Варимо яйця на Великдень, аби вони не тріснули і легко чистилися

Читать на русском

Щоб один із головних символів Великодня вийшов ідеальним, використовуємо кілька кулінарних лайфхаків

Читать на русском
Великдень яйця
Бездоганні крашанки - це просто.

Щоб один із головних символів Великодня вийшов ідеальним, використовуємо кілька кулінарних лайфхаків

Напевно, досвідчені господині купують яйця для виготовлення крашанок із запасом – на випадок, якщо якісь потріскаються. З іншого боку, у досвідчених нічого не повинно тріскатися, бо вони знають, як правильно варити. Всім відомо, що зберегти шкаралупу цілою допомагає сіль, але якщо не врахувати інших нюансів, вона навряд чи впорається.

Щоб не довелося кидати тісто для пасок і в самий невідповідний момент бігти за новими яйцями, Інформатор зібрав поради, як захистити шкаралупу у процесі варіння.

Для великодньої битви фарбування повинні бути цілими і неушкодженими.
Для великодньої битви крашанки мають бути цілими та неушкодженими.

Яйця: чисті та теплі

Навіть найпростіше і повсякденне завдання на кухні вимагає підготовки. Почнемо з “винуватця урочистості” – яєць.

Перевірка на свіжість: найпростіший спосіб - добре потрясти і переконатися, що всередині нічого не бовтається. Відчули "ворушення" - краще відкладіть.

Можна зробити перевірку за допомогою води: свіжі яйця опустяться на дно, "другої свіжості" плаватимуть вертикально, спливли - негайно утилізуємо.

Температура: ніколи не варіть холодні яйця, різниця температур - запорука того, що шкаралупа неодмінно потріскається. Тому за кімнатної температури яйця повинні полежати перед варінням щонайменше пів години. Або ще довше, якщо у вас звірячий холод у холодильнику.

Отже,  вимиті та зігріті яйця готові, шукаємо їм каструлю.

У каструлі має бути достатньо місця, щоб яйця могли повертатися.
У каструлі має бути достатньо місця, щоб яйця могли повертатися.

Посуд: не тісно та не просторо

Її вибір залежить від кількості яєць, які варяться. І головне правило - їм не повинно бути тісно, ​​ вони не мають штовхатися і лежати одне на одному, інакше цілісність шкаралупи у небезпеці. Але це не означає, що в тазі варяться три яйця, занадто багато простору теж не потрібно. Посуд має бути таким, щоб яйця помістилися в один ряд на невеликій відстані одне від одного. Добре, щоб каструля чи ківш були з товстим дном.

Вода та кипіння - все дуже поступово

Для варіння яйця кладуться у воду кімнатної температури, вона повинна бути на 2-3 см вище за їхній рівень. Стрімкий процес із бурлінням і підстрибуванням яєць нам не потрібен - щоб вони вціліли, варити доведеться повільно. Каструлю краще поставити на помірний вогонь, після закипання зробити його ще тихішим.

Час варіння кожен вибирає сам, хоча найчастіше майбутні крашанки варяться круто. І ще один аспект: занадто довге варіння може призвести до переварювання білка, а це загрожує тріщинами на шкаралупі.

Предсвяткове варіння займе більше часу, але нам потрібні ідеальні яйця.
Передсвяткове варіння займе більше часу, але нам потрібні ідеальні яйця.

Чим захистити шкаралупу?

Перше, що спадає на думку - це сіль. До речі, інстаграмні майстрині з фарбування крашанок радять не соромитися, адже пересолити не вийде, оскільки шкаралупа нічого не пропустить. Тому 2 столові ложки на 2-літрову каструлю можна сміливо кидати.

Замість солі можна додати соду - ½ чайної ложки на літр води. Сода нейтралізує жорсткість води і може запобігти розтріскуванню.

Можна додати оцет - 1 столову ложку на літр, лимонну кислоту - 1/2 чайної ложки на літр, деякі кидають у каструлю навіть часточки лимона. Підкислюючи воду, ми зміцнюємо тендітну шкаралупу.

Від розтріскування захистить солона або кисле середовище.
Від розтріскування захистить солоне чи кисле середовище.

Народні засоби передбачають захист яєць від зіткнення з дном каструлі, і тут чого тільки люди не кладуть на це дно. І зубочистки, і палички для суші, і сірники без сірчаних головок, і навіть перевернуту вгору дном тарілку укладають на дно каструлі. Не можемо доручитися за ефективність цих методів, тому радити не будемо.

Охолодження: краще без перепадів

З цього приводу,  як і з варінням макаронів, не закінчуються суперечки у тому, чи є крижана ванна обов'язковою умовою. Більшість так і роблять, але у випадку з крашанками краще знову-таки уникати різкого перепаду температур, щоб не пошкодити шкаралупу. Після варіння достатньо охолодити воду до 40 градусів і залишити у ній яйця на 10 хвилин. Крім того, температурні гойдалки роблять білок гумовим та несмачним.

Дуже свіжим яйцям нічого не допоможе, тому з ними краще не зв'язуватися.
Дуже свіжим яйцям нічого не допоможе, тому краще не зв'язуватися з ними.

Що робити, щоб яйця легко почистилися?

Насправді і сода, і сіль, додані в процесі варіння, і попереднє нагрівання перед ним повинні допомогти без проблем очистити яйце. Потрібно лише враховувати, що воно має бути зовсім остиглим - з теплим будуть труднощі. Ще один секрет - починати чистити із тупого кінця. Але будьте готові, що свіжим фермерським яйцям, які тільки з'явилися на світ, ніякі хитрощі можуть і не допомогти, і вони все одно погано чиститимуться. Тому для крашанок краще брати хоча б 3-4-денні.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.