - 2 штуки.
  • Рослинна олія - 4 столові ложки.
  • Квасоля (в стручках) - 250 г.
  • Зелена квасоля (чищена) - 100 г.
  • Броколі - 150 г.
  • Паста каррі - 4 столові ложки.
  • Зелень - 150 г
  • Грецький йогурт - 450 мл.
  • Вода - 2 столові ложки.
  • Лайм - 2 штуки.
  • Базилік (листя) - до смаку. 
  • Коріандр (листя) - до смаку.

Для пасти каррі:

  • Перець чилі - 3 штуки.
  • Часник - 3 зубчики.
  • Імбир - 40 г.
  • Сік лайму - півчайної ложки.
  • Насіння коріандру - 8 штук.
  • Мелена куркума -  1 чайна ложка.
  • Рослинна олія - 3 столові ложки.

Для подачі:

  • Пропарений рис.
В цій страві - незвичайний соус зі спецій сподобається гурманам!
В цій страві незвичайний соус зі спецій сподобається тим, хто любить гостреньке!

Як готувати: 

Зробіть пасту зі спецій. Спочатку видаліть плодоніжки з чилі. Почистьте часник та імбир і помістіть їх у чашу кухонного комбайна разом із перцем чилі. Додайте насіння коріандру та мелену куркуму. Обробіть спеції, трави та ароматичні речовини до густої пасти, додавши олію. Зіскребіть пасту в невелику миску за допомогою шпателя.

Змішайте йогурт з водою - для заправки. Баклажани розріжте уздовж навпіл, а потім на скибочки товщиною близько 1,5 см. Розігрійте олію у великій сковороді з низькими стінками, потім злегка обсмажте баклажани, перевертаючи їх, коли нижня сторона стане золотистою. Якщо накрити їх кришкою, вони вберуть менше масла. Вийміть баклажани й відкладіть.

Поки баклажани варяться, відваріть зелену квасолю (боби) в киплячій, злегка підсоленій воді приблизно 4-5 хвилин. Злийте їх і, якщо хочете, видаліть з них паперову шкірку. Відкладіть поки в сторону. Наріжте стручкову квасолю короткими шматочками так, щоб поміщалися в ложку. 

Поріжте броколі на суцвіття, розрізавши великі грудки навпіл. Помістіть пасту каррі в сковороду для баклажанів і дайте їй закипіти, помішуючи, щоб вона не пригоріла. Зменште вогонь і додайте йогуртову заправку. Доведіть її до кипіння, потім додайте стручкову квасолю, зелену квасолю та броколі й дайте їм поваритися десь 5 хвилин, поки вони не стануть м’якими.

Подрібніть зелень і додайте до каррі разом з баклажанами. Розділіть лайми навпіл і вичавіть один з них в каррі. Другу половинку залиште для того, щоб подати за стіл тим, хто її потребує. Наріжте базилік і коріандр на дрібні шматочки й додайте в каррі. Подавайте з липким рисом.

Порада від Інформатора: овочі тут взаємозамінні. З настанням сезону різної зелені або залежно від того, що є у вашому кошику, ви можете легко замінити її на ту, що є у списку. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube