Натуральні інгредієнти для святкової творчості можна знайти на будь-якій кухні
Попри наявність альтернативних варіантів крашанок, українці не змінюють традиції фарбувати яйця. Причому розрослася вона до масштабів окремого жанру образотворчого мистецтва, а способів фарбування з кожним роком стає все більше. Цибулеве лушпиння відсунуто як застарілий спосіб, готові наліпки визнані бездушними, а виготовлення крашанок тепер може розтягнутися на цілий день.
Інформатор пропонує приєднатися до цього захоплюючого процесу та спробувати кілька нових рецептів.
Інгредієнти:
Готуємо:
Добре вимити яйця губкою та опустити в холодну воду. Додати куркуму, ретельно перемішати до повного розчинення, опустити у воду пакетики з чаєм та поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь і варити 10 хвилин.
Вимкнути і залишити остигати у цій воді. Витягнути, промити, але не терти, щоб не пошкодити рисунок.
Інтенсивність кольору залежить від того, скільки яйця пробудуть у розчині. А для мармурового забарвлення їх потрібно час від часу перевертати. Якщо не чіпати в процесі і залишити після варіння на 2-3 години, колір буде однорідним, без мармурових розлучень і більш насиченим.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Інгредієнти:
Готуємо:
Цибулеве лушпиння і папір порізати на дрібні квадратики, з'єднати в ємності. Яйця вимити, опустити в тарілку з оцтом на кілька секунд. Кожне яйце, мокре після оцту, обваляти в суміші лушпиння та папери, загорнути в марлю та зав'язати зверху ниткою. Кокон має бути дуже щільним, щоб малюнок вийшов чітким.
У каструлю викласти жменю лушпиння без паперу, налити воду, додати каркаде, по 1 столовій ложці солі та оцту. Опустити туди мішечки з яйцями та поставити на вогонь. Після закипання варити 10 хвилин, вимкнути та залишити ще на 40-50 хвилин.
Обсушені яйця змастити тонким шаром олії для надання блиску.
Інгредієнти:
Готуємо:
Яйця потрібно взяти кімнатної температури, помити. Капусту нарізати смужками шириною 2-3 см, половину укласти в каструлю. Нанести на яйця мазки за допомогою пензлика та вершкового масла - це майбутній малюнок. Скласти яйця на капусту, зверху закрити другою частиною капусти.
Додати 1,5 літра води, сіль та оцет, поставити на вогонь, варити 40 хвилин. Вимкнути вогонь та залишити яйця в каструлі на кілька годин. Чим довше вони там пробудуть, тим яскравішим буде колір.
Коли витягли яйця з розчину, їх потрібно змастити олією, щоб блищали.
Цей спосіб відрізняється від попередніх тим, що яйця беруться не сирі, а вже зварені.
Інгредієнти:
Готуємо:
На паперову серветку нанести абсолютно довільні коляки-маляки фломастерами різного кольору - кружки, зигзаги, хвилі. Від їхнього поєднання кольорів залежатиме кінцевий результат. Покласти яйце на розмальований бік серветки, зав'язати в торбинку, закріпити резинкою зверху. Серветка має прилягати дуже щільно.
Розвести в ємності воду та оцет, опустити туди кожне яйце на кілька секунд, потім викласти все на блюдо. Через кілька хвилин розгорнути, обережно обтерти, змастити олією.
Інгредієнти:
Готуємо:
Розсипаємо по склянках барвники, додаємо в кожну склянку води по чайній ложці оцту.
Готові зварені яйця змастити олією і по одному опускати в склянку з фарбувальним розчином. Залишити на 15 хвилин.
Завдяки олії, яйця виходять в цяточку різного розміру, найменш виразні на жовтому кольорі, на решті - яскраві і мерехтливі.
Інгредієнти:
Готуємо:
Розвести у склянках барвники різного кольору, додавши оцет. Пензликом "наляпати" на паперовий рушник плями різного кольору з різних склянок. Загорнути зварене яйце в рушник, щоб вийшов мішечок з хвостиком зверху, відставити на 20 хвилин. Розгорнути та обтерти насухо.
Барвників може бути і 2, і 3, і 8 – тут великий простір для експериментів.
Рецепт фарбування від відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, в якому потрібно врахувати один нюанс. Вино обов'язково має бути солодким - саме ця умова дасть гарний мерехтливий відтінок, і не обов'язково дорогим. Від його смаку та ціни результат точно не залежить.
Інгредієнти:
Готуємо:
Вино вилити в каструлю, опустити в нього яйця та варити 10 хвилин. Потім зняти з вогню та відставити каструлю на 7-8 годин.
Діставати ложкою, не обтираючи – просто викласти на блюдо, щоб обсохли.
Інгредієнти жовтих:
Готуємо:
Розчинити у воді куркуму, дві столові ложки цієї спеції дадуть середній жовтий колір, для насиченого можна збільшити кількість порошку. Довести до кипіння, постійно помішуючи, щоб не було осаду, вимкнути та дати настоятися 10 хвилин.
Опустити яйця в розчин, від часу залежатиме інтенсивність фарбування, можна залишити на 15 хвилин, а можна – і на три години. Витягнути і ще 5-10 хвилин потримати в холодній воді.
Інгредієнти для синіх:
Готуємо:
Нашаткувати капусту, скласти в каструлю, залити водою і додати оцет. Проварити впродовж години на слабкому вогні, потім процідити та остудити.
Варені яйця помістити у відвар, через 2 години вони будуть яскраво-блакитними, через 8 годин стануть інтенсивно синього кольору.
Інгредієнти:
Готуємо:
Буряк нарізати кубиками та відварити впродовж 20 хвилин, процідити відвар, додати оцет. Опустити у буряковий розчин яйця на 3 години, періодично перевертаючи для рівномірності фарбування. Витягнути ложкою і дати обсохнути на решітці.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.